Ψάχνετε για τολμηρή αγάπη; Αυτή είναι η νέα ερωτική τάση που κερδίζει τις εντυπώσεις στη νέα γενιά, γράφει σε άρθρο της στο Psychologies.com, η Ava Skoupsky.
Δεν αποτελεί πλέον έκπληξη: η γενιά Z προκαλεί εκπλήξεις όταν πρόκειται για σχέσεις. Ενώ ορισμένες τάσεις κερδίζουν έδαφος, όπως η «wanderlove», η οποία συνίσταται στην εξεύρεση αγάπης εκτός της χώρας του ατόμου, ή τα «ραντεβού χαμηλών τόνων», τα οποία ορίζονται από απλές, χωρίς πίεση ρομαντικές συναντήσεις, όπως μια βόλτα στο πάρκο, η «τολμηρή αγάπη» κερδίζει επίσης έδαφος μεταξύ της νεότερης γενιάς. Όπως αναφέρει η εφαρμογή γνωριμιών Fruitz σε πρόσφατη μελέτη της, η γενιά Z – άτομα ηλικίας 18 έως 34 ετών – επαναπροσδιορίζει τους κώδικες των ρομαντικών σχέσεων με αυτή την τελευταία τάση.
Αγάπη χωρίς όρους
Σε τι συνίσταται λοιπόν αυτή η τάση;
Η έκθεση αναφέρει ότι «το 64% των νέων ανύπαντρων ατόμων της γενιάς Ζ θέλουν να τραβήξουν μια γραμμή κάτω από τις συμβατικές σχέσεις». Για το 60% των ερωτηθέντων, το 2025, δεν θα υπάρχει καμία πίεση: αυτή η γενιά δεν θέλει ούτε γάμο, ούτε παιδιά, ούτε συγκατοίκηση και προτιμά, αντίθετα, την ανεξαρτησία, την αυτοαγάπη και την προσωπική γαλήνη. Το πιστεύω: πάρτε το χρόνο σας για να βρείτε το σωστό άτομο και μη βιάζεστε να μπείτε σε σχέσεις που είναι τοξικές ή επιβλαβείς για την ευημερία σας.
Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι «το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η γενιά τους είναι πιο ανοιχτή και ευέλικτη στον έρωτα». Επιπλέον, αυτό έχει δώσει λαβή για μια άλλη τάση: το «indie living». Η έννοια; Να είστε ευτυχισμένοι μαζί, αλλά ξεχωριστά. Αυτή η ιδέα περιλαμβάνει το να αφιερώσετε χρόνο για να γνωρίσετε το σύντροφό σας πριν συγκατοικήσετε.
Να αγαπάτε ο ένας τον άλλον χωρίς να ζείτε μαζί
Σύμφωνα με τη μελέτη της Fruitz, το 44% προτιμά να περιμένει περίπου ένα χρόνο πριν μετακομίσει στο ίδιο σπίτι με τον σύντροφό του. Ο στόχος τους; Να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και να προχωρήσουν στη σχέση τους με σύνεση και ηρεμία. Άλλοι προτιμούν να ζουν τη ζωή τους ως ζευγάρι, χωρίς να συγκατοικούν, ακόμη και μακροπρόθεσμα. Μια επιθυμία που δεν είναι και τόσο επιβλαβής για τη σχέση.
Σύμφωνα με τη θεραπεύτρια ζευγαριών Becca Reed, που έδωσε συνέντευξη στο VeryWellMind, αυτή η επιλογή μπορεί να είναι ευεργετική: «Η επιλογή να ζουν χωριστά είναι μια συνειδητή απόφαση στην οποία και οι δύο σύντροφοι είναι δεσμευμένοι ο ένας στον άλλον, αλλά προτιμούν να κρατήσουν τους χώρους διαβίωσής τους χωριστά. Η επιλογή αυτή γίνεται συχνά για να διατηρηθεί η προσωπική αυτονομία, διατηρώντας παράλληλα μια στενή και οικεία σχέση». Για την ειδικό, αυτό επιτρέπει τη διατήρηση ενός βαθμού ανεξαρτησίας και προσωπικής ισορροπίας: «Αυτό επιτρέπει σε κάθε σύντροφο να διαχειρίζεται το δικό του περιβάλλον διαβίωσης, ενώ απολαμβάνει τη συναισθηματική και σωματική οικειότητα μιας δεσμευμένης σχέσης».
Πηγή: Psychologies.com, Qu’est-ce que le “bold love”, la tendance amoureuse qui séduit de plus en plus ?
Μετάφραση: Νικόλ Παπαδοπούλου