Τρίτη
11
Φεβρουάριος
TOP

Αγροτικά προϊόντα: Γιατί δεν κλείνει η ψαλίδα στις τιμές παραγωγού – καταναλωτή [γραφήματα]

Η μείωση της παραγωγής σε μια σειρά προϊόντα λόγω της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πώλησης και το αυξημένο κόστος παραγωγής, απειλεί την επιβίωση αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι συνεχίζουν να παράγουν σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον.

Αν και οι τιμές στον παραγωγό σε κάποια προϊόντα, χαρακτηρίζονται από τους ίδιους καλές, η διατήρηση των αυξημένων κοστολογίων, δεν αφήνουν εισόδημα, με αποτέλεσμα ο πρωτογενής τομέας να αιμορραγεί και να συρρικνώνεται.

Υψηλό παραμένει το περιθώριο κέρδους μεσαζόντων σε αγροτικά προϊόντα όπως φρούτα, γάλα, ελαιόλαδο, κρέας και οι διαφορές της λιανικής από την τιμή παραγωγού αγγίζουν τα όρια της πρόκλησης

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται τόσο οι πιέσεις από τις βιομηχανίες να ρίξουν τις τιμές οι παραγωγοί αλλά και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια από τους μεσάζοντες, οι οποίοι «φουσκώνουν» τις τιμές για τον τελικό καταναλωτή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αγροτικά προϊόντα όπως φρούτα, γάλα, ελαιόλαδο, κρέας, το περιθώριο κέρδους των μεσαζόντων (χονδρεμπόρων, σούπερ μάρκετ, κλπ) παραμένει σε υψηλό επίπεδο και οι διαφορές της λιανικής από την τιμή παραγωγού αγγίζουν τα όρια της πρόκλησης. Για παράδειγμα η τιμή του μήλου από το χωράφι  φτάνει στα σούπερ μάρκετ εφτά φορές επάνω, η αξία του αιγοπρόβειο κρέας διπλασιάζεται, ενώ του αγελαδινού τρεις φορές επάνω.

Ζητούμενο για να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια εξακολουθεί να αποτελεί η διενέργεια ελέγχων, εντατικών και αυστηρών καθώς και η επιβολή αντίστοιχων κυρώσεων με πρόστιμα που θα λειτουργούν αποτρεπτικά σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του in.gr πατώντας εδώ