Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Στα 23 δισεκατομμύρια ευρώ το βαρίδι του ιδιωτικού χρέους

Τα μέτρα στήριξης έχουν αποτρέψει τα μαζικά λουκέτα και τις απολύσεις, ωστόσο δεν μπορούν να αποτρέψουν τη συσσώρευση των χρεών. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες η πίεση εντείνεται συνεχώς. Αδυνατούν να εξυπηρετήσουν περίπου 1 στα 2 δάνεια γεγονός που γεννά φόβους για το τι θ συμβεί όταν αρθούν τα μέτρα στήριξης και ειδικότερα οι αναστολές πληρωμών των οφειλών. ‘Ενα μεγάλο αγκάθι για την επόμενη ημέρα είναι αυτό των μεταχρονολογημένων επιταγών και της διαχείρισής τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελάδος, που παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακό σεμινάριο της ΕΣΕΕ, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το 47% των δανείων τους, δηλαδή 13,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 28,9 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι πολύ μικρές (micro) επιχειρήσεις δεν δύνανται να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις για το 55,4% των δανείων τους, δηλαδή για 9,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 17,2 δισ. χορηγήσεων. Δημιουργείται επομένως αθροιστικά ένα επικίνδυνο βαρίδι 23 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι περισσότερες κατηγορίες οφειλών των εμπορικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν αύξηση μεταξύ 2019-2020.

«Θέλουμε να μεταφέρουμε την αγωνία, ακόμα και την απόγνωση των συναδέλφων μας σχετικά με το ιδιωτικό χρέος. Είναι ανάγκη να βρεθούν λύσεις οι οποίες θα πρέπει απαραιτήτως να λαμβάνουν υπόψη τους τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικότητας την επόμενη ημέρα» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

Όπως εξήγησε το μεγαλύτερο πρόβλημα για το εμπόριο είναι οι μεταχρονολογημένες επιταγές. Η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι είναι ανάγκη να θεσπιστεί ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός, ο οποίος θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο.

«Οι κλάδοι που δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι όσοι προϋποθέτουν την ανθρώπινη επαφή και εξυπηρέτηση (τουρισμός, εμπόριο κ.ά.). Στα σχέδια της ΑΑΔΕ είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας χαρακτηρισμού του χρέους που μπορεί να εισπραχθεί με ρεαλισμό και τόλμη. Όταν λήξει η πανδημία και ανακάμψει η οικονομία η ΑΑΔΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στο νέο της ρόλο και τότε θα μπορεί να γίνει πληρέστερη αξιολόγηση της κατάστασης και να προταθούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους» υπογράμμισε ο Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής της ΑΑΔΕ.

Στο σεμινάριο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε τα μέτρα που έχει υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας και αναφέρθηκε στις επόμενες πρωτοβουλίες της. Όπως είπε έχουν ληφθεί συνολικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ύψους 27 δισ. ευρώ. Τα επιπλέον μέτρα θα είναι 8,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το λογαριασμό στα 11,6 δισ. ευρώ για το 2021, και συνολικά στα 35,6 δισ. ευρώ για την διετία.

Η Έφη Αχτσιόγλου Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε από την πλευρά της: «Όσο δεν αντιμετωπίζεται η νέα γενιά χρέους που γεννήθηκε στην πανδημία θα περιορίζει την κατανάλωση και τις επενδύσεις, θα έχει ραγδαίες συνέπειες στην απασχόληση και στα δημόσια έσοδα, θα επισείει κίνδυνο γενικευμένων πτωχεύσεων, ιδίως για πολίτες μικρών και μεσαίων εισοδημάτων». Για οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία πρότεινε πλήρη διαγραφή τόκων και κούρεμα βασικής οφειλής κλιμακωτά, ανάλογα με τα ποσοστά απώλειας εισοδήματος. Για τις οφειλές τουλάχιστον προς τη ΔΕΗ, ένα σχήμα το λιγότερο 24 δόσεων. Για τις επιταγές, όπως είπε, χρειάζεται ένα ταμείο επανεκκίνησης.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κινήματος Αλλαγής δήλωσε πως σήμερα πάνω από το 90% των αναστολών δανείων έχει λήξει. Το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζικών δανείων που δόθηκαν ήταν σε μεγάλες επιχειρήσεις και με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ακόμα και στα προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας πρόσβαση σε δάνεια έχουν μόνο 30.000 επιχειρήσεις, δηλαδή μόλις το 4% των επιχειρηματικών κωδικών, σημείωσε και τόνισε πως χρειάζεται ένα ειδικό τραπεζικό εργαλείο που θα δίνει λύση στο πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών. Πρότεινε δε να ισχύσει ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών με 30% κούρεμα για εφάπαξ πληρωμή.

πηγη