Παρότι έχουν περάσει περίπου 12 χρόνια από την ημέρα που το πρώτο Bitcoin διοχετεύτηκε στο Διαδίκτυο, υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά ως προς τη λειτουργία του, το σκοπό του, τoν ενδεχόμενο κίνδυνο που προκαλεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και κατά πόσον αποτελεί φούσκα. Πέραν αυτών, όμως, υπάρχουν παραδόξως πολλά ερωτηματικά και σχετικά με τον εμπνευστή του, για τον οποίο είναι μόνον ελάχιστα στοιχεία γνωστά, συμπεριλαμβανομένου του ονόματός του.
Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και υλοποίησε το πρώτο και πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα, του οποίου η αξία άγγιξε φέτος το αστρονομικό ποσό των 60.000 δολαρίων, είναι γνωστός με το όνομα Satoshi Nakamoto, που κατά πάσα πιθανότητα είναι ψευδώνυμο. Στο πέρασμα των χρόνων πολλοί ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι κρύβονται πίσω από αυτό ψευδώνυμο, παρουσιάζοντας πλαστές ή ανεπαρκείς αποδείξεις. Μάλιστα, στην περίπτωση του Dorian Nakamoto, ενός άνδρα από την Καλιφόρνια που επέμενε ότι εφηύρε το Bitcoin, ο αληθινός Nakamoto έστελνε παράλληλα μηνύματα από τον υπολογιστή του ότι ο Τύπος ασχολείται με λάθος άτομο.
Το άλλο «γνωστό» στοιχείο για τον μυστηριώδη άνθρωπο που δημιούργησε την αγορά κρυπτονομισμάτων είναι η ηλικία του, η οποία προέκυπτε από το – εδώ και δέκα χρόνια – ανενεργό προφίλ του σε φόρουμ του P2P Foundation. Ωστόσο, ούτε η ηλικία του φαίνεται να είναι αληθινή, αφού η ημερομηνία 5 Απριλίου σηματοδοτεί την εφαρμογή του εκτελεστικού διατάγματος 6102 από το αμερικανικό κράτος σχετικά με την κατάργηση της ιδιoκτησίας χρυσού από ιδιώτες. Εκτός αυτού, το έτος 1975 είναι η χρονιά κατά την οποία η ισχύς του εν λόγω εκελεστικού διατάγματος έληξε. Είναι πολύ πιθανό δηλαδή η γενέθλιος ημερομηνία 5 Απριλίου 1975 να συμβολίζει απλώς το τέλος στον κυβερνητικό έλεγχο των χρημάτων.
Ένα τρίτο γνωστό χαρακτηριστικό της ταυτότητάς του είναι ότι πρόκειται για άνδρα από την Ιαπωνία. Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την εγκυρότητα αυτού του στοιχείου, αφού μέσω των συζητήσεων σε φόρουμ προέκυπτε ότι ο Satoshi Nakamoto είχε μεγάλη ευφράδεια στα αγγλικά. Μάλιστα, ορισμένες λέξεις τις οποίες χρησιμοποιούσε παραπέμπουν σε Βρετανό ή κάτοικο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Επιπλέον, στην πρώτη παρτίδα Bitcoin το 2009, ο Satoshi Nakamoto ενσωμάτωσε στον κώδικα τον τίτλο ενός άρθρου από τους βρετανικούς Times, ο οποίος έγραφε «ο υπουργός Οικονομικών (σ.σ. της Βρετανίας) Alistair Darling στο όριο μίας δεύτερης διάσωσης των τραπεζών». Επρόκειτο δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα για μία αντίδραση στο πρώτο κύμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη. Όπως έχει επισημάνει σχετικά με το ζήτημα και ο οικονομικός ανταποκριτής του Economist, Matthieu Favas, «η ερώτηση που έθετε ο κόσμος είναι εάν μπορεί να εμπιστευθεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τα χρήματά του. Η απάντηση ήταν το Bitcoin». Συνεπώς, ακόμη και η καταγωγή του Satoshi Nakamoto τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που μπορεί κανείς να εξαγάγει είναι ότι ο άνθρωπος πίσω από το Bitcoin έχει καταφέρει να κρύψει πολύ καλά την ταυτότητά του. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μία ομάδα ανθρώπων, άλλοι ότι ο Satoshi Nakamoto είναι μία ιδιοφυία που δεν ενδιαφέρεται να πάρει τα εύσημα για τη δημιουργία του. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι ο εφευρέτης του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος έχει περίπου 1 εκατ. Bitcoin, δηλαδή αυτή τη στιγμή περίπου 38 δισ. δολάρια. Σύμφωνα μάλιστα με τον Pete Rizzo, συντάκτη στο Bitcoin Magazine, ο οποίος διεξήγαγε εξάμηνη έρευνα σχετικά με τον Satoshi Nakamoto μετά την εξαφάνισή του από το Διαδίκτυο το 2010, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που παρατηρεί κανείς από τις λίγες επώνυμες ενέργειες του μυστηριώδους ανθρώπου στο Διαδίκτυο.
1) Κατ’ αρχάς, στόχος του Satoshi ήταν να προσφέρει ένα εναλλακτικό νόμισμα σε σχέση με όσα διαχειρίζονται και ελέγχουν τα εγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο Satoshi είχε γράψει χαρακτηριστικά σε φόρουμ το Φεβρουάριο του 2009 ότι «το καίριο πρόβλημα με τα παραδοσιακά νομίσματα είναι το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης που απαιτείται, ώστε να κινηθούν. Οφείλει κανείς να ελπίζει ότι οι τράπεζες δεν θα υποτιμίσουν το νόμισμα, αν και η ιστορία καταδεικνύει ότι έχουν εκμεταλλευθεί πολλές φορές αυτή την εμπιστοσύνη. Πρέπει να εμπιστευθούμε τις τράπεζες, ώστε να
φυλάσσουν τα χρήματά μας και να τα μεταφέρουν ηλεκτρονικά, αλλά τα διοχετεύουν σε κύματα φούσκας κρατώντας ελάχιστο επίπεδο αποθεματικών».
2) Επίσης, από τις κινήσεις του όσο ήταν ενεργός, ο Satoshi φαίνεται πως φοβόταν για την ασφάλεια του Bitcoin. Ειδικότερα, μετά την κυβερνοεπίθεση του 2010, η οποία διακύβευσε την αυτοσχέδια νομισματική πολιτική του λογισμικού, ο Satoshi σταμάτησε να συνεργάζεται με άλλους προγραμματιστές και ανακοίνωνε μόνον τελευταία στιγμή οποιεσδήποτε αναβαθμίσεις. Σε διάστημα ορισμένων μηνών μετά το συμβάν, ο Satoshi είχε πραγματοποιήσει αρκετές αλλαγές, οι οποίες ενίσχυσαν τα τείχη ασφαλείας του συστήματος.
3) Τέλος, πάντοτε σύμφωνα με τον συντάκτη του Bitcoin Magazine, ο Satoshi αφαίρεσε το όνομα του από το λογισμικό του Bitcoin το 2010, ουσιαστικά παραχωρώντας τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε όλο τον κόσμο που συμμετείχε στο σύστημα. Εξ ου και μέχρι σήμερα η ταυτότητά του παραμένει άγνωστη.
Εκτιμάται πάντως, πως η απομάκρυνσή του από το σύστημα και η απόκρυψη της ταυτότητάς του έχουν συμβάλει στην προστασία του λογισμικού, αλλά και του ιδίου. Ειδικότερα, ο Satoshi στην περίπτωση που αποκάλυπτε το πραγματικό του όνομα θα υπόκειτο σε βαριά φορολογία λόγω της τεράστιας περιουσίας του. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται για Αμερικανό πολίτη, η περιουσία του σε Bitcoin θα φορολογείτο κανονικά, αφού κατά την αμερικανική υπηρεσία δημοσίων εσόδων (IRS) το Bitcoin κατηγοριοποιείται ως περιουσιακό στοιχείο, όπως ακριβώς και ένα ακίνητο, και όχι ως ξένο νόμισμα.
moneyreview.gr