Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Τα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης: Τι θα περιέχει το «μίνι» πακέτο

Η ανάπτυξη ναι μεν πάτησε φρένο, αλλά η ελληνική οικονομία έδειξε πως αντέχει. Το τρίτο τρίμηνο 2022 σημείωσε αύξηση 2,8% έναντι  του 7,1% του 2ου τριμήνου και του 7,9% του πρώτου τριμήνου καθώς αναδείχθηκε σε αυτό το τρίμηνο η κόπωση της οικονομίας λόγω του πληθωρισμού και την ενεργειακής κρίσης. 

Με βάση τα δεδομένα, αυτή τη στιγμή, η οικονομία για τρία τρίμηνα του έτους τρέχει με 5,9%. Αυτό σημαίνει πως για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης του 5,6% που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό, η οικονομία για το τέταρτο τρίμηνο που διανύουμε θα πρέπει να παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξεως περίπου 5%.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, το οικονομικό επιτελείο έχει μεταφράσει τις θετικές εξελίξεις στην ανάπτυξη σε μέτρα στήριξης. Ωστόσο, το υψηλό δημόσιο χρέος και τα ειδικά χαρακτηριστικά των αποθεματικών του κράτους, σε συνδυασμό με τους κινδύνους από τις πληθωριστικές πιέσεις αλλά και την κόκκινη γραμμή του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2022, περιορίζουν το ενδεχόμενο για νέες εκτεταμένες παροχές.

Παρόλο αυτά, καθώς βρισκόμαστε και σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, θα μπορούσε να υπάρξει ένα πιο «μαζεμένο» πακέτο παροχών, με το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, να  στρέφεται προς αυτή τη κατεύθυνση.

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός πρόσθεσε στο «καλάθι του Αϊ Βασίλη», πέρα από την επιταγή ακρίβειας, το επίδομα θέρμανσης που αναμένεται να πληρωθεί στο δεύτερο δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα και το έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων των  600 ευρώ στους ένστολους της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο  μίνι πακέτο παροχών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται έξτρα παρεμβάσεις σε είδη διατροφής αλλά και στην ενέργεια για το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Όπως μια επιταγή ακρίβειας, που θα είναι προσανατολισμένη προς τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Δηλαδή  ίσως  ένα food pass στα πρότυπα του fuel pass, βάσει αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων.  Υπάρχει όμως και η σκέψη να χορηγηθεί μια επιπλέον επιταγή ακρίβειας όπως αυτή που πρόκειται να δοθεί τώρα τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον  εξετάζεται να υπάρξει επέκταση της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης που λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου για ακόμα δύο ή τρεις μήνες.

«Άντεξε» η οικονομία

Η ανάπτυξη ναι μεν πάτησε φρένο, αλλά η ελληνική οικονομία έδειξε πως αντέχει. Όπως αναφέρεται μάλιστα στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ  επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων επί των προϊόντων που αφορούν στην ενέργεια αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Ουσιαστικά με τις επιδοτήσεις  ναι μεν «φαγώθηκε» ανάπτυξη αλλά σίγουρα νοικοκυριά και επιχειρήσεις άντεξαν έναντι της ενεργειακής ακρίβειας.

Πώς φτάσαμε στο αποτέλεσμα

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 3,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,7% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,2% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021.

πηγη moneyreview.gr