Παρασκευή
20
Σεπτέμβριος
TOP

Φυσικές καταστροφές: Ποσο κοστίζουν οι αποζημιώσεις στο Kράτος – Για ποιες κατηγορίες είναι υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση

Τον τερματισμό της παροχής αποζημιώσεων από το κράτος σε επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 500.000 ευρώ αλλά και σε ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 500.000 ευρώ που δεν θα  τα ασφαλίσουν για φυσικές καταστροφές φέρνουν τα νέα μέτρα  για υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου θεωρούν ότι αυτό είναι το  πρώτο βήμα προς την καθιέρωση υποχρεωτικής ιδιωτικής ασφάλισης για φυσικές καταστροφές για επιχειρήσεις και κατοικίες.

Η έκθεση της Κομισιόν

Σημειώνεται ότι η έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι απαιτείται μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και σημειώνει ότι η κάλυψη των ζημιών αποκλειστικά από το κράτος δημιουργεί ηθικό κίνδυνο, αφού οι ιδιώτες αποφεύγουν να ασφαλίζονται και προσβλέπουν στις κρατικές αποζημιώσεις.

Μέχρι σήμερα η υποχρεωτική ασφάλιση ίσχυει για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ αλλά με την κλιματική κρίση να δείχνει … τα δόντια της και να απαιτεί ολοένα και περισσότερα κρατικά κονδύλια για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών, κρίθηκε απαραίτητο να καλυφθεί  το μεγάλο κενό που υπάρχει στην ασφάλιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

Οι εκτιμήσεις της ΕΑΕΕ

Σύμφωνα με τις  εκτιμήσεις της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ο αριθμός των ασφαλισμένων επιχειρήσεων δεν ξεπερνάει το ένα τρίτο των επιχειρήσεων της χώρας, που με τη μορφή νομικών προσώπων υπολογίζονται κοντά στις 600.000. Μόνο για τις πλημμύρες της Θεσσαλίας το κράτος έχει καταβάλει μέχρι σήμερα συνολικά 171 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Συνολικά το ελληνικό Δημόσιο, σε 2 χρόνια (2020-2022) κατέβαλε 2,3 δις ευρώ για Πυρκαγιές και Πλημμύρες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη imerisia.gr