Πέμπτη
19
Σεπτέμβριος
TOP

Στο τραπέζι μεγαλύτερη μείωση εισφορών το 2025

Περισσότερες από 300.000 επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα δουν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το νέο έτος. Σχετική εξαγγελία θα γίνει από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκεται σενάριο για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα αντί του 0,5 της ποσοστιαίας μονάδας η οποία έχει προαναγγελθεί, με το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται στα 215 εκατ. ευρώ (συνολικά 430 εκατ. ευρώ).

Η μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το επόμενο έτος είναι ένα μέτρο το οποίο βρίσκεται στη δημοσιονομική «ζυγαριά» με τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει το τοπίο το Σάββατο στην ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Πάντως, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι από 1ης Ιανουαρίου 2025 οι συνολικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα θα διαμορφωθούν στο 35,66% του εκάστοτε μισθού, από 36,16% που είναι σήμερα, και θα απομένει ένα 0,5 της μονάδας, το οποίο θα μειωθεί εντός του 2027.

Η πρώτη μείωση της μισής μονάδας εξετάζεται να προέλθει από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του ΕΟΠΥΥ, που θα διαμορφωθεί στο 4,05% (από 4,55% σήμερα) και με τη μείωση αυτή το σύνολο των εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες, από 22,29% που είναι σήμερα, θα διαμορφωθούν σε 21,79% το 2025, ενώ εάν και η επόμενη μείωση αφορά μόνο τους εργοδότες το 2027 ή και νωρίτερα θα φτάσουν το 21,19%.

Τονίζεται ότι καθεμία ποσοστιαία μονάδα μείωσης αντιστοιχεί σε περίπου 400 εκατ. ευρώ μείωση εσόδων για τον ΕΦΚΑ, η οποία επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες που υλοποιήθηκε κατά την προηγούμενη τετραετία συνέβαλε καθοριστικά στην πτώση της ανεργίας κατά περισσότερο από περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του in.gr πατώντας εδώ