Παρουσία σημαντικών ομιλητών θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Ιουνίου το φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου, στο Συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου ELITE. Στο πλαίσιο των εργασιών του φεστιβάλ θα υπάρξει και Γευσιγνωσία ελαιολάδων και απονομή βραβείων.
Το πλήρες πρόγραμμα:
ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 / ΩΡΑ 18:30
& ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 / ΩΡΑ 11:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/06
18:30 Έναρξη του Φεστιβάλ από τον Πρόεδρο του Α.Σ. Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο
18:45 Χαιρετισμοί
19:00 Δημόπουλος Βασίλης Διευθυντής Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας,Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας,Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου <<Διαγωνισμός Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του KALAMATA OLIVE OIL AWARDS 2021 από το αναγνωρισμένο πάνελ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου>>
19:15 Απονομή βραβείων
19:45 Παύλος Νησιανάκης, DVM, Χημικός MSc, Επιστημονικός Υπεύθυνος Χημικού Εργαστηρίου στα Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών ΑΕ. << Υπολείμματα φυτοφαρμάκων και βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε ελιές και ελαιόλαδα στην Ελλάδα >>
20:00 Κωνσταντίνος Τσορώνης, Χημικός MSc, γευσιγνώστης «Ελαιοτουρισμός, μια εναλλακτική εμπειρία τουρισμού»
ΚΥΡΙΑΚΗ 13/06
11:00 Γιώργος Καζαντζίδης,Senior Project Manager of Hellenic Instruments«Παρουσίαση συσκευής, ταχείας και αξιόπιστης ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και πλαστικοποιητών στο ελαιόλαδο»
11:30 Δρ Βασίλειος Στουρνάρας, Επίκουρος Καθηγητής ‘Δενδροκομίας’ στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. «Δράσεις και έως σήμερα αποτελέσματα του έργου ‘SUSTAINOLIVE’ – Καινοτόμες προσεγγίσεις για την προώθηση της αειφορίας των ελαιώνων στη Μεσόγειο».
12:00 Γεώργιος Κωστελένος ,Γεωπόνος(ΦΠ), φυτωριούχος, ερευνητής & συγγραφέας, «Η ελληνική ελαιοκομία από το 4.000 π.Χ. μέχρι τις ημέρες μας».
12:30 Κουτέλας Μενέλαος , Χημικός-Πρόεδρος εξαγωγικού τμήματος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
«1821-2021 Ιστορική αναδρομή στην καλλιέργεια της ελιάς και του ελαιολάδου »
12:45 Δημήτρης Δήμου, Γεωπόνος – Ιολόγος Φυτών (MSc) , τ. Δ/ντής, Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Αργολίδας « Xyllela fastidiosa (Ξυλλέλα): Το βακτήριο που καταστρέφει τις ελιές στη Νότιο Ιταλία, εφιάλτης για τους ελαιώνες και την οικονομία της χώρας».
Γευσιγνωσία ελαιολάδων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ποιότητας KALAMATA OLIVE OIL AWARD 2021
Θα ακολουθήσει ελαφρύ γεύμα με τοπικά εδέσματα και γευσιγνωσία των διαγωνιζόμενων ελαιολάδων .
Στο Φεστιβάλ θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας. Λόγω των συνθηκών οι προσκλήσεις θα είναι περιορισμένες και ονομαστικές. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 2721024590-6944144295.
Οι εργασίες του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μαs www.kalamata-olivefestival.gr.