Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μαζί με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.
Αναφερόμενος στο σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας ο κ. Σκυλακάκης παρουσίασε αρχικά τα δεδομένα ανά περιφέρεια, σημειώνοντας ότι έντονο είναι το πρόβλημα επάρκειας στο Νότιο Αιγαίο, σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου και στην ανατολική Κρήτη ενώ υπάρχει και το θέμα με την Αττική που υδροδοτείται ουσιαστικά από την κεντρική Ελλάδα.
Ο ίδιος σημείωσε, μεταξύ, άλλων, πως υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης της ύδρευσης και της άρδευσης αλλά και πλημμυρικών συμβάντων. «Η ίδια η κλιματική κρίση είναι αβέβαιη και σε μία αβεβαιότητα που είχαμε για τον καιρό, προστίθεται πολύ μεγάλη αβεβαιότητα για το κλίμα. Άλλο ένα σημαντικό θέμα είναι η αδυναμία πρόσβασης των παροχών σε δανεισμό», υπογράμμισε σχετικά με τα προβλήματα.
Κοστολόγηση – Τιμολόγηση
Αναφορικά δε με τους τρόπους αντιμετώπισης ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε παρεμβάσεις στην κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος που θα αποσαφηνιστούν με έκδοση νέας ΚΥΑ. Ανάμεσα σε αυτά που θα περιλαμβάνει η ΚΥΑ θα είναι και η κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης ενώ θα υπάρχει η υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.
Ακόμα ανέφερε ότι θα υπάρχει ειδικό τιμολόγιο για συγκεκριμένους χρήστες όπως οι δημόσιες κοινωνικές υποδομές, ή τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Ο υπουργός προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στις ΔΕΥΑ όπου στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός τους στο 1/4. Όπως υποστήριξε αυτού του είδους οι συνενώσεις, συγχωνεύσεις που δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί στις λεπτομέρειές τους, θα βοηθήσουν στη δημιουργία ισχυρότερων παρόχων.
Έτσι η ΕΥΔΑΠ αναμένεται να επεκταθεί σε Κορινθία, Βοιωτία και Φθιώτιδα και η ΕΥΑΘ στη λοιπή Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Θα υπάρξει ΕΥΔΑΠ Νησιών για τα νησιά και την Κρήτη, ανέφερε, όπου είναι αδύναμος ο πάροχος και ανεπαρκής η εισπραξιμότητα.
Ο ίδιος σημείωσε, μεταξύ, άλλων, πως υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης της ύδρευσης και της άρδευσης αλλά και πλημμυρικών συμβάντων.
Πηγές χρηματοδότησης
Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως υπάρχει εξάρτηση με υπόγεια νερά, με τον αγροτικό τομέα να ευθύνεται για το 85% της απόληψης υδάτων, ενώ η κλιματική κρίση επιδεινώνει την κατάσταση.
Μεταξύ των επενδύσεων που προτείνουν οι πάροχοι είναι η μείωση διαρροών. Αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησης ο κ. Σκυλκακάκης ανέφερε μεταξύ άλλων το ΕΣΠΑ και τα έσοδα από δικαιώματα εκπομπών.
Όσον αφορά την προοπτική της αφαλάτωσης για τα νησιά ο υπουργός έθεσε συγκεκριμένα κριτήρια για έργα αξίας 50 εκατ. ευρώ.