Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Νέος “πονοκέφαλος” για την ΕΚΤ – Η τουριστική έκρηξη φουντώνει τον πληθωρισμό

Στους τουρίστες που διαμαρτύρονται για το πόσο πιο ακριβό είναι να επισκεφθούν το ελληνικό νησί της Σίφνου αυτό το καλοκαίρι, η διευθύντρια του ξενοδοχείου Ισιδώρα Χανδέλη έχει μια απλή απάντηση: τα αυγά.

«Οι επισκέπτες μας πιστεύουν ότι εκμεταλλευόμαστε την υψηλή ζήτηση. Δεν λαμβάνουν υπόψη τον υψηλό πληθωρισμό που αντιμετωπίζουμε όλοι», είπε η Χανδέλη. «Για να καταλάβετε, ένα μόνο αυγό πέρυσι κόστιζε 25 σεντς – τώρα είναι 45 σεντς».

Γύρω από τα τουριστικά hotspot της Ευρώπης, οι επισκέπτες αντιμετώπισαν απότομες αυξήσεις τιμών καθώς οι επιχειρήσεις μετακυλύουν το αυξανόμενο κόστος στους πελάτες τους.

Ο Κλαούντιο Σκάρπα, επικεφαλής της ένωσης ξενοδόχων της Βενετίας, είπε ότι τα πλυντήρια στα οποία βασίζονται οι ξενοδόχοι της πόλης είχαν συνδέσει τις τιμές τους με τους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίοι εκτινάχθηκαν στα ύψη πέρυσι. «Αυτό είχε σημαντικό αντίκτυπο στους προϋπολογισμούς μας», είπε ο Σκάρπα. «Έχει αναγκάσει τα ξενοδοχεία να προσαρμόσουν τις τιμές τους κατά 20 τοις εκατό».

Τώρα οι ρυθμιστές επιτοκίων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχούν ότι ένα νέο κύμα καλοκαιρινού πληθωρισμού που υποκινείται από τον τουρισμό θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν τις τιμές υπό έλεγχο.

Το κόστος των πτήσεων, των δωματίων σε ξενοδοχεία και των διακοπών έχει αυξηθεί γρήγορα καθώς ο τομέας, που ήταν σχεδόν εντελώς κλειστός το 2020, πλησιάζει τα προ πανδημίας επίπεδα δραστηριότητας.

Οι τιμές στον τουρισμό αυξάνονταιταχύτερα από τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Η ανάκαμψη στον τουρισμό, ο οποίος παρέχει άμεσα περίπου το 4% της παραγωγής της ΕΕ και έμμεσα υποστηρίζει το 10%, έχει προσθέσει στην ανθεκτικότητα της οικονομίας της περιοχής, η οποία αυξήθηκε κατά 0,3% μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου.

Ωστόσο, συμβάλλει επίσης στον πληθωρισμό των υπηρεσιών. Στο 5,6% φέτος έως τον Ιούλιο, αυτό είναι τώρα σε υψηλό όλων των εποχών και πολύ πάνω από το συνολικό στόχο της κεντρικής τράπεζας για αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 2%.

Ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, απέκλεισε ότι την ευθύνη για την τελευταία άνοδο των τιμών των υπηρεσιών έχουν οι «εύρωστες» δαπάνες για διακοπές και ταξίδια. «Είναι σημαντικό να παρακολουθείται αυτό το στοιχείο και τις επιπτώσεις του στους κινδύνους για τον συνολικό πληθωρισμό».

Είναι πολλά τα στοιχεία για υψηλότερο κόστος .

Η Accor, η μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων της Ευρώπης με περισσότερες από 3.000 τοποθεσίες σε όλη την ήπειρο, δήλωσε ότι αύξησε τη μέση τιμή δωματίου της κατά 18% τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους από πέρυσι.

Η μέση τιμή των κρατήσεων μέσω του τουριστικού πράκτορα TUI έχει αυξηθεί 7% από πέρυσι, επιστρέφοντάς την στη κερδοφορία για πρώτη φορά μετά την πανδημία. Ο διευθύνων σύμβουλός του TUI είπε αυτόν τον μήνα ο πρόσφατος καύσωνας και οι πυρκαγιές σε μέρη της Ευρώπης «απλά καταλάγιασαν προσωρινά την μέχρι πρότινος ισχυρή δυναμική».

Η σταθμισμένη μέση τιμή των πτήσεων στην Ευρώπη φέτος αυξήθηκε κατά 31,6% από πέρυσι, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων RDC.

Τα εισιτήρια ευρωπαϊκών πτήσεων αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο από το 2022

Τα δεδομένα από το Συμβούλιο Διεθνών Αεροδρομίων Ευρώπης δείχνουν ότι περισσότεροι επισκέπτες φθάνουν από χώρες εκτός Ευρώπης, ειδικά από τις ΗΠΑ. Αυτοί οι ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων τείνουν να ξοδεύουν πολύ περισσότερα από τους ντόπιους αντίστοιχους μόλις φτάσουν.

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, ενός φορέα που προωθεί τον τουρισμό στην περιοχή, διαπίστωσε ότι το 41% των ταξιδιωτών στην περιοχή αναμένεται να ξοδέψουν περισσότερα από 1.500 ευρώ ανά άτομο στις καλοκαιρινές διακοπές φέτος, σε σύγκριση με 33% πέρυσι.

Η ζήτηση, εν τω μεταξύ, αυξάνεται στα ύψη παρά τις υψηλότερες τιμές.

Η υπουργός Τουρισμού της Ιταλίας Ντανιέλα Σανταντσέ προέβλεψε ότι παρά τους καύσωνες και τις πλημμύρες περισσότεροι από 19 εκατομμύρια επισκέπτες και 10 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα θα προέλθουν από τον τουρισμό τον Ιούλιο, που βοήθησαν την χώρα να ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα. Ωστόσο, οι ιταλικές τουριστικές κρατήσεις μειώθηκαν κατά 1% σε ετήσια βάση σε 82 εκατομμύρια τον Αύγουστο.

Η Ελλάδα υποδέχτηκε 5,76 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους — αύξηση κατά ένα τρίτο σε σχέση με πέρυσι και πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Τα έσοδα από τον ελληνικό τουρισμό έφτασαν τα 1,75 δισ. ευρώ τον Μάιο — ένα τέταρτο υψηλότερα από τον ίδιο μήνα του 2022.

Η Κροατία, η οποία έγινε το νεότερο μέλος της ευρωζώνης όταν εντάχθηκε τον Ιανουάριο, υποδέχθηκε 2,7 εκατομμύρια ξένους τουρίστες τον Ιούνιο, αυξημένοι κατά 2,8% από πέρυσι.

Η εικόνα είναι εξίσου αισιόδοξη στην Ισπανία, όπου ο υπουργός Τουρισμού Χέκτορ Γκόμεζ χαιρέτισε μια «εξαιρετική» ανάκαμψη μετά την άφιξη 9,1 εκατομμυρίων επισκεπτών στη χώρα τον Ιούνιο, αύξηση 10% από πέρυσι.

«Οι άνθρωποι ξοδεύουν λιγότερα σε αυτοκίνητα ή αγοράζουν λιγότερα ρούχα, αλλά δεν παρατάνε τις διακοπές», δήλωσε ο Ραμόν Εσταλέγια, γενικός γραμματέας της CEHAT, μιας ισπανικής ομάδας εμπορικών καταλυμάτων διακοπών.

Ο Εσταλέγια δικαιολόγησε μια αύξηση 8% στις τιμές των δωματίων φέτος έως τον Ιούνιο λέγοντας ότι εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με τον συνολικό πληθωρισμό από το 2019. «Οι ξενοδόχοι δεν μπόρεσαν να καλύψουν το κόστος του πληθωρισμού», είπε, προσθέτοντας ότι πολλοί εξακολουθούσαν να πληρώνουν από χρέη που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Χανδέλη συμμερίστηκε αυτό το συναίσθημα, λέγοντας ότι η φετινή αύξηση κατά 15% στις τιμές των δωματίων στο boutique ξενοδοχείο Astra Verina στη Σίφνο ήταν η πρώτη εδώ και τέσσερα χρόνια.

Αυτή η σχετική συγκράτηση μπορεί να μην είναι αρκετή για να πείσει την ΕΚΤ να σταματήσει τις αυξήσεις στο κόστος δανεισμού μόλις επιστρέψουν οι ρυθμιστές επιτοκίων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Η κεντρική τράπεζα σηματοδότησε τον περασμένο μήνα ότι μπορεί να είναι έτοιμη να σταματήσει τη σειρά των αυξήσεων των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της στις 14 Σεπτεμβρίου. Αλλά εάν ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμείνει υψηλός, θα μπορούσε να είναι αρκετό για να τους πείσει ότι απαιτείται περαιτέρω αύξηση επιτοκίων.

«Τα περιστέρια θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τον Σεπτέμβριο ότι, με βάση τις χαμηλότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη, η ΕΚΤ θα πρέπει να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων», δήλωσε ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στη γερμανική τράπεζα Berenberg. «Το πρόβλημα είναι ότι μια δαπανηρή καλοκαιρινή τουριστική περίοδος θα μπορούσε να διατηρήσει τον βασικό πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μερικούς ακόμη μήνες».

Πηγή: ot.gr