TOP

Αλκιβιάδης Καλαμπόκης: Το νέο τοπίο στο παγκόσμιο εμπόριο, το πλήγμα για τις Ελληνικές εξαγωγές – Η ανάγκη για μέτρα (video)

Ο «πόλεμος» των δασμών ξεκίνησε και στις παγκόσμιες αγορές επικρατεί ανασφάλεια και αγωνία. Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρας μας. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης BEST ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Αλικιβιάδης Καλαμπόκης σημείωσε χαρακτηριστικά  «Ξαφνικά δεν ήταν το περιμέναμε αυτό που δε περιμέναμε ήταν η οριζόντια υποβολή του 20%. Στην προηγούμενη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ οι δασμοί ήταν 25% αλλά είχαμε εξαιρέσει τότε το ελαιόλαδο και τις ελιές όπως είχαν εξαιρεθεί και τα ιταλικά αντίστοιχα προϊόντα ενώ στα Ισπανικά και στο ελαιόλαδο και τις ελιές είχαν επιβληθεί δασμοί».

Το πλεόνασμα από τις εξαγωγές στην Ε.Ε. ανέρχεται στα 198 δις. ευρώ με τον κ. Καλαμπόκη να τονίζει «αυτό ήταν το «κόκκινο πανί» για τον Τραμπ που τον οδήγησε σε οριζόντια επιβολή δασμών… Στη χώρα μας το 31% των εξαγωγών είναι προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα».

Την ίδια στιγμή η συνθήκη που δημιουργείται μπορεί να μας στρέψει και σε άλλες αγορές με τον Αλκιβιάδη Καλαμπόκη να υπογραμμίσει πως «η λογική της Ε.Ε. είναι η διαπραγμάτευση και μέσα από αυτή φιλοδοξούμε μήπως γίνουν κάποιες απαλλαγές, γιατί αυτά τα προϊόντα δεν παράγονται στις ΗΠΑ είναι συνώνυμα με τον ελληνισμό και την ποιότητά τους….. Η στροφή σε τρίτες αγορές είναι ένας δρόμος που πάντα πρέπει να ακολουθούν οι εξαγωγείς για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος καθότι παραδοσιακά στρεφόμαστε στις χώρες της Ε.Ε. δε σημαίνει ότι αυτό θα γίνει ούτε σε μια ημέρα ούτε σε ένα ή δύο χρόνια προκειμένου να μπορέσουμε να απαλύνουμε τον πόνο από μια πιθανή μείωση των εξαγωγών μας λόγω των δασμών».

Όσον αφορά σε τυχόν μέτρα που πρέπει να παρθούν ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων επεσήμανε πως «πρέπει υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης της εξωστρέφειας για να αποφύγουμε μια τάση εσωστρέφειας των παραγωγών, των εξαγωγέων που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει μεγάλο κόπο».

Στο ενδεχόμενο αύξηση των τιμών ο κ. Καλαμπόκης υπογράμμισε «Θα μπορούσε να συμβεί το αντίθετο εάν τα προϊόντα βρίσκανε δυσκολίες πρόσβασης και στρεφόντουσαν στην ελληνική αγορά. Όμως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές είναι 99% εξαγωγικές».