Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Αυξήσεις 33% στα σπορέλαια, 15% στο ελαιόλαδο, 10% στις βρεφικές τροφές

Επιπτώσεις στην αγορά, και αυξήσεις οι οποίες παρουσιάζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, εντονότερα κυρίως σε προϊόντα όπως είναι τα σπορέλαια με 33%, το ελαιόλαδο με πάνω από 15%, οι σάλτσες με 11,5% και οι βρεφικές τροφές με 10%, λόγω της εκδήλωσης των πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα από το δεύτερο μισό του έτους και ύστερα.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός από τα αρνητικά επίπεδα στις αρχές του 2021, αλλά και προηγουμένως εντός του 2020 και στη διάρκεια του 2019, έφτασε κατά τον φετινό Οκτώβριο στο 3,4%. Η αλλαγή από τις αποπληθωριστικές τάσεις του 2019 και του 2020 που κράτησε έως και το 2021, άρχισε να εμφανίζεται από τα μέσα του φετινού έτους.

Η μεταβολή στον πληθωρισμό ξεκίνησε από το τρίτο τρίμηνο του 2021 και με ένα ποσοστό αύξησης μέσων τιμών κατά 2% και την αγορά να αυξάνει τον όγκο κατανάλωσης στα επίπεδα του 5%. Το τρίτο τρίμηνο παρουσίασε έναν ελεγχόμενο πληθωρισμό ταυτόχρονα με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης.

Ο Οκτώβριος άρχισε να διαφοροποιείται με μέση αύξηση τιμών στα σούπερ μάρκετ στα επίπεδα του 1% και παράλληλη σταθεροποίηση του όγκου πωλήσεων, όπως προκύπτει από στοιχεία της Nielsen IQ. Ωστόσο ο ευρύτερος πληθωρισμός του 3,4% του περασμένου Οκτωβρίου μπορεί να επηρεάσει σε έναν βαθμό την κατανάλωση στα σούπερ μάρκετ, με τον καταναλωτή να συγκρατεί τις αγορές του για να μπορεί να πληρώσει λογαριασμούς και την αξία της βενζίνης στο πρατήριο, όπως ανέφερε στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΙΕΛΚΑ ο Βάιος Δημοράγκας, διευθύνων σύμβουλος της Nielsen IQ.

Στο +2% το σύνολο των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ

Την ίδια στιγμή, με βάση στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων Nielsen IQ που έχουμε στη διάθεσή μας, στην εβδομάδα που έληξε στις 7 Νοεμβρίου οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ πανελλαδικά για τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά (FMCGs), κατέγραψαν πτώση κατά 3,9%, γεγονός που μπορεί να αποτυπώνει τη συγκρατημένη στάση του καταναλωτικού κοινού προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα για την αποπληρωμή άλλων υποχρεώσεων.

Συνολικά πάντως η αξία της αγοράς των σούπερ μάρκετ ανέρχεται από 1η Ιανουαρίου έως και τις 7 Νοεμβρίου σε πωλήσεις 7,83 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι 7,68 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν πέρυσι, αύξηση που μεταφράζεται σε ποσοστό 2% με βάση την καταγραφή της Nielsen IQ, ενώ όπως όλα δείχνουν το σύνολο του 2021 θα κινηθεί ανοδικά, παρά το γεγονός ότι ως έτος σύγκρισης τίθεται το 2020, όταν το σύνολο της αγοράς ήταν κλειστό και όλος ο κόσμος συνέρρεε για τις αγορές του στα σούπερ μάρκετ, οδηγούμενος εκτός των άλλων και σε αγορές πανικού. Να σημειωθεί ότι στα παραπάνω στοιχεία η Nielsen IQ μετράει και τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ.

Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα και τα ποτά σε επίπεδο δωδεκαμήνου είχαν πληθωρισμό έως το τέλος του Οκτωβρίου 2021, ενώ τον Οκτώβριο η εικόνα σε ό,τι αφορά τις μέσες τιμές δείχνει ότι η κατανάλωση συνεχίζει να υφίσταται με ανοδική πορεία περίπου κατά 1%, συνοδεύοντας μία ελαφρά αύξηση της τιμής πώλησης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μετά από ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, όπου τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας παρουσίαζαν πτώση μεριδίων, από τον Ιούλιο του 2021 και μετά παρουσιάζουν σταδιακή ανάπτυξη, κάτι που συνάδει με την σταδιακή πτώση των προωθητικών ενεργειών στα τρόφιμα και στα ποτά, η οποία ερμηνεύεται εν μέρει και ως προσπάθεια των βιομηχανιών και των λιανεμπόρων να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη, εκλογικεύοντας με αυτόν τον τρόπο την προωθητική δραστηριότητα.

Οι κατηγορίες τροφίμων με τη μεγαλύτερη αύξηση μέσης τιμής στο τρίτο τρίμηνο του 2021 ήταν:

– Τρόφιμα και ποτά σύνολο: 2,1%
– Σπορέλαια: 33,9%
– Ελαιόλαδο: 15,6%
– Σάλτσες: 11,5%
– Βρεφικές τροφές και επιδόρπια: 10,1%
– Κάψουλες καφέ: 9,3%
– Κατεψυγμένα λαχανικά: 8,3%
– Πίτες για σουβλάκι: 7,4%
– Τροφές για κατοικίδια: 7,1%
– Παγωτά: 7,1%
– Κρασιά: 7%

Η εξισορρόπηση των πωλήσεων στα προϊόντα προσωπικής περιποίησης στα σούπερ μάρκετ

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των προϊόντων προσωπικής περιποίησης που γνώρισε ανάπτυξη κατά 4,2% στο σύνολο του περασμένου έτους και μάλιστα εντονότερα στις αρχές του 2020 λόγω της πανδημίας, στη συνέχεια παρουσίασε σημάδια εξισορρόπησης λόγω της προτεραιοποίησης έναντι άλλων πιο αναγκαίων προϊόντων από τους καταναλωτές. Η κατηγορία αυτή γνώρισε πτώση κατά -8,4% στο τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2020 και την έναρξη εκδήλωσης της πανδημίας στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια η κατηγορία προϊόντων προσωπικής περιποίησης κινήθηκε ανοδικά στο δεύτερο τρίμηνο με 5,4% και στο τρίτο με 4,8% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές περιόδους και παρά την εμφάνιση και του πληθωρισμού στο τρίτο τρίμηνο του φετινού έτους. Ωστόσο η συγκεκριμένη υπερκατηγορία ταχυκίνητων αγαθών καταγράφει πτώση κατά 2,2% τον περασμένο Οκτώβριο. Βάσει αυτού του πτωτικού αποτελέσματος φαίνεται ότι υπάρχει μία περαιτέρω αποπροτεραιοποίηση αυτών των κατηγοριών όχι απαραίτητα μέσα στο σούπερ μάρκετ, αλλά έξω από αυτό, λόγω του πληθωρισμού.

Οι κατηγορίες μη τροφίμων στα σούπερ μάρκετ με τη μεγαλύτερη αύξηση μέση τιμής στο τρίτο τρίμηνο του 2021:

– Σύνολο προϊόντων προσωπικής περιποίησης: 2,1%
– Καλλυντικά: 13,8%
– Λιπαντικά χειλιών: 9,4%
– Προϊόντα βάμβακος: 8,3%

Πτώση κατά -3,8% στα είδη περιποίησης σπιτιού τον Οκτώβριο του 2021

Ως προς τα προϊόντα περιποίησης σπιτιού, μία από τις τρεις μεγάλες κατηγορίες ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών που κέρδισαν περισσότερες πωλήσεις (+11,9%) από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία εντός της πανδημίας, παρουσίασε και τη μεγαλύτερη εκλογίκευση πωλήσεων εντός του 2021. Εδώ υπήρχαν ελαφρά πληθωριστικές τάσεις εντός του 2020, ενώ η αποπληθωριστική τάση του εξαμήνου του 2021 συνεχίζεται και τον Οκτώβριο, ως μία προσπάθεια διατήρησης των πωλήσεων στα επίπεδα του 2020, κάτι που κατά τον δέκατο μήνα του έτους δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται καθώς η πτώση πωλήσεων της συγκεκριμένης κατηγορίας ανήλθε στο 3,8%.

πηγη