Ο Υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ, κ. Σ. Βαρδαρός μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» για την έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών το 2023 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και η οποία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από το 2011.
Η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε το 2023, ενώ οι προσδοκίες για το μέλλον έχουν αρνητικό πρόσημο για δεύτερο συνεχόμενο έτος, καθώς πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (53,7%) εκτιμά ότι η κατάστασή του θα επιδεινωθεί το 2024.
«Από τις 19 του μηνός και μετά, το 60% των νοικοκυριών δηλώνει ότι τελειώνουν το εισόδημα και μετά ζουν με δανεικά», είπε αρχικά ο κ. Βαρδαρός. Πρόσθεσε πως «αυτό από μόνο του είναι ούτως ή άλλως εντυπωσιακό, αλλά νομίζω είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό ότι το ίδιο ποσοστό πέρυσι, για έρευνα εισοδήματος, ήταν 50%. Άρα έχουμε δέκα ποσοστιαίες μονάδες διαφορά για τη δέκατη ένατη μέρα. Αυτό προφανώς δείχνει μια επιδείνωση στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών».
«Διεύρυνση της ψαλίδας των χαμηλότερων με τα υψηλότερα εισοδήματα»
Τόνισε επίσης πως από την έρευνα παρατηρείται μια«διεύρυνση της ψαλίδας των χαμηλότερων με τα υψηλότερα εισοδήματα. Αυτά τα νοικοκυριά δηλαδή που μας δηλώνουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Ένα σημαντικό ποσοστό, το 30%, δηλώνει αύξηση του εισοδήματος σε σχέση με πέρυσι και ένα 12%, μείωση. Αντίστροφα, στα νοικοκυριά που δηλώνουν έως 30.000 ευρώ εισόδημα, ένα 15% μας δηλώνει αύξηση του εισοδήματος στα χαμηλότερα εισοδήματα και ένα ποσοστό που ξεπερνά το 30%, είναι στο 33% περίπου μας δηλώνει μείωση. Άρα έχουμε και μια διεύρυνση της ψαλίδας. Και αυτή η ανισότητα, διακρίνουμε ότι πια αρχίζει να παίρνει και πιο μόνιμα δομικά χαρακτηριστικά».
«Αναβάλλουμε την κάλυψη αναγκών υγείας»
Όσο για το πού δαπανά περισσότερα χρήματα κάθε νοικοκυριό, ο κ. Βαρδαρός ανέφερε: «Έχουν αυξηθεί πολύ οι δαπάνες στα είδη διατροφής. Έχουν αυξηθεί οι δαπάνες για λογαριασμούς σπιτιών και για θέρμανση, όπως και για μετακινήσεις αντίστοιχα έχουν μειωθεί γιατί αυτές είναι οι πιο ελαστικές δαπάνες. Έχουν μειωθεί επίσης οι δαπάνες για εξόδους, εστιατόρια, καφέ, σινεμά, ταξίδια και για αγορές ένδυσης και υπόδησης. Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι ότι στις δαπάνες που τείνουμε να αναβάλλουμε την κάλυψη τους, πρώτη και με διαφορά είναι η κάλυψη των αναγκών υγείας».
«Χρειάζεται ένα άλλο μείγμα παρεμβάσεων»
Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Βαρδαρός εξήγησε πως υπάρχει μια επιδείνωση.
«Είναι σαφές ότι χρειάζεται ένα άλλο μείγμα παρεμβάσεων. Όταν το 80% των νοικοκυριών δηλώνουν τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση είναι μάλλον ανεπαρκή. Όταν το “καλάθι του νοικοκυριού” αξιολογείται ως θετικό από το 3% των νοικοκυριών και όταν άλλου τύπου παρεμβάσεις, τα pass, έχουν θετική αξιολόγηση για ένα 8% των νοικοκυριών, σημαίνει ότι χρειάζεται ένα άλλο μείγμα παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της ακρίβειας», είπε.
πηγή: www.ertnews.gr