Ολοκληρώθηκε για το 2022 η συστηματική ανασκαφική έρευνα στο Κάστρο Καλαμάτας που στόχο είχε την διερεύνηση της χρήσης του χώρου του Κάστρου διαχρονικά και μέσω αυτής η συστηματική τεκμηρίωση της ιστορίας της αρχαίας, μεσαιωνικής και νεότερης πόλης των Φαρών-Καλαμάτας.
Την ανασκαφική έρευνα διεξήγαγαν από κοινού η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο πλαίσιο τριετούς ερευνητικού προγράμματος με τίτλο Αρχαιολογική Έρευνα Κάστρου Καλαμάτας (2021-2023) υπό τη διεύθυνση της Δρος Ιωάννας Σπηλιοπούλου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ιστορίας και Διαχείρισης του Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και της Δρος Ευαγγελίας Μηλίτση Κεχαγιά, Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Επιπλέον, η έρευνα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα αφού απασχολεί φοιτητές του Τμήματος ΙΑΔΠΑ, οι οποίοι εκπαιδεύονται στις μεθόδους και πρακτικές της έρευνας πεδίου.
Την ανασκαφική έρευνα του 2022 επέβλεψαν από πλευράς Πανεπιστημίου Πελοποννήσου η Δρ. Μαρία Ξανθοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, και η Δρ. Ελένη Ζυμή, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας. Στην έρευνα συμμετείχαν δεκαεπτά φοιτητές του Τμήματος ΙΑΔΠΑ. Από πλευράς Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και υπό την επίβλεψη της Δρος Ευαγγελίας Μηλίτση-Κεχαγιά συμμετείχαν ο αρχαιολόγος Δημοσθένης Κοσμόπουλος, ο συντηρητής αρχαιοτήτων Αθανάσιος Κατάκος, ο τοπογράφος-μηχανικός Γιώργος Ηλιόπουλος, η σχεδιάστρια Ουρανία Ανδριανοπούλου, ο σχεδιαστής κ. Αναστάσιος Παπαδόγκωνας και οι εργατοτεχνίτες Σωκράτης Καραγιάννης και Φώτης Γεωργακάς. Η ανασκαφική έρευνα της περιόδου 2022 επικεντρώθηκε στην περιοχή του εσωτερικού περιβόλου του Κάστρου. Εντοπίστηκαν κατασκευές εφαπτόμενες και υποκείμενες της οθωμανικής φάσης του οχυρωματικού περιβόλου, ΝΔ του πλατώματος που καταλάμβανε ο ακρόπυργος του Κάστρου, καθώς και στρώμα καταστροφής ενός οικοδομήματος. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν θραύσματα πήλινων και γυάλινων αγγείων σταυροφορικής, βενετικής και οθωμανικής περιόδου και πολυάριθμα σιδερένια καρφιά πιθανόν από τη στερέωση δοκών στέγης.
Εκτός της ανασκαφικής έρευνας πραγματοποιήθηκε από την ΕΦΑ Μεσσηνίας αεροφωτογράφιση και βιντεοσκόπηση του Κάστρου και της ανασκαφής με τηλεκατευθυνόμενο ελικοφόρο (drone), ενώ είναι σε εξέλιξη η δημιουργία βάσης δεδομένων για τα ανασκαφικά ευρήματα, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Σπύρο Σκιαδόπουλο και ομάδα φοιτητών του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και ιστοσελίδας για τη διάχυση των δράσεων στο ευρύ κοινό. Η ανασκαφική έρευνα προγραμματίζεται να συνεχισθεί κατά το έτος 2023.