Δευτέρα
25
Νοέμβριος
TOP

Πυρόπληκτοι: Αποζημιώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με διαδικασίες εξπρές – Το 80% από κρατική επιδότηση

Ένα πλέγμα μέτρων τόσο για την στήριξη των πυρόπληκτων, όσο και για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση.

Όπως είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οι αποζημιώσεις μετά την τεράστια καταστροφή των περιουσιών χιλιάδων πολιτών από τις φωτιές, θα δοθούν άμεσα, μέσα από απλές διαδικασίες, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, δίνοντας μια ανάσα στους ήδη ταλαιπωρημένους πολίτες.

Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών θα γίνουν στις 17.00 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο.

Τα ποσά της αποζημίωσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σήμερα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη στήριξη των πολιτών.
Ο Πρωθυπουργός θα δώσει το πλαίσιο για την επόμενη ημέρα και στη συνέχεια οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξειδικεύσουν τα μέτρα.
Τα μέτρα θα αφορούν σε οικονομικές αποζημιώσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές αλλά και άλλα μέτρα ελάφρυνσης.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, ο Χρήστος Σταικούρας εισηγήθηκε την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ύψους περίπου μισού δις ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε τα φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) να αποζημιωθούν με: 600 ευρώ για τα πρώτα έξοδα από το υπουργείο Εσωτερικών, 6000 για την αντικατάσταση της οικοσκευής, και με πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 15.000 ευρώ εφόσον οι κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Για κατοικίες που έχουν μερικώς καταστραφεί και δεν είναι προσωρινά κατοικήσιμες η επιχορήγηση να είναι 8.000 ευρώ, και 3.000 ευρώ για κατοικίες οι οποίες παρά τις ζημιές είναι κατοικήσιμες.
Αντίστοιχη διαβάθμιση προτάθηκε και για τις επιχειρήσεις, με το ποσό της επιχορήγησης να συναρτάται από το ύψος των ζημιών.

Τελικά επικράτησε η άποψη να ενσωματωθεί η οικονομική βοήθεια από το υπουργείο Εσωτερικών στο πακέτο του υπουργείου Οικονομικών και να δοθούν 20.000 ευρώ για ολοσχερώς κατεστραμμένες οικίες και επιχειρήσεις, 8.000 ευρώ για μερικώς κατεστραμμένες και 6.000 για σπίτια και επιχειρήσεις που παραμένουν, παρά τις καταστροφές, κατοικήσιμες και λειτουργικές αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πυρόπληκτα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα λάβουν τις αποζημιώσεις άμεσα, το αργότερο εντός 10 ημερών από την ημέρα της αίτησης, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Επίσης, σχεδιάζεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες και επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί, επιχορήγηση επιχειρήσεων μέσα από το σύστημα προκαταβολών, αναστολές εργαζομένων, επιδότηση ενοικίου αλλά και αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων για έξι μήνες και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες.

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι αιτήσεις

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα γίνουν οι αιτήσεις και για την χορήγηση της λεγόμενης “πρώτης αρωγής” -τα πρώτα χρήματα που θα δοθούν σε όσους έχασαν περιουσία, οικοσκευή κλπ- αλλά και για την καταβολή αποζημιώσεων για κατεστραμμένες επιχειρήσεις ή κατοικίες. Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου “κλειδώνει” το πακέτο με τα μέτρα στήριξης το οποίο αναμένεται να είναι “ενισχυμένο” συγκριτικά με τα όσα ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι θα διατεθεί ποσό της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ το οποίο και θα χρηματοδοτήσει τις πρώτες άμεσες ενισχύσεις (από 600 έως 6000 ευρώ κατά περίπτωση χωρίς να αποκλείεται αύξηση ειδικά στο κατώτατο όριο), θα καλύψει το 80% του κόστους ανακατασκευής των καμένων σπιτιών αλλά και τις ζημιές που έχουν γίνει σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές εκτάσεις.

Το ζητούμενο αυτή τη φορά για τα εμπλεκόμενα υπουργεία είναι να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία και να δοθούν άμεσα τα χρήματα καθώς υπάρχουν πολίτες που έχασαν τα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις τους ή ακόμη και τις δουλειές τους.

Με την “εμπειρία” των προηγούμενων φυσικών καταστροφών αλλά και των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση θα καταφύγει στη λύση των “προκαταβολών” ώστε να δοθεί άμεσα χρήμα στους πληγέντες και οι έλεγχοι για τον εντοπισμό ψευδών δηλώσεων να μετατεθούν σε δεύτερο χρόνο.

Άμεσα θα “τρέξουν”:

1. Η “πρώτη αρωγή” που θα είναι ένα εφάπαξ ποσό για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Το ποσό θα ανακοινωθεί το απόγευμα. Η αρχική ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας έκανε λόγο για τα 600 ευρώ αλλά είναι πολύ πιθανή η αλλαγή.

2. Η καταβολή του επιδόματος ενοικίου -φιλοξενίας καθώς η ανακατασκευή των σπιτιών θα πάρει χρόνο και θα πρέπει να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες. Το επίδομα θα κυμαίνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση όσων έχασαν κύριες κατοικίες.

3. Η προκαταβολή για την κάλυψη των ζημιών σε επιχειρήσεις. Υπάρχει το νομικό πλαίσιο που προβλέπει αποζημιώσεις όχι μόνο για κτηριακές εγκαταστάσεις αλλά και για μηχανολογικό εξοπλισμό.

4. Η καταβολή των αποζημιώσεων για αγροτικές εκτάσεις ακόμη και σε όσους δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (με προϋποθέσεις)

Οι αποζημιώσεις των επιχειρήσεων

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος περί “κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες” με αποτέλεσμα να μην έχει αναπτυχθεί ακόμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα που προβλέπει ο νόμος για την υποβολή των αιτήσεων και να μην έχουν εκδοθεί όλες οι υπουργικές αποφάσεις. Ο νόμος διέπει τους κανόνες διάθεσης της λεγόμενης “πρώτης αρωγής” αλλά και στην επιχορήγηση των επιχειρήσεων για την αποκατάσταση ζημιών. Τι αναφέρει ο νόμος που θα τεθεί άμεσα σε ισχύ;

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κρατικής αρωγής τηρείται βάση δεδομένων με πληροφορίες για τις κάθε είδους ενισχύσεις που έχουν δοθεί σε φυσικά και νομικά πρόσωπα μετά από θεομηνίες. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστο ανά δικαιούχο:

α) για τα φυσικά πρόσωπα, το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ),

β) για τα νομικά πρόσωπα, την επωνυμία και τον ΑΦΜ και,

γ) το φυσικό φαινόμενο που προκάλεσε τη ζημία με:

γα) την ημερομηνία της εκδήλωσής του,

γβ) τις περιοχές στις οποίες αφορά,

γγ) την κοινή υπουργική απόφαση της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών,

γδ) το ποσό της ασφαλιστικής κάλυψης,

γε) το ποσό της ενίσχυσης πρώτης αρωγής,

γστ) το ποσό της προκαταβολής έναντι επιχορήγησης και

γζ) το συνολικό ποσό της επιχορήγησης.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αριθμό πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή σε μέγεθος καταστροφής, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δύναται να παρέχεται επιχορήγηση ποσοστού που δεν ξεπερνά το πενήντα τοις εκατό (50%) της επιχορήγησης που καθορίζεται με την απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 7, σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία, αλλά κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τηρουμένων των λοιπών όρων και προϋποθέσεων των άρθρων 4 και 7. Οι κάτοχοι των αγροτικών εκμεταλλεύσεων έχουν υποχρέωση να υποβάλουν τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου και να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Αναδάσωση και θωράκιση της χώρας από πλημμύρες

Στον τομέα της αναδάσωσης έχουν εξασφαλιστεί 224 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ χθες, όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενέκρινε και συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας, τονίζοντας ότι “αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις¨.
“Το στοίχημά μας είναι να γίνουν πρότυπα μιας νέας αρχής, μιας δυναμικής επανεκκίνησης, στην οποία είμαι σίγουρος ότι ιδρύματα, επιχειρήσεις και, πάνω απ’ όλους, η ίδια η κοινωνία των πολιτών θα ανταποκριθούν” πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα προγραμματίζεται η διάθεση 110 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες. Αλλά και νέο πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπου στον πυρήνα του θα είναι η πρόληψη.

“Το όλο Σχέδιο Ανασυγκρότησης τίθεται υπό την εποπτεία του Γραφείου Πρωθυπουργού. Για την Εύβοια, μάλιστα, δεσμεύομαι ότι θα υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης του νησιού” σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: “Πρώτος εγώ ζητώ συγγνώμη”

Στο μήνυμα του ο Πρωθυπουργός ζήτησε δημόσια “συγγνώμη” από τους πολίτες για τις αδυναμίες που υπήρξαν και την αναστάτωση τους, ενώ δεσμεύτηκε ότι “οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του έχουν πλήρη αντίληψη της οργής και του θυμού του κόσμου, του οποίου άλλαξε η ζωή από τη μία στιγμή στην άλλη.

Το μήνυμα είχε διττό στόχο. Από τη μία να διαμηνύσει ο ίδιος στους πολίτες ότι ως Πρόεδρος της κυβέρνησης, και έχοντας την ευθύνη του κρατικού μηχανισμού, δεν θα αποφύγει να την αναλάβει… Και από την άλλη να ακυρώσει την κριτική της αντιπολίτευσης, και δη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προειδοποίησε ότι μόλις σβήσουν οι φλόγες θα εστιάσει σε όσα δεν έκανε η κυβέρνηση για να προστατέψει πολίτες, περιβάλλον και οικονομία.

Παράλληλα τις επόμενες ημέρες, αφού θα έχει σβήσει και η τελευταία πυρκαγιά, και πάντως εντός της εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τις ευθύνες και τα διαχειριστικά λάθη που έγιναν τις τελευταίες δραματικές ημέρες για τη χώρα.

πηγη: www.newsit.gr, https://www.thetoc.gr/