Τρίτη
15
Οκτώβριος
TOP

Ramstein Flag 24: Στην Ανδραβίδα η μεγαλύτερη ΝΑΤΟϊκή άσκηση επί ευρωπαϊκού εδάφους

Από την περασμένη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου και έως σήμερα, στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας “χτυπάει η αεροπορική καρδιά” του ΝΑΤΟ. Στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ευρώπη η άσκηση του ΝΑΤΟ με την κωδική ονομασία “Ramstein Flag 24”. Στην άσκηση συμμετέχουν περισσότερα από 140 συμμαχικά αεροσκάφη από την πλειοψηφία των χωρών – μελών της συμμαχίας.

aeroplano__3_
Μαχητικό F-35

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έως σήμερα άσκηση του NATO σε ευρωπαϊκό έδαφος. Μόνο μέσα στο πρώτο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100 απογειώσεις συμμαχικών πολεμικών αεροσκαφών, ανάμεσά τους φυσικά και ελληνικά. Πάνω από το Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα, πέταξανστο πλαίσιο της άσκησης μαχητικά αεροσκάφη, ιπτάμενα τάνκερ και ιπτάμενα ραντάρ, υλοποιώντας διάφορα σενάρια, με συμμετοχή και ναυτικών και επίγειων δυνάμεων.

Ανάμεσα στις χώρες – μέλη της Συμμαχίας που δεν συμμετέχουν στην άσκηση είναι και η Τουρκία, καθώς η στρατιωτική ηγεσία της αρνήθηκε να υποβάλει σχέδια πτήσης για τη διέλευση των μαχητικών αεροσκαφών της πάνω από το Αιγαίο, αμφισβητώντας την δικαιοδοσία του ελληνικού FIR. Καθώς η ελληνική θέση για τα θέματα εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο είναι πάγια, η τουρκική ηγεσία επέλεξε την μη συμμετοχή της στην άσκηση, καθώς οι ενστάσεις δεν έγιναν δεκτές από τη Συμμαχία.

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.protothema.gr πατώντας ΕΔΩ