Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Οι 10 προτεραιότητες και οι 3 στόχοι για το 2022

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται ο σχεδιασμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για μια σειρά δράσεων και προτεραιοτήτων, μέσω της εφαρμογής του Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής, που προϋποθέτει η ΚΑΠ και έχει ως απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα.

Τρεις είναι οι στόχοι για τη νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε, οι οποίοι τέθηκαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό σε συνεργασία με τους υφυπουργούς και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου.

Πρώτος στόχος είναι η ταύτιση της πρωτογενούς παραγωγής με το σύγχρονο προφίλ της Ελληνίδας και του Έλληνα του 21ου αιώνα. «Επιδίωξη είναι να έχει πλέον ο Έλληνας παραγωγός καθοριστική θέση στην ελληνική κοινωνία και το αγροτικό επάγγελμα να είναι προϊόν επιλογής και όχι απλά ανάγκης για επιβίωση» όπως δήλωσε ο κ. Λιβανός στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δεύτερος στόχος είναι η σύνδεση και η ανάδειξη διεθνώς των προϊόντων που συνθέτουν την ελληνική διατροφή με την υγεία και την ευζωία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Τρίτος στόχος είναι η σύνδεση της παραγωγής με τη μεταποίηση, την εμπορία, το «branding» και τις εξαγωγές, καθώς, αν και η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων είναι υψηλή, υστερούν στον τομέα της προώθησή τους.

Η Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης

Για την υλοποίηση αυτών των προτεραιοτήτων, ο κ. Λιβανός έχει εκπονήσει την Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα σχέδιο που, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ «για πρώτη φορά αποκτά η χώρα μας και με εφαλτήριο αυτό υλοποιεί ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εμπεριέχεται στο πλαίσιο που δημιουργού λέξεις κλειδιά όπως, εκσυγχρονισμός, εξορθολογισμός, εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα, έλεγχοι ποιότητας, εξωστρέφεια».

Μεταξύ άλλων, σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προγραμματίσει δέκα προτεραιότητες οι οποίες είναι:

1. Υλοποίηση του προγράμματος επενδύσεων «Ύδωρ 2.0» ύψους 1,6 δισ. ευρώ και σε βάθος 25ετίας 4,2 δισ. ευρώ για μεγάλα αρδευτικά έργα και φράγματα. Συνολικά πρόκειται να ενταχθούν 22 μεγάλα έργα.

2. Ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την εξυγίανση και εύρυθμη λειτουργία των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ.

3. Με νομοθετική ρύθμιση αναθεώρηση και αναδιάρθρωση του συστήματος ελέγχων και κυρώσεων των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων.

4. Ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με τη δημιουργία νέων Δημόσιων αγροτικών ΙΕΚ.

5. Νομοθετικές ρυθμίσεις για την ένταξη αγροτών σε επιμελητήρια.

6. Νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

7. Ιδρυτικός Νόμος του ΕΛΓΟ.

8. Ενίσχυση της εξωστρέφειας με τοποθέτηση διπλωματικού συμβούλου για την άσκηση «αγροτικής διπλωματίας».

9. Προώθηση του project «Ελληνική Διατροφή».

10. Υλοποίηση των προγραμμάτων της μεταβατικής περιόδου ενεργοποιώντας τα 2 δισ. ευρώ που έχουμε στη διάθεση μας, με την προκήρυξη καινοτόμων προγραμμάτων.

      Δηλαδή:

      – 420 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες

– 490 εκατ. ευρώ για τους βιοκαλλιεργητές και εκτροφείς

– 180 εκατ. ευρώ για τα σχέδια βελτίωσης

– 43 εκατ. ευρώ για την Αγροτική Οδοποιία.

– 40 εκατ. ευρώ για τα μικρά αρδευτικά έργα

– 45 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή

– 150 εκατ. ευρώ για την Απονιτροποίηση των εδαφών

– 90 εκατ. ευρώ για τη Δάσωση Γεωργικών Γαιών

– 45 εκατ. ευρώ για την Ευζωία Ζώων

– 80 εκατ. ευρώ για τους γεωργικούς συμβούλους

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή enikonomia.gr –  ΑΠΕ-ΜΠΕ