Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί οριστικά – Προσπάθειες για να επεκταθεί η μείωση της προκαταβολής φόρου και το 2021
Τις αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές που είδαν φέτος οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα λόγω της κατάργησης εισφοράς αλληλεγγύης θα συνεχίσουν να τις βλέπουν και του χρόνου. Το προσωρινό μέτρο της αναστολής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα οδεύει προς επέκταση και για το 2022, με ανοιχτό το ενδεχόμενο η εισφορά να καταργηθεί οριστικά.
Αντιθέτως, η μείωση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν φαίνεται να προχωρά φέτος, ενώ προσπάθειες γίνονται για να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την επέκταση και του μέτρου της μείωσης προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Το δύσκολο σταυρόλεξο της χρηματοδότησης των φοροελαφρύνσεων που επεκτείνονται ή και μονιμοποιούνται επιχειρεί να λύσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Η λεπτή ισορροπία έγκειται στο να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα αυτά χωρίς να διαταραχθεί η στήριξη της οικονομίας απέναντι στον κορωνοϊό και όλα αυτά να γίνουν με έναν τρόπο που δεν θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος.
Η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο παρέμβαση μείωσης του φορολογικού βάρους στην εργασία που θα συμβάλλει στον περιορισμό της παραοικονομίας, αλλά και στη βελτίωση των αμοιβών των εργαζομένων, κάτι που κρίνεται απαραίτητο για την επαναδραστηριοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης δεν ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, εκτός αν φέτος έχουν αποκτήσει εισοδήματα από άλλες πηγές, όπως ενοίκια, μερίσματα, τόκους κ.ά. για τα οποία καταργείται. Δηλαδή οι συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης για τους μισθούς που εισπράττουν και υπερβαίνουν ετησίως τις 12.000 ευρώ. Αν δεν είναι υψηλότεροι των 12.000 ευρώ, τότε δεν επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί τελικά να προχωρήσει και η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, δηλαδή και στα εισοδήματα που αφορούν τον δημόσιο τομέα, όπως είναι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις. Είναι πολύ πιθανό, δηλαδή, η εισφορά να καταργηθεί και για το Δημόσιο και τις συντάξεις από τα εισοδήματα του 2022.
Η εισφορά αλληλεγγύης έχει καταργηθεί προσωρινά, από το 2020, για το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και το εισόδημα από κεφάλαιο (ενοίκια, δικαιώματα κ.λπ.) και από το 2021 για το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που παρέχονται στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικά στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ξεκίνησε από τον περασμένο Ιανουάριο η αύξηση των καθαρών αποδοχών μέσω της κατάργησης της παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης. Στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και κεφάλαιο το όφελος θα φανεί από το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας που θα εκδοθεί το 2021.
Μεταξύ άλλων, ωφελούνται:
■ Οι μισθοί, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και οι παροχές σε είδος, καθώς και κάθε άλλου είδους αμοιβές που καταβάλλονται τακτικά από 1-1-2021 έως 31-12-2021 σε κάθε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται και οι αμοιβές που λαμβάνουν μηνιαίως οι απασχολούμενοι με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και οι εκδίδοντες τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από μπλοκάκια. Υπάγονται επίσης και οι περιστασιακά απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
■ Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος, τα οποία αποκτώνται εντός του 2020.
■ Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας.
■ Τα εισπραττόμενα ενοίκια ακινήτων.
■ Τα τεκμαρτά εισοδήματα από δωρεάν παραχώρηση ή ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων, τα μερίσματα.
■ Τα επιδόματα ειδικής επιδότησης ανεργίας που καταβλήθηκαν ή θα καταβληθούν φέτος σε απολυμένους πρώην εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα για την αντικατάσταση των εισοδηματικών απωλειών τους.
Προκαταβολή φόρου
Στο υπουργείο Οικονομικών καταβάλλονται προσπάθειες για να επεκταθεί η μείωση της προκαταβολής φόρου και το 2021. Το μέτρο αυτό που εφαρμοστήκατε προσωρινά το 2020 εξετάζεται να επαναληφθεί και το 2021, ειδικά αν η αγορά παραμείνει σε lockdown. Η επέκταση του μέτρου είναι στο τραπέζι, αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί το καλοκαίρι, και συγκεκριμένα στα τέλη Ιουνίου. Ανάλογα με την εικόνα που θα δείξουν τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων θα αποφασιστεί αν θα επαναληφθεί και φέτος ο ίδιος τρόπος υπολογισμού της προκαταβολής φόρου που ίσχυσε και πέρυσι.
Συγκεκριμένα, η προκαταβολή φόρου θα περιοριστεί -ξανά- ανάλογα με το ύψος του τζίρου ως εξής:
■ Για πτώση τζίρου 5%-15% το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.
■ Για πτώση τζίρου 15,01%-25% το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.
■ Για πτώση τζίρου 25,01%-35% το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.
■ Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35% το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.
Η προκαταβολή φόρου καταβάλλεται μαζί με τον φόρο εισοδήματος του τρέχοντος έτους. Ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος εφαρμόζεται επί του κύριου φόρου, ο οποίος αναλογεί στα καθαρά κέρδη της χρήσης του προηγούμενου έτους. Βεβαιώνεται με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε επιχείρησης, μαζί με τον κύριο φόρο. Σε περίπτωση που επιστρέψει στο επίπεδο του 100%, χιλιάδες επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν φέτος, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, με υπέρογκα ποσά φόρων τα οποία δεν θα είναι σε θέση να τα εισπράξει φέτος το Δημόσιο.
Τέλος επιτηδεύματος
Απομακρύνεται για την ώρα το ενδεχόμενο της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος ακόμα και για τους μήνες που επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν λειτούργησαν με κρατική εντολή. Εναλλακτικά, συζητείται αυτός ο φόρος να καταργηθεί οριστικά τα επόμενα 2-3 χρόνια. Κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν ότι για την ώρα είναι πολύ δύσκολο να χρηματοδοτηθούν μόνιμα μέτρα και οριζόντιου χαρακτήρα. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι μόλις βρεθεί δημοσιονομικός χώρος και οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ξεκινήσει και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.