Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Κατώτατος μισθός: Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα για την αύξησή του το 2024 – Στη Βουλή η τροπολογία

Aνακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα από τη κυβέρνηση αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, με την τροπολογία να έρχεται στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» η τροπολογία θα συζητηθεί την Τετάρτη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αθλητισμού για τη Βία στα γήπεδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης :

Στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α’ 222), το άρθρο 134Α αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 134Α

Καθορισμός κατώτατου μισθού για το έτος 2024

Ειδικά για τη διεξαγωγή της διαδικασίας του άρθρου 134 κατά το έτος 2024, οι προθεσμίες της παρ. 4 και της περ. α) της παρ. 6 καθορίζονται ως εξής:

  • Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, κατά την υποπερ. βα) της περ. β) της παρ. 4 λαμβάνει χώρα έως την 5η  Φεβρουαρίου 2024.
  • Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης της υποπερ. βα) της περ. β) της παρ. 4 λαμβάνουν χώρα το αργότερο έως τη 19η Φεβρουαρίου 2024.
  • Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, κατά την υποπερ. βγ) της περ. β) της παρ. 4, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 26η Φεβρουαρίου 2024.
  • Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (Κ.Ε.Π.Ε.) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, κατά την υποπερ. βδ) της περ. β) της παρ. 4, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 1η Μαρτίου 2024.
  • Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται, κατά την υποπερ. βε) της περ. β) της παρ. 4, το αργότερο έως τη 15η Μαρτίου 2024.
  • Η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών, κατά την περ. α) της παρ. 6, υποβάλλεται το αργότερο έως την 22α Μαρτίου 2024.
  • Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι παρ. 1 έως 6.»
Κατώτατος μισθός: Σήμερα η τροπολογία για την επίσπευση της αύξησης – Στόχος να ξεπεράσει τα 700 ευρώ καθαρά

άγια ρύθμιση που θα προβλέπει την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου του εκάστοτε έτους σκοπεύει να προωθήσει το υπουργείο Εργασίας ώστε να μην καταθέτει κάθε χρόνο διάταξη με την οποία θα επισπεύδονται οι διαδικασίες για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Πάντως, σήμερα εκτός απροόπτου, θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή για τη σύντμηση της διαδικασίας των διαβουλεύσεων για το νέο κατώτατο μισθό 2024, οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα, εντός της εβδομάδας, για να ολοκληρωθούν στα τέλη Μαρτίου, ώστε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου να εισηγηθεί το ποσοστό αύξησης στο υπουργικό συμβούλιο και ο νέος κατώτατος μισθός να ισχύσει από 1η Απριλίου.

Οι λόγοι της επίσπευσης

Οι λόγοι της επίσπευσης είναι:

  • όσο το δυνατόν νωρίτερα το καθαρό ποσό του κατώτατου μισθού να ξεπεράσει τα 700 ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι οικογένειες στο κύμα ακρίβειας και
  • να αυξηθούν οι μισθοί πριν ξεκινήσει επισήμως η τουριστική περίοδος, καθώς πρέπει να έχουν ένα δίχτυ ασφαλείας οι εποχικοί υπάλληλοι που δεν καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις.
Πού θα φθάσει φέτος

Βάσει των εκτιμήσεων, ο κατώτατος μισθός θα κινηθεί πέριξ του +5%, καθώς στο ποσοστό της αύξησης θα πρέπει να ενσωματωθεί ο τρέχον πληθωρισμός, αλλά και ένα μέρος της αύξησης της παραγωγικότητας. Στην πράξη, αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε κατώτατο μισθό ίσο με 820 ευρώ (706 καθαρά) από 780 ευρώ (667καθαρά) σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι απομένουν 120 με 130 ευρώ έως το 2027, για να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ. Συγκεκριμένα, θα πρέπει οι αυξήσεις μισθών να είναι κατά μέσο όρο 5% από το 2024 ως και το 2027. Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι ο μισθός αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 5.2% από 780 θα ανέλθει στα 821 το 2024, στα 863 ευρώ το 2025, στα  908 ευρώ το 2026 για να καταλήξει στα 955 ευρώ το 2027.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τη διαδικασία, το πρώτο βήμα είναι η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού.

Στα πορίσματά τους οι φορείς θα λάβουν υπόψη τους τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης, μεγέθη τα οποία έχουν σημειώσει υποχώρηση, εκτός από τον πληθωρισμό των τροφίμων που παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, η επενδυτική βαθμίδα που απέκτησε η ελληνική κυβέρνηση ,η προοπτική του τερματισμού της μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, η μείωση της ανεργίας  αλλά και οι ελλείψεις σε προσωπικό δημιουργούν θετικό πρόσημο για αύξηση του κατώτατου μισθού.

Πόσοι κερδίζουν επιπλέον από τις τριετίες

Υπενθυμίζουμε ότι ο κατώτατος μισθός από φέτος θα ενισχυθεί και με το επίδομα προϋπηρεσίας (τριετίες) που ξεπάγωσε αν και οι ωφελούμενοι τον πρώτο χρόνο θα είναι ελάχιστοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, μόλις 1.500 αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό θα συμπληρώσουν στο τέλος Ιανουαρίου μία έως τρεις τριετίες προκειμένου να λάβουν αυξημένες αποδοχές.  Εντός του έτους περίπου 100.000 θα θεμελιώσουν την αύξηση του 10% ενώ για τους νέους εργαζόμενους, οι πρώτες προσαυξήσεις θα έρθουν από το 2027 και μετά.

Κλαδικές συμβάσεις

Για την αύξηση του μέσου μισθού σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι κλαδικές συμβάσεις που βρίσκονται εν ενεργεία. Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, το 2022 ήταν σε ισχύ συνολικά 38 ΣΣΕ (από 79 το 2010), 24 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ που υπογράφτηκαν το 2022 και 14 συλλογικές συμβάσεις παρελθόντων ετών. Μάλιστα μόνο 9 από τις 24 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ που υπογράφτηκαν το 2022 προβλέπουν αύξηση των αποδοχών.

Επιπλέον, πρέπει να σημειώσουμε ότι πολυπληθείς κλάδοι εργαζομένων, όπως το εμπόριο, έχουν περίπου 10 χρόνια να συνάψουν συμβάσεις με τους εργοδότες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται μισθολογικά στον «αέρα» με μοναδικό δίχτυ ασφαλείας τον κατώτατο μισθό. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο ως το 2027 ο μέσος μισθός να φτάσει  στα 1.500 ευρώ από περίπου 1.220 ευρώ σήμερα, μικτά. Αυτός ο στόχος απαιτεί αρκετές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, καθώς σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, οι ρυθμοί αύξησης των μέσων αμοιβών, τουλάχιστον για το 2024, θα είναι χαμηλότεροι από αυτούς του 2023.

ΠΗΓΗ imerisia.gr