Η κατανάλωση τροφών, που περιέχουν βακτήρια ή τοξίνες, μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.
Η τροφική δηλητηρίαση οφείλεται κυρίως σε βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος, η Escherichia Coli, η σαλμονέλα, η αλλαντίαση, ο εντερόκοκκος, η λιστέρια κ.ά., τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε τροφές, οι οποίες είτε δεν έχουν παρασκευαστεί καλά, είτε δεν έχουν διατηρηθεί σωστά.
Για την καλύτερη προστασία σας, λοιπόν, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τις συμβουλές που δίνει η μικροβιολόγος Primrose Freestone, λέκτορας Κλινικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Leicester με άρθρο της στο site «The Conversation» σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές πρακτικές που ακολουθεί η ίδια.
Κατ’ αρχάς, η υγιεινή των χεριών παίζει σημαντικό ρόλο κατά την προετοιμασία των κρεάτων και των πουλερικών. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας, προτού έρθετε σε επαφή με τα τρόφιμα, ή τουλάχιστον να χρησιμοποιήσετε αντισηπτικό τζελ χεριών.
Παράλληλα, ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης αυξάνεται, όταν τα κρέατα ή τα πουλερικά προορίζονται για μπάρμπεκιου, όταν κάνετε πικνίκ, ή γενικότερα όταν ψήνετε σε υπαίθριο χώρο. Και αυτό, διότι τα τρόφιμα τείνουν να προσελκύουν μια σειρά από ιπτάμενα και έρποντα έντομα, όπως μύγες, σφήκες και μυρμήγκια, τα οποία μεταφέρουν μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων των E coli, της σαλμονέλας και της λιστέριας στο φαγητό σας.
Επίσης, τα κρέατα πρέπει να ψηθούν σωστά και καλά. Ένα θερμόμετρο ψησίματος θα σας βοηθήσει να ελέγξετε την κατάλληλη θερμοκρασία τους. Γι’ αυτό το λόγο, μην καταναλώνετε ποτέ κρέατα, των οποίων η εσωτερική θερμοκρασία είναι μικρότερη των 70℃.
Επιπρόσθετα, πρέπει να διατηρείτε τα ευαίσθητα τρόφιμα σκεπασμένα και κρύα, καθώς η ανάπτυξη των μικροβίων ευνοείται ιδιαίτερα όταν το φαγητό εκτίθεται σε θερμοκρασία 30℃ για περισσότερες από μερικές ώρες.
Αποφεύγει φαγητά από μπουφέ
Η δρ. Freestone αποφεύγει, επίσης, φαγητά από κρύα ή ζεστά μπουφέ. Η ίδια εξηγεί ότι τα εν λόγω τρόφιμα ενδέχεται να εκτεθούν σε έντομα, σκόνη, αλλά και σε τυχόν μικρόβια που μεταφέρουν ορισμένοι άνθρωποι, όταν βήχουν ή φταρνίζονται κοντά στο φαγητό.
Επίσης, μικρόβια κυκλοφορούν και στον αέρα, ο οποίος είναι πλούσιος σε βακτήρια, μύκητες και ιούς. Έτσι, τα ευαίσθητα τρόφιμα δεν θα είναι ασφαλή για κατανάλωση μετά από δύο ώρες, εάν δεν διατηρηθούν, προηγουμένως, σκεπασμένα στο ψυγείο. Βέβαια, τα φαγητά που σερβίρονται στον μπουφέ, τοποθετούνται συνήθως στα τραπέζια αρκετές ώρες πριν προσέλθουμε στο εκάστοτε γιορτινό τραπέζι. Εξάλλου, τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα, όταν το φαγητό διατηρείται σε θερμοκρασία μικρότερη από 60℃.
«Όχι» στα ωμά οστρακοειδή
Συνεχίζοντας, η μικροβιολόγος τονίζει ότι υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, τα οποία δεν καταναλώνει ποτέ, όπως είναι τα ωμά οστρακοειδή. Τα στρείδια, για παράδειγμα, ευνοούν τη συγκέντρωση μικροβίων, όπως το Vibrio και ο νοροϊός, στον ιστό τους. Τα μολυσμένα στρείδια δεν έχουν διαφορετική εμφάνιση, μυρωδιά ή γεύση, μπορούν, ωστόσο να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα.
Μάλιστα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ υπολογίζουν ότι περίπου 80.000 άνθρωποι μολύνονται με Vibrio από ωμά στρείδια και μόνο στις ΗΠΑ, 100 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους, από αυτά, κάθε χρόνο. Εξίσου επικίνδυνα για τα υγεία είναι όλα τα ωμά οστρακοειδή. Γι’ αυτό το λόγο, η ίδια προτιμά να τα καταναλώνει καλομαγειρεμένα, καθώς η υψηλή θερμοκρασία σκοτώνει αποτελεσματικά τα επιβλαβή μικρόβια.
«Όχι» στις έτοιμες σαλάτες
Επίσης, η μικροβιολόγος δεν καταναλώνει ποτέ έτοιμες σαλάτες. Και αυτό διότι το συσκευασμένο μαρούλι ενδέχεται να περιέχει μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση, όπως το E coli, η σαλμονέλα και η λιστέρια.
Για όσους, όμως, λατρεύουν τις σαλάτες, η μικροβιολόγος τονίζει ότι οι περισσότερες είναι ασφαλείς εάν φυλάσσονται στο ψυγείο, πλυθούν καλά πριν την κατανάλωση τους και καταναλωθούν το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά τους.
Πρακτικές μαγειρέματος
Η ειδικός έχει, επίσης, ορισμένα «πρέπει» και «μη» αναφορικά με τις πρακτικές μαγειρέματος που ακολουθεί στην καθημερινότητα της.
Η δρ. Freestone ελέγχει σε τακτική βάση την ημερομηνία λήξης στις συσκευασίες των τροφίμων. Ακόμη, όμως, και η συσκευασία δεν έχει λήξει, ωστόσο, φαίνεται αλλοιωμένη ή μυρίζει άσχημα, όταν την ανοίξει, τότε, την πετάει στα σκουπίδια, αφού εγκυμονεί ο κίνδυνος να είναι μολυσμένη.
Η επιστήμονας δεν χρησιμοποιεί, επιπλέον, τις ίδιες σανίδες κοπής για ωμά και μαγειρεμένα φαγητά, ενώ πλένει πάντα τα χέρια της, τόσο πριν την επαφή της με ευπαθή κρέατα, όσο και μετά.
Επίσης, δεν ξαναζεσταίνει το μαγειρεμένο ρύζι. Το ωμό ρύζι ενδέχεται να περιέχει σπόρους του Bacillus cereus, ενός μικροβίου που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. Αν και το μαγείρεμα σκοτώνει τα κύτταρα του μικροβίου, οι σπόροι επιβιώνουν.
Εάν το ρύζι αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει, είναι πιθανό οι σπόροι να αναπτυχθούν σε βακτήρια, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να δημιουργήσουν τοξίνες. Μέσα σε λίγες ώρες από την κατάποση, οι τοξίνες ενδέχεται να προκαλέσουν εμετό και διάρροια, συμπτώματα που συνήθως διαρκούν έως και 24 ώρες.
πηγη: newsit.gr