Δευτέρα
14
Οκτώβριος
TOP

Οι καταναλωτές κλείνουν τα πορτοφόλια, οι εταιρείες ρίχνουν τις τιμές

Εδώ και χρόνια, καταστήματα λιανικής, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις ανέβαζαν τις τιμές τους. Τώρα που οι καταναλωτές κλείνουν τα πορτοφόλια τους, κάποιες εταιρείες στρέφονται στις εκπτώσεις, προσπαθώντας να τους κερδίσουν ξανά.  Προϊόντα από τους καναπέδες της Ikea έως τα Air Jordan της Nike έγιναν φθηνότερα τις τελευταίες εβδομάδες. 

Οι εταιρείες αυτές, όπως και πολλές άλλες, ανέβασαν τις τιμές τους με ταχύτατους ρυθμούς τα προηγούμενα χρόνια, όταν το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας και της εργασίας αυξήθηκε, αλλά οι καταναλωτές ήταν οικονομικά άνετοι και άρα πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα. Όμως τώρα, η ζήτηση για προϊόντα που δεν αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα έπιπλα και τα ακριβά αθλητικά παπούτσια, μειώνεται. Και οι εταιρείες που τα πουλάνε προσπαθούν πλέον να αποσπάσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο μιας μικρότερης πίτας, διαπιστώνει η Wall Street Journal.

Ο πληθωρισμός μπορεί να πέφτει, αλλά πολλοί καταναλωτές είναι πιεσμένοι, καθώς οι τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, αλλά και το κόστος στέγασης, είναι αισθητά υψηλότερα σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα.

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.moneyreview.gr πατώντας ΕΔΩ