Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

50.000 ρωμαϊκά νομίσματα «περίμεναν» αιώνες στις ακτές της Σαρδηνίας

Η παρατήρηση ενός μεταλλικού αντικειμένου από έναν δύτη κοντά στις ακτές της Σαρδηνίας στην Ιταλία οδήγησε στην ανακάλυψη δεκάδων χιλιάδων ρωμαϊκών χάλκινων νομισμάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, ο άνδρας ειδοποίησε τις αρχές και μια ομάδα από δύτες του τμήματος ενάλιας αρχαιολογίας του υπουργείου στάλθηκε στην περιοχή για να ερευνήσει. Ο ακριβής αριθμός των νομισμάτων που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι, μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιορισθεί πλήρως καθώς συνεχίζεται η διαλογή τους. Εκτιμάται όμως ότι πρόκειται για τουλάχιστον 30.000 νομίσματα, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για έως 50.000.

50.000 ρωμαϊκά νομίσματα «περίμεναν» αιώνες στις ακτές της Σαρδηνίας-1

Τα νομίσματα, τα οποία χρονολογούνται από το πρώτο μισό του τέταρτου αιώνα μετά Χριστόν, βρέθηκαν ανάμεσα σε φύκια στη βορειοανατολική ακτή του νησιού, κοντά στην πόλη Αρζαχένα. Τα αρχαία ρωμαϊκά νομίσματα που ανακαλύφθηκαν ονομάζονται «follis», ένα χάλκινο νόμισμα που εισήχθη γύρω στο 294 μ.Χ. με τη νομισματική μεταρρύθμιση του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού.

50.000 ρωμαϊκά νομίσματα «περίμεναν» αιώνες στις ακτές της Σαρδηνίας-2

50.000 ρωμαϊκά νομίσματα «περίμεναν» αιώνες στις ακτές της Σαρδηνίας-3

50.000 ρωμαϊκά νομίσματα «περίμεναν» αιώνες στις ακτές της Σαρδηνίας-4

Είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν όλα τα νομίσματα έχουν διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση. Ακόμα και τα λίγα νομίσματα που έχουν υποστεί φθορές από την πάροδο του χρόνου, εξακολουθούν να έχουν ευανάγνωστες επιγραφές.

Ο Λουίτζι Λα Ρόκα, από την αρχαιολογική υπηρεσία της Σαρδηνίας, χαρακτήρισε το εύρημα ως μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις νομισμάτων των τελευταίων χρόνων.

«Ο θησαυρός που βρέθηκε στα νερά της Αρζαχένα αντιπροσωπεύει μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις νομισμάτων τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Λα Ρόκα, προσθέτοντας ότι η περιοχή διαθέτει μια «εξαιρετική κληρονομιά», η οποία ωστόσο είναι «πολύ εύθραυστη καθώς απειλείται συνεχώς από φυσικά φαινόμενα και ανθρώπινη δραστηριότητα».

Πηγή: kathimerini.gr