Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Η Καλαμάτα τίμησε την Πολιούχο της Υπαπαντή Του Σωτήρος (video & pic’s)

Η Καλαμάτα τίμησε σήμερα, 2 Φεβρουαρίου 2024, τη μεγάλη εορτή της Υπαπαντής του Χριστού, καθώς και την Πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή, με λαμπρές εκδηλώσεις που μετέδωσε ζωντανά η τηλεόραση BEST Πελοποννήσου.

Αξίζει να σημειωθεί πως τους φετινούς εορτασμούς τίμησε με την παρουσία του η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β’. Την Κυβέρνηση στους εορτασμούς εκπροσωπεί ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων έχει οριστεί ο Βουλευτής Μεσσηνίας Ιωάννης Λαμπρόπουλος.Στους εορτασμούς παρίστανται επίσης μέλη της πολιτικής ηγεσίας, της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Τελετή ανακήρυξης του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής σε Επίτιμο Δημότη Καλαμάτας
Με τις δέουσες τιμές η Καλαμάτα υποδέχθηκε χθες τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο. Η υποδοχή του Μακαριωτάτου στην πόλη έγινε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο και τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, έμπροσθεν του Μητροπολιτικού Ναού της Υπαπαντής του Χριστού. Σήμερα είναι προγραμματισμένη από το Δήμο Καλαμάτας η τελετή ανακήρυξής του σε Επίτιμο Δημότης της πόλης. Η εκδήλωση θα γίνει στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και ώρα 19:00. Θα ακολουθήσει συναυλία αφιερωμένη στον εορτασμό της Πολιούχου της πόλης, Παναγίας Υπαπαντής, από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

424735412 864066032393911 7978069362569293894 n

424723223 864066069060574 6830512607343086013 n

Εχθές, ο Μακαριώτατος χοροστάτησε του πανηγυρικού πολυαρχιερατικού Εσπερινού, με την παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Γέροντος Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Γουϊνέας κ. Γεωργίου, Καρθαγένης κ. Μελετίου, του Θεοφιλ. Επισκόπου Τολιάρας κ. Προδρόμου, καθώς και των Σεβ. Μητροπολιτών Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου και οικείου Ποιμενάρχου κ. Χρυσοστόμου.

H IΕΡΗ EΙΚΟΝΑ ΚΑΙ Ο NΑΟΣ ΤΗΣ YΠΑΠΑΝΤΗΣ

H Iερή Eικόνα της Παναγίας «Yπαπαντής» βρέθηκε επί τουρκοκρατίας, θαμμένη και μισοκαμένη, με αλλοιωμένα τα πρόσωπα της Θεομήτορος και του Xριστού, στα ερείπια μικρής Εκκλησίας, κατεστραμμένης από τους Tούρκους (πιθανόν το 1770), που χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές ως στάβλο. Στο χώρο αυτό, νοτιοανατολικά του υπάρχοντος Mητροπολιτικού Iερού Nαού, κτίστηκε και καταστράφηκε επανειλημμένα η αφιερωμένη στην Παναγία την Yπαπαντή Εκκλησία.

O σημερινός μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός Ναός, ο οποίος θεμελιώθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1860 και εγκαινιάστηκε στις 19 Αυγούστου 1873, υπέστη ζημιές από τους σεισμούς του 1886 και του 1986, οι οποίες αποκαταστάθηκαν. Επίσης, απειλήθηκε με ολοκληρωτική καταστροφή από πυρκαγιά στις 2 Φεβρουαρίου του 1914. Τότε, η Ιερή Εικόνα υπέστη σοβαρές βλάβες, οι οποίες επανορθώθηκαν για δεύτερη φορά, μετά τις διορθωτικές επεμβάσεις που είχαν γίνει ύστερα από την ανεύρεσή της.

H λιτάνευση της Εικόνας έγινε για πρώτη φορά το 1841, για την αντιμετώπιση βαριάς μορφής επιδημίας (πιθανολογείται ότι ήταν πανώλη), που είχε πλήξει την πόλη. Καθιερώθηκε η λιτάνευση, να γίνεται κάθε χρόνο την ημέρα της εορτής της Υπαπαντής το 1884.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

Με απόφαση του Αν. Διευθυντή Αστυνομίας Μεσσηνίας, εκδόθηκαν, επίσης, οι προσωρινές ρυθμίσεις κυκλοφορίας για την παραμονή και ανήμερα της Εορτής.

Δείτε ΕΔΩ.