
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Είναι γεγονός ότι οι πρόσφατες εξελίξεις μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα όρια των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, προκάλεσαν έντονες ανησυχίες σε πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι δικαιολογημένα προβληματίζονται και αγωνιούν για τις περιουσίες τους.
Με στόχο την ορθή και πλήρη ενημέρωση όλων, είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα, οι οικισμοί περιλάμβαναν τρία κύρια τμήματα: το συνεκτικό τμήμα (πυρήνας/πυκνοδομημένο), το διάσπαρτο τμήμα (σποραδικά κτίσματα γύρω από τον πυρήνα) και το αραιοδομημένο τμήμα (μέχρι τα όρια που είχαν καθορισθεί παλαιότερα από τους νομάρχες).
Με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και την προώθηση Προεδρικού Διατάγματος, από τα τρία αυτά τμήματα μόνο το αραιοδομημένο τμήμα (Γ’ ζώνη) επηρεάζεται και παύει υπό συνθήκες να λογίζεται ως περιοχή εντός οικισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικοδομησιμότητα. Αντίθετα, όσοι έχουν ακίνητα στο συνεκτικό ή το διάσπαρτο τμήμα δεν επηρεάζονται με κανένα τρόπο από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ και καμία αλλαγή δεν πραγματοποιείται στο θεσμικό πλαίσιο που τους αφορά.
Πέραν των ανωτέρω όμως, οφείλουμε να τονίσουμε ότι ακόμα και οι αλλαγές που συνεπάγονται των αποφάσεων του ΣτΕ δεν τίθενται σε άμεση ή αυτόματη ισχύ. Αντιθέτως πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή όταν ολοκληρωθούν τα Τοπικά ή Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια και εγκριθούν με Προεδρικά Διατάγματα, κάτι που αναμένεται να υλοποιηθεί σε τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια. Κατά συνέπεια είναι προφανές ότι μέχρι τότε, οι άδειες οικοδομής θα συνεχίσουν να εκδίδονται με βάση τα σημερινά όρια, χωρίς στην πράξη καμία αλλαγή.
Όσον αφορά στη θέση της κυβέρνησης, σε επικοινωνία που είχα για τα ζητήματα αυτά με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Ταγαρά, έλαβα τη ρητή διαβεβαίωση ότι το υπουργείο παρακολουθεί στενά το θέμα και δεν υπάρχει καμία περίπτωση αιφνιδιασμού των πολιτών. Παράλληλα η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς μια λύση μέσω ορισμού των αραιοδομημένων τμημάτων ως Περιοχές Ελέγχου Χρήσεων Γης, οι οποίες πρόκειται να έχουν μικρότερες απαιτήσεις αρτιότητας, καθορισμένο συντελεστή δόμησης και προϋπόθεση ύπαρξης δρόμου.
Σε κάθε περίπτωση, η κατεύθυνση προς την οποία οφείλουμε να κινηθούμε πρέπει να έχει δύο σαφείς και ξεκάθαρους στόχους: αφενός να περιοριστεί η ενδεχόμενη μείωση της αξίας των ακινήτων όσο περισσότερο γίνεται, αφετέρου να προσφερθεί μια δίκαιη και ορθή λύση για κάθε ιδιοκτήτη.»