Τετάρτη
11
Δεκέμβριος
TOP

ΥπΑΑΤ σε Μαντά: Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ελληνική μελισσοκομία – Στήριξη σε τρεις άξονες και μέσω της νέας ΚΑΠ

Δελτίο Τύπου

Στην ανάπτυξη και τη θέση σε λειτουργία ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος για την ελληνική μελισσοκομία προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε απάντηση του υπουργείου σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά. Το νέο «Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο», όπως θα ονομάζεται, ουσιαστικά θα αποτελεί μια εκτεταμένη και πλήρη πληροφοριακή βάση δεδομένων για τη μελισσοκομία και τους Έλληνες παραγωγούς, στην οποία θα καταγράφονται τα πλήρη στοιχεία σχετικά με την παραγωγική διαδικασία που εφαρμόζεται.

Με βάση όσα αναφέρονται από το υπουργείο, μεταξύ των συλλεγόμενων και καταγραφόμενων στοιχείων θα περιλαμβάνεται και η δήλωση της τοποθεσίας μετακίνησης των κυψελών από τους μελισσοκόμους. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα πολλών μελισσοκομικών φορέων το οποίο υποστήριξε και από την πλευρά του ο κ. Μαντάς, που έχει ως στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου υποβολής ψευδών δηλώσεων για ύπαρξη μελισσιών σε περιοχή που μόλις έχει πληγεί από πυρκαγιά ή κάποια άλλη φυσική καταστροφή, προκειμένου να διεκδικηθεί παράνομα η σχετική κρατική αποζημίωση. Όπως σημείωνε μάλιστα ο βουλευτής στην ερώτησή του, «η παράνομη αυτή πρακτική προκαλεί πολλαπλά προβλήματα, οδηγώντας τόσο στην οικονομική ζημιά του Δημοσίου και την παραποίηση των στοιχείων των αποζημιώσεων, όσο και στη στρέβλωση της αγοράς και την ανάπτυξη συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος όσων διακινούν τα προϊόντα τους με νόμιμο και διαφανή τρόπο». Στον σχεδιασμό του υπουργείου για τη νέα πλατφόρμα, επιπλέον συμπεριλαμβάνεται η διασύνδεσή της με άλλες ψηφιακές βάσεις του ελληνικού δημοσίου, μεταξύ των οποίων και αυτή του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πλήρες και ολοκληρωμένο ψηφιακό πλαίσιο για τη συνολική παρακολούθηση και εποπτεία του ελληνικού μελισσοκομικού τομέα.

Όσον αφορά στην ενεργή στήριξη της ελληνικής μελισσοκομίας, το υπουργείο ενημερώνει τον κ. Μαντά ότι ήδη υλοποιείται μια σειρά παρεμβάσεων σε τρεις κεντρικούς άξονες: την έμμεση μείωση του κόστους παραγωγής (Σχέδια Βελτίωσης, προγράμματα LEADER, κλπ.), την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία ομάδων και οργανώσεων παραγωγών και άλλων συνεργατικών σχημάτων, καθώς και τη χρηματοδοτική στήριξη μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, του Ταμείου Μικροπιστώσεων και του μηχανισμού «Πρόσθετων Πράξεων» και την υπαγωγή στη Δράση 4.1.5 (ΠΑΑ 2014-2020).

Ως προς το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027, έχει προγραμματισθεί εντός του 2025 νέα προκήρυξη για την Παρέμβαση Π3-73-2.1, στην οποία οι κάτοχοι μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων θα μπορούν να υποβάλουν σχέδια βελτίωσης με αντίστοιχους όρους. Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα ετήσιας οικονομικής στήριξης για τη σύσταση Ομάδων Παραγωγών και Οργανώσεων Παραγωγών, καθώς και εκπονούνται νέα προγράμματα LEADER για την ενίσχυση της μεταποίησης πολλών αγροτικών προϊόντων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μελισσοκομικά.