
Η γνώση της χώρας προέλευσης προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών και τις τιμές
Μια καινοτόμα πρόταση για την καταπολέμηση της απάτης στο ελαιόλαδο, φέρνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, οι οποίοι μελέτησαν με ποια μέθοδο μπορούν να εξασφαλίσουν ότι θα επαληθεύεται η «ταυτότητα» του προϊόντος.
Η γνώση της χώρας προέλευσης αγροτικών προϊόντων, όπως το λάδι επηρεάζει σημαντικά τόσο τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών όσο και τις τιμές της αγοράς. Μάλιστα, η αλυσίδα εφοδιασμού παρθένου ελαιολάδου είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην απάτη και τη νοθεία και η παραποίηση της δήλωσης προέλευσης παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστεί.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τις μεγάλες δυνατότητες της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων για την επαλήθευση της γεωγραφικής αυθεντικότητας του παρθένου ελαιολάδου
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, παρά τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την υποχρεωτική δήλωση προέλευσης, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη μέθοδος επαλήθευσης αυτών των πληροφοριών, ανοίγοντας ένα κρίσιμο κενό στην τροφική αλυσίδα.
Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του tovima.gr πατώντας εδώ