Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Μελέτη: Όσο ανεβαίνει το εισόδημα, τόσο μειώνεται ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός δεν είναι ίδιος για όλους. Είναι υψηλότερος για τα φτωχότερα νοικοκυριά και χαμηλότερος για τα πλουσιότερα. Επίσης δεν πλήττει εξίσου όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους. Κάποιοι μπορούν να μετακυλίσουν τις αυξήσεις στους καταναλωτές και να διατηρήσουν ή και να επαυξήσουν τα κέρδη τους και κάποιοι άλλοι επωμίζονται ζημίες.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν με στοιχεία από μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς (επικεφαλής οικονομολόγος Ηλίας Λεκκός), που δημοσιεύθηκε χθες για την «Επίπτωση των τιμών ενέργειας και διατροφής στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία βασίστηκε στην Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών 2020, ο πληθωρισμός κυμαίνεται από 8,5% στα νοικοκυριά με εισόδημα πάνω από 3.500 ευρώ τον μήνα και έως 11,1% σε αυτά με εισόδημα 751-1.100 ευρώ. Στο εισόδημα 2.800-3.500 ευρώ τον μήνα είναι 9,5%. «Στην τρέχουσα συγκυρία, νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα βιώνουν υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού, τα οποία φθίνουν όσο ανερχόμαστε στην εισοδηματική κλίμακα», σημειώνει η μελέτη.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.kathimerini.gr πατώντας εδώ