
Ο συντονισμός και η ενίσχυση των δράσεων για τη συνέχιση και δημιουργία νέων Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης Κρατουμένων, καθώς και η στήριξη τους για ανεύρεση εργασίας μετά την αποφυλάκιση, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ιωάννη Δ. Λαμπρόπουλου με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κωνσταντίνο Καραγκούνη και τον Διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Αρίστος Περρής, η Υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, Γιάννα Χορμόβα, ο Πρόεδρος και η Διευθύντρια της «Επανόδου», Αλέξανδρος Παπαχρήστου και Φωτεινή Μηλιώνη, ο Εισαγγελέας, Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης, Παναγιώτης Αθανασίου και εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων ο Γεώργιος Αποστολόπουλος.
Σε δηλώσεις του, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το Υπουργείο Εργασίας, τη ΔΥΠΑ και την «ΕΠΑΝΟΔΟ» και υποστήριξε ότι, με την επέκταση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, ο στόχος για κοινωνική επανένταξη είναι εφικτός.
Υπογράμμισε, επίσης, τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να επιτελέσουν η Πολιτεία, τα Επιμελητήρια, αλλά και η Αυτοδιοίκηση σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας για επανένταξη.
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δήλωσε ότι οι ωφελούμενοι από τα προγράμματα κατάρτισης για κρατούμενους είναι περισσότεροι από 800 και σημείωσε ότι η απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων είναι απαραίτητη για την κοινωνική επανένταξη. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ενημέρωσης των κρατουμένων για τις ανάγκεςτης αγοράς εργασίας, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της επαγγελματικής κατάρτισης και στον επιτυχημένο θεσμό των «Ημερών Καριέρας» της ΔΥΠΑ, που μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά προς την επίτευξη αυτού του στόχου.
Από την πλευρά του, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ σημείωσε ότι η πρόσβαση στην αγορά εργασίας για όλους, χωρίς αποκλεισμούς, αποτελεί προτεραιότητα και πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια, η ΔΥΠΑ έχει συνεργαστεί στενά με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την «Επάνοδο» για τον σχεδιασμό δράσεων κατάρτισης για κρατούμενους, ώστε να ενισχυθούν οι γνώσεις και οι δεξιότητές τους σε επαγγελματικά πεδία, τα οποία έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας και να υποστηριχθούν ουσιαστικά, έπειτα από την αποφυλάκισή τους.
Μάλιστα, ο κ. Πρωτοψάλτης έκανε λόγο για απτά αποτελέσματα, «καθώς, πλέον, εκατοντάδες πρώην κρατούμενοι εργάζονται» και διαβεβαίωσε ότι η επένδυση σε τέτοιες δράσεις θα συνεχιστεί, προκειμένου ο αριθμός των ωφελουμένων να αυξάνεται διαρκώς.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΥΠΑ, έχουν ήδη ολοκληρωθεί 34 προγράμματα για 690 συνολικά κρατούμενους, βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερα προγράμματα για 70 κρατούμενους και είναι σε στάδιο σχεδιασμού 31 προγράμματα για 585 κρατούμενους.
Τέλος, ο πρόεδρος της «Επανόδου» εξήγησε ότι η «Επάνοδος» παρέχει στους αποφυλακισμένους υποστήριξη κατά τα πρώτα βήματά τους εκτός φυλακής, όπως ψυχοκοινωνική, νομική και συμβουλευτική για ζητήματα απασχόλησης, με στόχο την κοινωνική επανένταξη, ενώ υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η αποτροπή της υποτροπής