Τρίτη
10
Δεκέμβριος
TOP

Α. Συρίγος: Ελλάδα και Κύπρος πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας- Η “χαμένη” Ρωσία και η Τουρκία ως νέα περιφερειακή δύναμη (video)

Η παγκόσμια σκακιέρα αλλάζει μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται θέλουν την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη την ώρα που Ελλάδα και Κύπρος αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας ως τα δυο «ακροπύργια» της Δύσης. Ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και βουλευτής της ΝΔ, για τα όσα συνέβησαν επί συριακού εδάφους μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST όπου αρχικά εξήγησε πως «Οι Τζιχαντιστές(…) δεν είχαν ως πρόθεση να διώξουν τον Άσαντ, αλλά να καταλάβουν τον αυτοκινητόδρομο Μ4 που συνδέει τη βόρεια με την κεντρική Συρία. Διαπίστωσαν με έκπληξη ότι κανένας δεν έμεινε να πολεμήσει κι έτσι προχωρούσαν…» Η έλλειψη κάθε αντίστασης οφείλεται στο γεγονός ότι «είχαν να πληρωθούν τουλάχιστον 4-5 μήνες… Σε μια χώρα που μαστίζεται από φτώχεια όπου 1 ευρώ αντιστοιχεί σε 28 χιλιάδες συριακές λίρες».

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ

Τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις αυτές για την επόμενη μέρα; Σύμφωνα με τον Άγγελο Συρίγο πρωτίστως «η περιοχή θα μετατραπεί σε κάτι μεταξύ Αφγανιστάν και Λιβύης». Ακολούθως η Ρωσία αν και «δεν θα χάσει τις βάσεις αλλά υπέστη δεινή ήττα» καθώς «αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία έχει πάψει να αποτελεί μια μεγάλη δύναμη». Στον αντίποδα οι εξελίξεις ευνοούν την Τουρκία, η οποία «μετά από αυτό καθίσταται περιφερειακή δύναμη (…) Αυτή η τη στιγμή επεκτείνει την επιρροή της σε Συρία και Λιβύη άρα καθίσταται συνομιλητής» Μόνο πρόβλημα για την Τουρκία σύμφωνα με τον κ. Συρίγο είναι οι κούρδοι. Το Ισραήλ, αφού «Έριξε τον Άσαντ (…) Στο άμεσο μέλλον δεν θα απειλείται από το Ιράν ή από κάποια από τις δυνάμεις που μπορούσαν να απειλούν την ύπαρξή του». Κατόπιν τούτου ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ «έχει κάθε λόγο να συνομιλήσει με τους Τούρκους, αυτό ήταν η βασική επιδίωξη του Ερντογάν», ενώ «διαβάζοντας  τον Ισραηλινό Τύπο ήταν κοινή γνώμη όλων πως πρέπει να στηρίξει αναφανδόν το κουρδικό στοιχείο».

Ο ΡΟΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

«Η ανάδειξη της Τουρκίας ως περιφερειακού “παίκτη” δεν είναι καλό πράγμα» σημείωσε πρωτίστως ο κ. Συρίγος εξηγώντας πως πλέον Ελλάδα και Κύπρος «αναδεικνύονται ως τα ακραία όρια σταθερότητας, της ζώνης της ειρήνης έναντι της ζώνης του πολέμου».

Εκτιμώντας πως στα όσα ακολουθήσουν θα προστεθούν και τα προσφυγικά ρεύματα από την περιοχή βλέποντας ρεύματα από Χριστιανούς, Αρμένιους, Σύριους, πιθανόν από Δρούζους κι ένα τμήμα των κρούρδων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι μειονότητες θα βρεθούν στη δύνη του προβλήματος».