Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Η Ικαρία του βορρά: Το νησί της Νορβηγίας που θέλει να καταργήσει τον χρόνο

Mια επανάσταση ξεκίνησε από τον μακρινό βορρά και συγκεκριμένα από ένα νορβηγικό νησάκι όπου τα καλοκαίρια λάμπει ο ήλιος του μεσονυκτίου. Οι 350 κάτοικοι του Sommaroy θέλουν να απαλλαγούν από την τυραννία του χρόνου χαρακτηρίζοντας την πατρίδα τους την πρώτη άχρονη ζώνη στον κόσμο.

«Σε όλο τον πλανήτη ο κόσμος υποφέρει από στρες και κατάθλιψη. Σε πολλές περιπτώσεις αυτά συνδέονται με την αίσθηση ότι κάποιος είναι φυλακισμένος από το ρολόι. Θα γίνουμε μια άχρονη ζώνη όπου όλοι θα ζουν τη ζωή τους στο έπακρο… Στόχος μας είναι να προσφέρουμε απόλυτη ευελιξία, 24/7» δήλωσε ο Kjell Ove Hveding, επικεφαλής μιας εκστρατείας που έχει ξεκινήσει κυριολεκτικά έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο.

Οι νησιώτες του Sommaroy, με βασική πηγή εισοδήματος τον τουρισμό και το ψάρεμα, ζητούν να καταργηθούν τα επίσημα ωράρια και να μπορούν να κάνουν «ό,τι θέλουμε, όποτε θέλουμε» – με εξαίρεση το σχολείο των παιδιών.

Το συγκεκριμένο νησί περνάει τρεις μήνες τον χρόνο βυθισμένο στο σκοτάδι, αλλά το καλοκαίρι οι κάτοικοί του ξέρουν ότι από τη στιγμή που θα ανατείλει ο ήλιος στις 18 Μαΐου, δεν θα ξαναβασιλέψει μέχρι τις 26 Ιουλίου. «Έχει διαρκώς φως. Αν θέλεις να βάψεις το σπίτι σου στις 2 το πρωί, κανένα πρόβλημα. Αν θέλεις να πας για μπάνιο στη θάλασσα στις 4 το πρωί, κανένα πρόβλημα» λέει ο Hveding, ενώ κάτοικοι της περιοχής συμπληρώνουν: «Εδώ απολαμβάνουμε κάθε λεπτό του ήλιου του μεσονυκτίου και ναι, ένας καφές με φίλους στην παραλία στις 2 το πρωί είναι κάτι που συνηθίζεται».

Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη του τουρισμού υποψιάστηκαν αρχικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian, ότι όλα αυτά είναι ένα κόλπο ώστε οι νησιώτες να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες το καλοκαίρι, αλλά ένας καθηγητής Φιλοσοφίας, ο Truls Egil Wyller, έχει ενθουσιαστεί με την ιδέα. «Είναι συναρπαστική» δήλωσε, σχολιάζοντας ότι η κοινωνία πειθαρχεί στα ρολόγια μόλις εδώ και δύο αιώνες.

«Στο παρελθόν, κάποιος εργαζόταν όταν χρειαζόταν, έτρωγε όταν πεινούσε και ξάπλωνε όταν κουραζόταν. Σήμερα τα πάντα ορίζονται από τον ρυθμό του ρολογιού, από τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ωστόσο, ο Wyller πιστεύει ότι η επανάσταση του Sommaroy θα βρει σοβαρά εμπόδια. «Δεν λέω ότι είναι αδύνατον να αποσυρθεί ολόκληρο το νησί από τις ζώνες ώρας. Αλλά ακούγεται ιδιαίτερα δύσκολο». Πάντως κάποιοι επισκέπτες του Sommaroy, το όνομα του οποίου σημαίνει «καλοκαιρινό νησί», αγκαλιάζουν ήδη την ιδέα βγάζοντας τα ρολόγια τους και στερεώνοντάς τα σε μια γέφυρα που συνδέει το νησί με την ηπειρωτική χώρα.

Μια «πτήση» πάνω από το Sommaroy: