Σημαντικό πλήγμα έχει δεχθεί η εγχώρια βιομηχανία εξαιτίας των υψηλών τιμών της ενέργειας, όπως προκύπτει από έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος. Συγκεκριμένα ο κλάδος της μεταποίησης έχει κληθεί να πληρώσει υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ενέργειας, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την συνακόλουθη αύξηση του κόστους παραγωγής.
Μάλιστα ο ΣΒΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας τον κίνδυνο απώλειας σημαντικών αγορών του εξωτερικού με αρνητικές συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και φυσικά στη διακράτηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα του ΣΒΕ που διεξήχθη μεταξύ μεταξύ 142 επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της μεταποίησης με θέμα την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της, το 88% των επιχειρήσεων έχει δεχθεί αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%. Μόλις 1% των επιχειρήσεων έχει δει αυξήσεις από 10 έως 20% ενώ το 11% δηλώνει ότι το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί από 20 έως 40%.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των βιομηχανιών, οι πρόσφατες αυξήσεις έχουν αυξήσει σε ποσοστό από 20 έως 40% το κόστος παραγωγής (22%), τις τιμές των πρώτων υλών (31%) τις τιμές των ενδιάμεσων προϊόντων (25%) και τις δαπάνες μεταφοράς των προϊόντων (19%).
Το 57% των βιομηχανιών δηλώνει ότι προέβη σε μετακύλιση των αυξήσεων στους πελάτες, σε αντίθεση με το 33% που δεν μετακύλησε τις αυξήσεις.
Παράλληλα το 50% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με σήμερα το επόμενο εξάμηνο, το 31% εκτιμά ότι θα αυξηθούν ενώ μόλις το 11% προβλέπει μείωση των τιμολογίων ενέργειας.
Σε περίπτωση αύξηση των τιμών ενέργειας το επόμενο εξάμηνο, οι επιπτώσεις θα είναι αξιοσημείωτες. Συγκεκριμένα θα μειωθούν σε ποσοστό έως 5% οι πωλήσεις (47%) και οι εξαγωγές (44%). Παράλληλα το 28% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα πιεστεί σημαντικά η κερδοφορία σε ποσοστό 20 έως 40%.
Για να μην επαληθευτούν οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιχειρήσεων για το άμεσο χρονικό διάστημα, ο ΣΒΕ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, που οδηγούν σε μείωση του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία και σε διατήρηση των θέσεων εργασίας, ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΒΕ Α. Σαββάκης. Πιο συγκεκριμένα ο ΣΒΕ προτείνει δέσμη επτά παρεμβάσεων στην ενεργειακή πολιτική και την αναβάθμιση των υποδομών:
Επανεξέταση του ενεργειακού μείγματος της χώρας, ώστε να επιτυγχάνονται οι χαμηλότερες δυνατές τιμές
Επίσπευση του θεσμικού πλαισίου διαμόρφωσης και εφαρμογής αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.
Διαβάστε περισσότερα εδώ