Κυριακή
24
Νοέμβριος
TOP

Καμπανάκια επιστημόνων για τη μετάλλαξη Δέλτα -«Είναι κρίσιμο καλοκαίρι», προβλέψεις για 10.000 κρούσματα τον Αύγουστο

Καμπανάκια κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για την έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα που τείνει να κυριαρχήσει στη χώρα μας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος προειδοποίησε: «Είναι ένα κρίσιμο καλοκαίρι». Οπως εξήγησε, η ινδική μετάλλαξη εδώ και έναν μήνα άλλαξε τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Νομίζαμε ότι πηγαίναμε σε αποκλιμάκωση αλλά τελικά αναθεωρήθηκαν όλα τα σχεδία για το καλοκαίρι» είπε με έμφαση. Κατέθεσε δε την βεβαιότητα ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν. «Μιλάμε για πενταπλάσιο αριθμό κρουσμάτων, μέσα στον Αύγουστο θα φτάσουμε τα 10.000 στην χώρα μας» είπε ο κ. Καπραβέλος.

Ωστόσο, όπως τόνισε, επί του παρόντος η πίεση στο ΕΣΥ είναι ελεγχόμενη.
Επιπλέον υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος είναι το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών, σημειώνοντας ότι εάν νοσήσουν, θα ασκηθεί πίεση στο σύστημα. Πρότεινε να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, εκφράζοντας παράλληλα την διαφωνία του με όσους αντιδρούν.

«Ο ανεμβολίαστος είναι σημαντικός κρίκος της αλυσίδας της διασποράς και μεταλλάξεων» εξήγησε και πρόσθεσε: «Με την ιδανική συνθήκη, ένα άτομο μπορεί να κολλήσει άλλους 10».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Χαράλαμπος Γώργος μιλώντας επίσης στην εκπομπή του Open «Τώρα ό,τι συμβαίνει» με την Φαίη Μαυραγάνη τόνισε πως η πανδημία είναι σε σημαντικότατη έξαρση καθώς η θετικότητα πάει προς στο 4 και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι έχουμε ήδη την εκδήλωση του τέταρτου κύματος. Οπως τόνισε, το ανησυχητικό είναι ότι το Σύστημα Υγείας θα αρχίσει να δέχεται πίεση και ότι σίγουρα θα υπάρξει αύξηση νοσηλευομένων με το ΕΣΥ θα πιέζεται από ασθενείς άνω των 50 με υποκείμενα νοσήματα. «Πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο για να πειστεί να εμβολιαστεί. Οι παρενέργειες από τα εμβόλια είναι ελαχιστότατες».

Γκάγκα: 95% των ασθενών είναι μη εμβολιασμένοι
Το 95% των νοσηλευομένων είναι μη εμβολιασμένοι, δήλωσε η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Σωτηρία Μίνα Γκάγκα, ενώ τόνισε ότι πολλοί ασθενείς είναι μεταξύ 20 και 30 ετών και ορισμένοι άνω των 50.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι άρχισε να γίνεται ορατή εκ νέου η μετάδοση εντός των οικογενειών.
Σημείωσε επίσης ότι έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης τρεις νέες γυναίκες που κυοφορούν. Κάλεσε, δε, τις γυναίκες που σκέφτονται να κάνουν παιδιά να εμβολιαστούν.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε μεταξύ άλλων: «Ανεπιφύλακτα εμβολιάζονται τα παιδιά ηλικίας 15-17 ετών. Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τους φοιτητές, είπε ότι θα προσέρχονται στα πανεπιστήμια με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test και μάσκα. «Οι πρυτάνεις είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Υγείας για ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα campus των πανεπιστημίων».

Τζανάκης: Ο ιός δεν θα χαριστεί σε κανέναν
Στη συνέχεια ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι «ο ιός δεν θα χαριστεί σε κανένα μας». Εκτίμησε, μάλιστα, πως σε αυτό το κύμα το 1/3 των ανεμβολίαστων θα μολυνθεί. «Από τη στιγμή που έχει κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα και εφόσον δεν θα υπάρχουν πια στελέχη της Άλφα, όλοι θα συναντηθούμε με τον ιό το επόμενο εξάμηνο. Το θέμα είναι το πώς θα μας βρει ο ιός», ανέφερε.

«Αν μας βρει ανεμβολίαστους θα καθορίσει εκείνος τον τρόπο που θα αποκτήσουμε φυσική ανοσία. Δηλαδή, θα την αποκτήσουμε επώδυνα με διασωλήνωση ή με λίγα συμπτώματα και ήπια; Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ξέρουν ότι θα συναντηθούν με τον ιό κάποια στιγμή.»

Τέλος, είπε πως «αν ο εμβολιαστικός ρυθμός είναι πολύ καλός και ξεπεράσουμε το 70-75% του ενήλικα πληθυσμού μαζί με τους εφήβους, απομένει μια μικρή δεξαμενή κόσμου, γύρω στο 1,5-2 εκατ. που θα είναι ανεμβολίαστος».

Πηγή