Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Πόσα χρήματα ξόδεψε η Κίνα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες;

Καθώς οι χώρες ετοιμάζονται για την απονομή των μετάλλιών τους στο τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων αυτού του μηνός στο Πεκίνο, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της Κίνας στρέφουν το βλέμμα τους σε έναν διαφορετικό απολογισμό που περιλαμβάνει πιο δύσκολα μαθηματικά: να υπολογίσουν το συνολικό κόστος.

Όταν το Πεκίνο ζήτησε να φιλοξενήσει τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2014, είπε στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ότι σχεδίαζε να δαπανήσει κάτι περισσότερο από 3 δισ. δολάρια, πολύ λιγότερο από τους προτεινόμενους προϋπολογισμούς των προηγούμενων Χειμερινών Αγώνων.

Στην πραγματικότητα όμως, η Κίνα ξόδεψε τουλάχιστον 16 δισ. δολάρια για τους Χειμερινούς Αγώνες του 2022, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 800 εκατ. δολαρίων σε υπέρβαση κόστους σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και άνω των 13 δισ. δολαρίων σε έμμεσο κόστος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Wall Street Journal σχετικά με τις κρατικές προμήθειες και την κατασκευή, καθώς και σύμφωνα με αρχεία και άλλες δημόσιες αναφορές από τα κινεζικά υπουργεία που είναι αρμόδια για τα οικονομικά, τη στέγαση και την ανάπτυξη, καθώς και τις τοπικές κυβερνήσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος των έμμεσων δαπανών κατευθύνθηκε σε έργα, όπως νέες υποδομές μεταφορών και αναβαθμισμένα νοσοκομεία που μπορεί και να μην είχαν κατασκευαστεί χωρίς τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όλοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μεταξύ 1960 και 2016 για τους οποίους υπάρχουν δεδομένα ξεπέρασαν τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020. Η συμμετοχή σε μια διαδικασία υποβολής προσφορών για Ολυμπιακούς Αγώνες μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην τόνωση της οικονομίας, «αλλά στην πραγματικότητα οι ίδιοι οι Αγώνες δεν έχουν κανένα είδος μακροοικονομικής, θετικής επίδρασης για τη χώρα», δήλωσε ο Alexander Budzier, εκ των συντακτών της μελέτης.

Σύμφωνα επίσης με τη μελέτη της Οξφόρδης, το μέσο ποσοστό υπέρβασης του προϋπολογισμού για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες είναι 118%, αλλά είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πού ακριβώς βρίσκεται το Πεκίνο σε αυτήν την κλίμακα.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η πανδημία Covid-19 περιπλέκει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια υπολογισμού του λειτουργικού κόστους. Η επιβολή πολιτικών μηδενικού Covid από το Πεκίνο και μια πιο αυστηρή προσέγγιση για τους αθλητές πρόσθεσαν τουλάχιστον 68 εκατ. δολάρια σε απρογραμμάτιστο κόστος που σχετίζεται με τον έλεγχο και τον προστατευτικό εξοπλισμό, με βάση έγγραφα προμηθειών. Επιπλέον, η ακύρωση των πωλήσεων εισιτηρίων σημαίνει ότι οι οργανωτές έχουν χάσει περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια από προβλεπόμενα έσοδα από τους συμμετέχοντες.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ