Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης: Ποιοι κερδίζουν και πόσα – Παραδείγματα

«Μικροενέσεις» ρευστότητας κάνει η κυβέρνηση ώστε να ενισχυθούν τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Μετά την διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, τις επιταγές ακρίβειας που δόθηκαν σε ευάλωτους πολίτες, τις επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στον δημόσιο τομέα από το 2023, όπως προανήγγειλε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός. 

Η εισφορά αλληλεγγύης ήρθε ως προσωρινό μέτρο το 2011, και έγινε μόνιμο καθώς χρειάστηκε πάνω από μια δεκαετία για να τολμήσει μια ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει ξανά το «σεντούκι» της εισφοράς.

Για το 2021 και το 2022, πάντως η εισφορά αλληλεγγύης έχει παγώσει προσωρινά για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Από το 2023 πλέον θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης εντελώς για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους.

Η πλήρης κατάργηση απαιτεί δημοσιονομικό χώρο της τάξεως των 1,2 δισ. ευρώ και γι αυτό άλλωστε παραπέμπεται για το 2023.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται κλιμακωτά με τους συντελεστές να κυμαίνονται από 2,2% έως και 10%, για τους  φορολογούμενους με συνολικό ετήσιο ή τεκμαρτό εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ.

Έτσι εάν τελικά η κυβέρνηση προχωρήσει σε κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023, συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι με μισθό άνω των 1.000 ευρώ θα δουν αυξήσεις στους καθαρούς μισθούς τους όπως βλέπουν από το 2021 οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη: moneyreview.gr