Σάββατο
1
Φεβρουάριος
TOP

Αναζητεί… Χατζηπετρή το Μαξίμου

Το όχι και πολύ μακρινό 1990 ο αείμνηστος Λουκιανός Κηλαηδόνης κυκλοφόρησε ένα τραγούδι το «Φταίει ο χροντρός», που γρήγορα έγινε επιτυχία, καθώς πολλοί από τους στίχους του είχαν την δική τους σημειολογία. Όπως για παράδειγμα οι στίχοι «Τι θα πει μας τα είπαν αλλιώς, τι θα πει τα έφαγαν οι άλλοι, τι θα πει πως φταίει ο χοντρός;. Φταίει και ο χοντρός, φταίει και ο λιγνός. Θα πει πως φταίμε κι εμείς, φταίνε κι άλλοι, φταίτε κι εσείς, να σου και ο Χατζηπετρής».

Του Μιχάλη Κωτσάκου από το www.iapopsi.gr 

Την εποχή εκείνη το 1990, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ηλικία 22 ετών σπούδαζε στο Χάρβαρντ, ζώντας την ανέμελη φοιτητική ζωή. Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο πατέρας του Κωνσταντίνος, ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδινε μάχη για να ξεπεράσει τα εμπόδια που είχε βάλει το ΠΑΣΟΚ με τον εκλογικό νόμο, προκειμένου όχι μόνο να κερδίσει στις εκλογές, αλλά να επιτύχει και την αυτοδυναμία.

Τριανταπέντε χρόνια αργότερα, όλοι όσοι μετείχαν στα πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη, τραγουδώντας τις επιτυχίες του καλλιτέχνη, παρακολουθώντας τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha θυμήθηκαν τους στίχους του τραγουδιού «Φταίει ο χοντρός» του αξέχαστου τραγουδοποιού.

Και η αλήθεια είναι ότι στη συνέντευξη του πρωθυπουργού ακούσαμε πολλά πράγματα, που εάν ζούσε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης θα μπορούσε να ετοιμάσει ένα ριμέικ με διαφορετικούς στίχους. Ακούσαμε, λοιπόν: «Φταίει το λαθρεμπόριο. Φταίει η πολιτική καπηλεία της αντιπολίτευσης. Φταίνε όσοι δεν θυμούνται ότι η Ν.Δ. δεν είχε δώσει καμία πολιτική διάσταση στο Μάτι. Φταίει η Hellenic Train που διαβεβαίωνε για το τι υπάρχει ή δεν υπάρχει στο φορτίο. Φταίει η εξεταστική επιτροπή (στην οποία η Ν.Δ. είχε την απόλυτη πλειοψηφία και δεν επέτρεψε να κληθούν μάρτυρες που είχαν διαφορετική άποψη). Φταίνε όσοι προσβάλλουν την Καρυστιανού και της αποδίδουν συμφέροντα) (δηλαδή κάποιοι εκ των βουλευτών της Ν.Δ. και ουκ ολίγα στελέχη). Φταίμε κι εμείς που δεν καταλαβαίνουμε πόσο πονάει ο πρωθυπουργός και που τον ενοχλούμε». Ο μόνο που δεν φταίει είναι ο Χατζηπετρής. Οπότε εάν ζούσε ο Κηλαηδόνης θα έπρεπε να βρει άλλον ήρωα. Τους υπόλοιπους στίχους τους έχει έτοιμους ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Άδειασε κόσμο και ντουνιά

Η αλήθεια είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβανόμενος την δυναμική που αναπτύσσει η κοινωνική αντιπολίτευση αποφάσισε να αδειάσει κόσμο και κοσμάκη. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι το έκανε για να διασωθεί. Οι συνεργάτες του από την άλλη υποστηρίζουν πως μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας. Ας δούμε ποιους άδειασε:

  • Την Hellenic και την Πυροσβεστική, επειδή τον διαβεβαίωσαν ότι η έκρηξη προήλθε από τα έλαια των μηχανών.
  • Για το μπάζωμα: Δεν ήξερε τίποτα και φταίνε οι επιχειρησιακοί παράγοντες. Κι όμως ο Τριαντόπουλος είναι το δεξί του χέρι, που τον στέλνει σε όλες τις καταστροφές.
  • Τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή: Άμα χρειαστεί μπορεί να αρθεί η βουλευτική του ασυλία.
  • Τους βουλευτές της Ν.Δ.: Και αυτούς που μετείχαν στην εξεταστική επιτροπή, διότι όπως είπε «δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής».
  • Τα στελέχη της Ν.Δ. που καταφέρονται κατά των αντιδράσεων των γονέων.

Μέχρι και Ειδικό Δικαστήριο

Ανοικτός στα πάντα, από προανακριτική Επιτροπή για τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τους υφυπουργούς που πήραν τις κρίσιμες αποφάσεις «στο πεδίο» του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών εμφανίστηκε ο κ. Μητσοτάκης. Η στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών, την οποία σημειωτέον πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των μαζικών συλλαλητηρίων της προηγούμενης Κυριακής, η παρουσία των οποίων είναι προφανές ότι ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση για απόδοση ευθυνών και απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.

Τι προοιωνίζεται αυτό; «Ακόμα και Ειδικό Δικαστήριο» λένε έμπειροι κοινοβουλευτικοί της Ν.Δ., εκτιμώντας ότι αν η δικαιοσύνη βρει ενδείξεις ποινικών αδικημάτων για πολιτικά πρόσωπα, τότε είναι βέβαιο ότι η Βουλή θα υπερψηφίσει για τη Σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία και θα καταλήξει στον παραπάνω δρόμο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πιθανότατα αυτή η εξέλιξη να μην αφορά μόνο τον Κώστα Καραμανλή, αλλά και τον πρώην υπουργό Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη, όπως επίσης τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον πρώην υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη κ.ά.

Βέβαια όλα τα παραπάνω θα συμβούν με την προϋπόθεση ότι ο Εφέτης –Ανακριτής θα πέσει πάνω σε πολιτικό πρόσωπο και το κυριότερο να μην έχει παραγραφεί το αδίκημα, όπως ισχύει για την περίπτωση του Χρήστου Σπίρτζη.

Θυσίες

Στον επιμερισμό ευθυνών για τη μέχρι στιγμής διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε εξαιρετικά γαλαντόμος. Θυσίασε τους πάντες και επέρριψε ευθύνες αφειδώς στους πάντες, πλην του εαυτού του Λες και όλοι όσους άδειασε δεν ήταν δικές του επιλογές. Ή δεν ενημέρωναν για τις κινήσεις τους. Κι ενώ όλοι γνωρίζουμε πως πριν κάνουν το οτιδήποτε οι υπουργοί πρωτίστως ενημερώνουν το Επιτελικό Κράτος.

* Άφησε παντελώς ακάλυπτο τον τότε υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, προετοιμάζοντάς τον για την πυρά της Προανακριτικής Επιτροπής (που είχε απορρίψει πριν ενάμισι χρόνο), χωρίς ωστόσο να απαντήσει για ποιο λόγο τον συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. τρεις μήνες μετά την τραγωδία, ενώ είχε αποδεχθεί την παραίτησή του μαζί με την αυταπόδεικτη αντικειμενική πολιτική ευθύνη.

* Άφησε εξίσου ακάλυπτους τον έτερο υπουργό κ. Τριαντόπουλο και τον τότε περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, οι οποίοι έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα για το άρον-άρον μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν πολύτιμα στοιχεία για τα αίτια της έκρηξης – μαζί ακόμα και με οστά των θυμάτων.

*  Έριξε στην αρένα της λαϊκής κατακραυγής το σύνολο των βουλευτών της Ν.Δ., προεξάρχοντος του προέδρου της Δημήτρη Μαρκόπουλου, που συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη, ισχυριζόμενος ούτε λίγο ούτε πολύ πως οδήγησαν σε φιάσκο, εντείνοντας την κριτική περί κυβερνητικής συγκάλυψης. Δεν απάντησε όμως από ποιους έπαιρνε εντολή ο κ. Μαρκόπουλος και οι συν αυτώ βουλευτές για να κλείσουν άρον-άρον τις εργασίες της Επιτροπής, χωρίς να εξετάσουν κρίσιμους μάρτυρες που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας, αλλά ενδεχομένως και τις κυβερνητικές ευθύνες.

Εκ του αποτελέσματος, η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαχειριστεί την μείζονα κυβερνητική κρίση κρίνεται ανεπιτυχής, εάν αναλογιστεί κανείς δύο πράγματα: Πως άνοιξε περισσότερα μέτωπα από αυτά που επιχείρησε να κλείσει – ακόμα και στο εσωτερικό του, και πως δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα από αυτά που έπρεπε να απαντηθούν.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν αυτό που έλεγε ο γνωστός δημοσκόπος Δημήτρης Μαύρος πως «τα Τέμπη είναι ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση».