Πέμπτη
24
Απρίλιος
TOP

Η Πελοπόννησος γύρισε οριστικά σελίδα – Σε πλήρη λειτουργία η ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων – Εγκαινιάστηκε η ΜΕΑ της Καλλιρρόης (video & pic’s)

Η Πελοπόννησος περνά στην νέα εποχή ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Σήμερα στην περιοχή της περιοχή της Καλλιρόης εγκαινιάστηκε η επίσημη λειτουργία της τρίτης μονάδας απορριμμάτων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Πελοπόννησο και έτσι ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής συνολικά τριών μονάδων που θα καλύψουν τις ανάγκες όλης της Περιφέρειας. Υπενθυμίζεται ότι τα έργα για την κατασκευή των τριών μονάδων υπεγράφησαν στις 29 Ιανουαρίου 2021. Μέσω της σύμβασης-ΣΔΙΤ κατασκευάστηκαν 3 μονάδες επεξεργασίας (με ΧΥΤΥ) στις τοποθεσίες Παλαιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και πλέον και στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας) καθώς και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Νέα Κίο (Αργολίδα) και Σπαθοβούνι (Κορινθία), με την επιφύλαξη δημιουργίας περισσότερων σταθμών μελλοντικά, προκειμένου να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων.

Η Πελοπόννησος γίνεται πρότυπο – Η ξεχωριστή παρέμβαση του Δημήτρη Πτωχού

Η Πελοπόννησος αφήνει πίσω της οριστικά το δύσκολο παρελθόν και τις χωματερές, και τα όσα είπε σήμερα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και της Β’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Δημήτρης Πτωχός, ήταν άκρως χαρακτηριστικά για το τι σηματοδοτεί αυτό το έργο για την περιφέρεια και για την Ελλάδα. Πρόκειται για το πρώτο ΣΔΙΤ στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων που ολοκληρώνεται μετατρέποντας την Πελοπόννησο σε περιφέρεια πρότυπο με τον κ. Πτωχό να στέκεται ιδιαίτερα και στη συμβολή όλων εκείνων που συνέδραμαν για να φτάσουμε σήμερα εδώ ευχαριστώντας αρχικά «την Κυβέρνηση για τη σταθερή υποστήριξη και τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, στο πρόσωπο του κ. Παπασταύρου και του κ. Παπαθανάση». Παράλληλα ο Περιφερειάρχης αναγνώρισε και ευχαρίστησε τους προκατόχους του για την συμβολή και τις ενέργειές τους ώστε σήμερα η Πελοπόννησος να είναι σε θέση να κάνει βήματα προόδου στο πλαίσιο μιας θεσμικής συνέχειας και συνέπειας απέναντι στους πολίτες και τον τόπο. Ο κ. Πτωχός τόνισε τη σημασία του εν λόγω έργου στην πολυεπίπεδη, πια, πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται για το μέλλον. «Η μονάδα της Καλλιρρόης, από σήμερα, γίνεται ένας ακόμη κρίκος στη νέα αλυσίδα διαχείρισης απορριμμάτων. Ένας κρίκος που ενισχύει την ασφάλεια της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας συνολικά». Δεσμεύτηκε για συνεχή προσπάθεια ώστε «να βελτιώνουμε διαρκώς τις διαδικασίες. Να ενισχύουμε την τεκμηρίωση. Να εφαρμόζουμε καινοτόμες πρακτικές και τεχνολογικές λύσεις». Πρόκειται όπως είπε «οι πρωτοβουλίες αυτές δεν είναι απλώς μια τεχνική υποδομή. Είναι εργαλεία πολιτικής. Είναι μέσα προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι καθημερινή παρέμβαση υπέρ της δημόσιας υγείας. Και είναι παρακαταθήκη για τα παιδιά μας και τις γενιές που έρχονται. Διαθέτοντας σήμερα το πιο σύγχρονο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, έχουμε πια τη βάση για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα. Απαλλαγμένοι από τις εκκρεμότητες και τις αδράνειες του παρελθόντος, μπορούμε να προχωρήσουμε με γνώση, με καθαρότητα, με ευθύνη». Μια προσπάθεια που έχει συνέχεια «με σχέδιο και συνεργασία, μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα. Για ένα πιο καθαρό και πιο ανθρώπινο μέλλον στην Πελοπόννησο.»


   

   

Συνολικά η περίοδος λειτουργίας θα είναι 26 έτη ενώ έχει υπολογιστεί πως μέσω της σύμβασης θα δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας, ενώ στην περίοδο λειτουργίας υπολογίζονται σε 200 μόνιμες θέσεις, χωρίς να συνυπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις απασχόλησης στους τομείς των μεταφορών, της εμπορίας και της διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών.

Πρόκειται για -μέχρι σήμερα- το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, το οποίο υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, ενώ λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 152 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ. Με την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις κείμενες και ευρωπαϊκές νομοθεσίες, ενισχύεται η προστασία του περιβάλλοντος και προβλέπεται βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών υγείας των πολιτών. Η υλοποίηση του έργου με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής επιλύει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με προφανή οφέλη στον Τουρισμό, την Εκπαίδευση και τη νέα ποιοτική Γεωργία, που είναι στρατηγικός στόχος για τη χώρα.