Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

86η ΔΕΘ – Τσίπρας: Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο – Κρίσιμες οι πρώτες εκλογές

«Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο» υποστήριξε  ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά με τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου. Η μαραθώνια συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ διήρκεσε 3 ώρες και 45 λέπτα.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως το πρόγραμμα αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ και πως τα μέτρα είναι «κοστολογημένα ένα προς ένα». «Δεν διαφέρει πολύ στο ύψος του από αυτά που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης. Αυτό που διαφέρει είναι το σχέδιο και το μοντέλο» δήλωσε.

Προσέθεσε δε: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα μοντέλο στην κρίση: παίρνει χρήματα από τον φορολογούμενο με την έμμεση φορολογία για να επιδοτεί την αισχροκέρδεια στο ρεύμα. Εμείς έχουμε άλλο μοντέλο: Θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια για να δώσουμε ανάσα σε μισθωτούς και μεσαίους».

«Κατηγορούν εμάς για πιθανότητα να οδηγήσουμε τη χώρα σε μνημόνια αυτοί που οδήγησαν τη χώρα σε μνημόνια, αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα», ανέφερε, μεταξύ άλλων. «Θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια προκειμένου να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας:

«Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και 1,5 χρόνο παίρνει χρήματα από τον Έλληνα φορολογούμενο από την μεσαία τάξη κυρίως προκειμένου να επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Εμείς θα την καταργήσουμε προκειμένου να δώσουμε ανάσα στους μισθωτούς».

Κατηγόρησε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό ότι το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξήσει τους φόρους κατά επτά δισ. ευρώ.

Τόνισε επίσης πως το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι «η μέρα με τη νύχτα».

«Αν δεν εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα φοβάμαι ότι το κόστος για την κοινωνία θα είναι δυσανάλογο όχι για την επόμενη χρονιά, αλλά την επόμενη 4ετία» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι «αδικήσαμε τη μεσαία τάξη όχι από συνειδητή επιλογή, αλλά είχαμε τον εθνικό στόχο να βγάλουμε τη χώρα έξω από τα μνημόνια». Έθεσε δε το ερώτημα: «Πού είναι η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση»;

«Κρίσιμες οι πρώτες εκλογές» – «Δεν θα αφήσουμε τον τόπο σε ακυβερνησία»

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε από τo CNN Greece και τον Γιάννη Συμεωνίδη για τα εκλογικά σενάρια και τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις κυβερνητικές συνεργασίες αν στις δεύτερες εκλογές είναι νικητής, δεδομένου ότι ο ίδιος τάχθηκε υπέρ τη απλής αναλογικής, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σωστό να κυβερνά το κόμμα που εκπροσωπεί το 1/3 του εκλογικού σώματος.

«Σχηματίσαμε κυβέρνηση, αξιοποιώντας ένα μπόνους το οποίο πιστεύαμε πως δεν είναι δίκαιο» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Είναι σαφές δεν θα αφήσουμε τον τόπο σε ακυβερνησία εάν τα πράγματα έχουν έρθει έτσι ώστε να μην μπορέσουμε να πέτυχουμε το στόχο μας και πάμε σε δεύτερες εκλογές τις οποίες κερδίσουμε».

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε όμως ότι θα επιχειρήσει τη συνεργασία στη Βουλή με τις υπόλοιπες προοδευτικές κοινοβουλευτικές δυνάμεις. «Πιστέψτε με όμως και σε αυτή την εκδοχή, παρά την πλειοψηφία που θα έχουμε στη Βουλή τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου διότι αυτό είναι το σχέδιο μας, αυτή είναι η στρατηγική μας ενόραση».

Επέμεινε, ωστόσο, ότι για τον ίδιο κρίσιμες είναι οι πρώτες εκλογές, όπως και για τον κ. Μητσοτάκη, επειδή αυτές θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις:

«Δεν είναι στο μυαλό μου οι δεύτερες εκλογές, στο μυαλό μου είναι οι πρώτες εκλογές. Διότι όποιος χάσει τις πρώτες εκλογές χάνει και το τραίνο των πολιτικών εξελίξεων. Οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες και σε αυτό συμφωνώ απόλυτα με αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης εδώ πριν από μία εβδομάδα».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει κυβερνητική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Σας διαβεβαιώνω για αυτό. Εάν ο κ. Μητσοτάκης έρθει πρώτος θα έχει προβάδισμα. Θα πάμε σε δεύτερες εκλογές, γιατί αυτός είναι ο σχεδιασμός του, και θα έχει προβάδισμα να είναι ξανά πρωθυπουργός. Το θεωρώ απίθανο, αλλά αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε. Και ο ελληνικός λαός οφείλει να το γνωρίζει αυτό. Οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες και οι πρώτες εκλογές θα κρίνουν το πώς θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις».

Κατέληξε, τέλος, λέγοντας πώς «για αυτό και για μας είναι πολύ κρίσιμο σε αυτές τις πρώτες εκλογές να μην υπάρξει αποχή, να μην υπάρξει αδιαφορία, να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος».

«Δεν έδωσα καμία εντολή για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα»

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΥΠ επί των ημερών μας λειτουργούσε με βάση το γράμμα του νόμου. Ήταν προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με την παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόρλα.

«Η ΕΥΠ δεν ήταν υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού. Η ΕΥΠ λοιπόν τότε αποφάσισε για λόγους που είχαν να κάνουν με οικονομικό έγκλημα να διευρύνει την έρευνα περιλαμβάνοντας και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε.

«Εγώ δεν έδωσα καμία εντολή. Ενημερώθηκα και πιστεύω πως έπραξα όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται τους νόμους. Ζήτησα ένα πράγμα από τον διοικητή της ΕΥΠ, αν υπάρξει οποιοδήποτε επιβαρυντικό στοιχείο, να με ενημερώσει. Ουδέποτε έλαβα οποιαδήποτε ενημέρωση» τόνισε επίσης ο κ. Τσίπρας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως χθες ενημερώθηκε ότι υπήρξε ποινική δίωξη για εκείνη την υπόθεση σε επτά πρόσωπα.

«Μεταξύ αυτών δεν ήταν ο κ. Πιτσιόρλας. Άρα ορθώς δεν ενημερώθηκα», σημείωσε.

«Ας μην προσπαθούν λοιπόν να δημιουργούν όρους συμψηφισμού, γιατί οι συγκρίσεις είναι συγκρίσεις ημέρας με νύκτα σε όλα τα επίπεδα» τόνισε ο ίδιος.

Σε δεύτερη ερώτηση για την ίδια υπόθεση, ο κ. Τσίπρας είπε πως ο κ. Πιτσιόρλας έχει κάθε λόγο να αναζητήσει τις αιτίες.

«O κ. Πιτσιόρλας έχει κάθε λόγο να αναζητήσει τις αιτίες, για τον καθένα από εμάς υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά το μεγαλύτερο τεκμήριο είναι ότι επτά πολίτες είναι τώρα στο εδώλιο. Εδώ έχουμε λοιπόν μια συγκεκριμένη υπόθεση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και διερωτήθηκε:

«Ο κ. Δεμίρης, ο κ. Κοντολέων γιατί έχουν το στόμα τους κλειστό; (…). «Ποιος λοιπόν οφείλει εξηγήσεις;».

«Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαμε παραίτηση πρωθυπουργού»

Ο ΑλέξηςΤσίπρας έκανε επίσης λόγο για «αντιδημοκρατική εκτροπή» ερωτηθείς σχετικά με τις παρακολουθήσεις. Είπε πως πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά την ίδια τη δημοκρατία ενώ παράλληλα τόνισε πως «ορθώς μιλάμε για αντιδημοκρατική εκτροπή, που παρόμοια δεν έχουμε συναντήσει από τη μεταπολίτευση και μετά».

«Σε καμία άλλη χώρα ο πρωθυπουργός δεν θα καθόταν στη θέση του από τη στιγμή που αποκαλύπτεται ότι παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός, αν και εμένα δεν θα με συνέφερε αυτό καθώς στις εκλογές θα ήθελα απέναντι μου τον κ. Μητσοτάκη» ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Εξαπέλυσε, μάλιστα, βολές κατά του πρωθυπουργού, για τις κινήσεις του μετά από την αποκάλυψη της υπόθεσης παρακολουθήσεων.

«Μετά τις αποκαλύψεις, δεν είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να δίνει την ευθύνη στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία. Και η ομάδα της ΝΔ αποδέχεται την συνευθύνη» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε με νόημα:

«Από σκάνδαλο Μητσοτάκη γίνεται σκάνδαλο Νέας Δημοκρατίας».

Περίμενα από τον κ. Μητσοτάκη να λέει το “γιοκ” τη στιγμή που πρέπει

Για τα ελληνοτουρκικά και την κλιμακούμενη τουρκική ρητορική, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την κλιμάκωση της ρητορικής έντασης του κ. Ερντογάν και να κάνουμε σαν να μην συμβαίνει κάτι»: αυτό απάντησε ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα πλαίσια της 86ης ΔΕΘ.

«Αυτή βέβαια πάντα υπήρξε, αλλά πρέπει να δούμε πώς αυτή η κλιμάκωση δεν θα γίνει ένταση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε:

«Έχω ασκήσει έντονη κριτική κυρίως για το δόγμα της κυβέρνησης. Αντί για ήρεμο καλοκαίρι, όπως είχε πει ο κ. Μητσοτάκης, είχαμε έντονη παραβατικότητα».

«Θα περίμενα τον κ. Μητσοτάκη το “γιοκ” που είπε στο κοινό του Βελλίδειου να το λέει τη στιγμή που πρέπει. Να λέει “γιοκ” στο Όρουτς Ρέις που βολόδερνε στη Μεσόγειο, να λέει “γιοκ” στο Turkaegean. Στις κρίσιμες στιγμές να λέει “γιοκ”» δήλωσε.

«Δεν το έχει κάνει» τόνισε επίσης.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι πιο ανησυχητική από τη ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι η σημερινή μη ύπαρξη διαύλου επικοινωνίας.

Έλλειμμα στρατηγικής από την ΕΕ στην Ουκρανία

«Είμαστε με τον αμυνόμενο και απέναντι στην εισβολή και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας από μια άλλη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Θεωρούμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα στρατηγικής από την πλευρά της ΕΕ», είπε, υποστηρίζοντας ότι γεωπολιτικά και οικονομικά η Ευρώπη θα είναι μεγάλος ηττημένος.

Δεν χάνει οικονομικά ούτε η ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία, «η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή σε περιδίνηση και υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής, ηγεσίας, ενόρασης». Υποστήριξε ότι ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου, ο κόσμος μπαίνει σε έναν παρατεταμένο Ψυχρό Πόλεμο με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, καθώς και ότι η ΕΕ οφείλει να αποκτήσει αυτόνομη γεωπολιτική στρατηγική, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά με σαφή πρόθεση να υπερασπίζεται τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα.

Για τους πρόσφυγες στον Έβρο

«Να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί παρεμβήκαμε και υπερασπιστήκαμε το κύρος της χώρας σε μια ανθρωπιστική τραγωδία;», είπε για το θέμα των προσφύγων στη νησίδα στον Έβρο.

Σημείωσε ότι ανεξαρτήτως αν η νησίδα ανήκε στη χώρα μας ή στην Τουρκία, υπήρξε ένα δράμα 38 ανθρώπων. «Θέλετε να ζητήσουμε συγγνώμη για το ότι ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή να υπάρξει ανθρωπιστική προσέγγιση; Γιατί ζητήσαμε από την κυβέρνηση -που έκανε ότι δεν υπάρχουν αυτοί- να μας εξηγήσει αν είναι στο ελληνικό έδαφος και να τους σώσει, κι αν είναι σε τουρκικό να διεθνοποιήσει το ζήτημα για να σωθούν;» είπε, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ερώτηση για το πού ανήκει η νησίδα, για να διευκρινιστεί.

Τόνισε ότι είναι απολύτως σαφές ότι αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα κάθε χώρας να υπερασπίζεται τα σύνορα της αλλά και να κινείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και να τηρεί τους στοιχειώδεις ανθρωπιστικούς όρους.

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κριτική που γίνεται είναι επί της αποτελεσματικότητας γιατί, όπως είπε, όσα τείχη και να φτιάξει κανείς οι άνθρωποι που είναι απελπισμένοι θα βρουν τρόπο να τα περάσουν και δεν μπορείς να έχεις τείχη σε όλα σου τα σύνορα. Υπογράμμισε ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι ένα ευρωτουρκικό ζήτημα και δεν μπορεί να λυθεί αν η ΕΕ δεν έχει μια άλλη πολιτική, καθώς «η πολιτική μιας Ευρώπης φρούριο με την Ελλάδα φύλακα, δεν είναι αποτελεσματική».

Έρευνα για δάκτυλο της Μόσχας στην Ελλάδα

«Θα έλεγα να γίνει μια έρευνα αν όντως είχαμε ή έχουμε παρέμβαση του ρωσικού παράγοντα στα ελληνικά πράγματα και να ξεκινήσουμε αυτή την έρευνα μαζί απ’ όσα συνέβησαν στη Βόρεια Ελλάδα την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών και της υποκίνησης των διαδηλώσεων και της χρηματοδότησης των αντιδράσεων», είπε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά.

Εξέφρασε την αίσθησή του ότι «είναι σε μεγάλο βαθμό ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα όλο αυτό», προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα τους δημοσιογράφους ότι η χώρα μας δεν ήταν από τις χώρες που ενημέρωσαν οι ΗΠΑ ότι υπάρχει τέτοιου είδους παρέμβαση στο εσωτερικό της.

«Σε μεγάλο βαθμό ίσως να δείχνει κι έναν πανικό εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη να δικαιολογήσει την επερχόμενη ήττα του στις εκλογές σε εξωγενείς παράγοντες» ανέφερε.

ΠΗΓΗ cnn.gr