
Ο Πάρις Καλλιντέρης που υπηρέτησε για χρόνια το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο συνδέοντας το όνομά του με την Καλαμάτα, τον Πάμισο Μεσσήνης, τον Απόλλωνα Πεταλιδίου, τη Σπερχογεία και άλλες ομάδες του νομού αλλά και με ορισμένες εκτός νομού όπως η Θύελλα Πατρών και ο Φωστήρας Οβρυάς. Πριν από κάποια χρόνια πήρε την απόφαση να αφήσει τα γκολποστ και να υπηρετήσει το άθλημα που αγαπάει από διαφορετικό πόστο, έτσι, αφιερώθηκε στην προπονητική τερματοφυλάκων.
Ως επαγγελματίας προπονητής πια, μέσω της πρώτης ακαδημίας τερματοφυλάκων στη Μεσσηνία, Kalamata Goalkeepres Academy η οποία λειτουργεί στο αθλητικό κέντρο River West Sport Park της Ακαδημίας Tornados, ο Πάρις Καλλιντέρης συνεχίζει να μεταλαμπαδεύει τη γνώση και την εμπειρία του στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Όνειρό του να βάλει ένα λιθαράκι στη γαλούχηση και ανάδειξη των νέων μεσσηνιακών ταλέντων.
Σε συνέντευξή του στο Best-tv.gr μιλά για τη συνεχή προσπάθειά του να εξελιχθεί μέσα από σεμινάρια επιμόρφωσης, τις σύγχρονες προπονητικές εξελίξεις, την ποδοσφαιρική κουλτούρα της Μεσσηνίας, και δίνει τη δική του συμβουλή στα νέα παιδιά.
Άφησες τα γκολποστ, πλέον ως προπονητής ακαδημιών. Όνειρο που γίνεται πραγματικότητα; Πόσο διαφορετική πλέον η οπτική σου για τη θέση;
«Η μετάβαση από το να είσαι τερματοφύλακας σε προπονητής ακαδημιών είναι σίγουρα μια νέα πρόκληση, αλλά και ένα όνειρο μου που έγινε πραγματικότητα. Ως ποδοσφαιριστής, βλέπεις τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία, επικεντρωμένος στην εκτέλεση της δουλειάς σου στον αγωνιστικό χώρο. Ως προπονητής, όμως, η οπτική αλλάζει εντελώς. Πρέπει να εξετάσεις το σύνολο των παραμέτρων: τη φυσική κατάσταση, την ψυχολογία, την τεχνική κατάρτιση. Η θέση του τερματοφύλακα απαιτεί πλέον εξειδικευμένες μεθόδους εκπαίδευσης και προπόνησης, ενώ το άνοιγμα της θέσης προς άλλες πτυχές του ποδοσφαίρου (π.χ. ικανότητα με τα πόδια, λήψη αποφάσεων) δίνει μια εντελώς νέα διάσταση.»
-Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες δουλειάς στην ακαδημία;
«Στην ακαδημία, οι βασικοί άξονες δουλειάς περιλαμβάνουν την τεχνική ανάπτυξη, τη φυσική κατάσταση και τη ψυχολογική υποστήριξη των νεαρών τερματοφυλάκων. Αρχικά, η τεχνική κατάρτιση είναι το θεμέλιο: τα βασικά στοιχεία της θέσης, όπως οι πτώσεις, η απόκρουση, η τοποθέτηση στο τέρμα και η αντίληψη του παιχνιδιού. Η φυσική κατάσταση παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς οι τερματοφύλακες απαιτείται να έχουν φυσική κατάσταση και ευλυγισία. Επιπλέον, η ψυχολογία είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι οι νεαροί τερματοφύλακες καλούνται να αναπτύξουν πειθαρχία, αυτοπεποίθηση και αντίληψη του παιχνιδιού, ειδικά στις δύσκολες στιγμές του αγώνα.»
-Στη ρομαντική εποχή, αρκούσε το ταλέντο, πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα; Διαφορετικοί σωματότυποι, ικανότητες, μέθοδοι και πρακτικές;
«Η εποχή του «ρομαντισμού» έχει παρέλθει και η θέση του τερματοφύλακα έχει εξελιχθεί δραματικά. Πλέον, δεν αρκεί το ταλέντο, αλλά απαιτείται συνδυασμός πολλών παραμέτρων. Οι σωματότυποι έχουν διαφοροποιηθεί, με τους τερματοφύλακες να είναι πλέον πιο γρήγοροι, πιο αλτικοί και πιο ευκίνητοι. Η τεχνική εκπαίδευση έχει περάσει σε πιο εξειδικευμένες μεθόδους και το πρόγραμμα προπόνησης έχει γίνει πιο πολυδιάστατο, με έντονη έμφαση στην ικανότητα με τα πόδια, την ταχύτητα αντίδρασης και την λήψη αποφάσεων. Οι μέθοδοι και οι πρακτικές, επίσης, έχουν εκσυγχρονιστεί με τη χρήση τεχνολογίας και ανάλυσης βίντεο, κάτι που πριν δεν υπήρχε.»
-Πορτιέρο, γκολκίπερ ή τερματοφύλακας… Πόσο μεγάλο είναι το βάρος της ευθύνης που πέφτει στις πλάτες τους;
«Η ευθύνη που φέρει ο τερματοφύλακας είναι τεράστια. Αντιπροσωπεύει την τελευταία γραμμή άμυνας και μία λάθος κίνηση ή απόφαση μπορεί να κρίνει ολόκληρο το αποτέλεσμα του αγώνα. Η πίεση που δέχεται είναι ασταμάτητη, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, ειδικά όταν η ομάδα βρίσκεται υπό πίεση ή όταν γίνεται κάποια λανθασμένη αντίδραση. Παράλληλα, ο τερματοφύλακας πρέπει να διατηρεί τη συγκέντρωσή του για όλη τη διάρκεια του αγώνα, ακόμα κι αν δεν έχει πολλές φάσεις για να αναδείξει τις ικανότητές του. Η θέση αυτή απαιτεί και ψυχολογία.»
-Τι γνώμη έχεις για το ολλανδικό μοντέλο που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται όλο και περισσότερο στο ποδόσφαιρο, που θέλει έναν τερματοφύλακα να είναι καλός και στα πόδια…
«Το ολλανδικό μοντέλο είναι πολύ ενδιαφέρον και αντιπροσωπεύει την εξέλιξη του ποδοσφαίρου προς μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση του ρόλου του τερματοφύλακα. Η ικανότητα του τερματοφύλακα να παίξει με τα πόδια είναι πλέον αναστρέψιμη, καθώς μπορεί να προσφέρει επιπλέον επιλογές στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Ο τερματοφύλακας δεν είναι πλέον goalkeeper, αλλά goalplayer! πρέπει να έχει την ικανότητα να συμμετέχει στην κυκλοφορία της μπάλας, να υποστηρίζει την ανάπτυξη από πίσω και να παίρνει γρήγορες αποφάσεις πάνω σε αυτήν.»
-Οι μεγάλες σχολές ανά τον κόσμο που ξεχωρίζουν είναι: Ιταλική (ρεφλέξ), Γερμανική (μενταλιτέ και ψυχολογία), Ισπανική (ταχύτητα αντίδρασης), Αγγλική (ρεαλιστικές ασκήσεις αγώνα -αυτοσυγκέντρωση). Ποια στοιχεία κάνουν την Ελληνική σχολή να ξεχωρίζει και πού γέρνει η πλάστιγγα;
«Η Ελληνική σχολή τερματοφυλάκων είναι γνωστή για την αίσθηση της ευθύνης, την εξαιρετική προετοιμασία στο σωματικό επίπεδο και την ισχυρή νοοτροπία του αγώνα. Συνήθως, επικεντρώνεται στην τεχνική κατάρτιση και την πειθαρχία, με έμφαση στην αντίληψη του παιχνιδιού και την γρήγορη αντίδραση σε καταστάσεις πίεσης. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Ελληνικής σχολής είναι η αγωνιστική διάρκεια και η αφοσίωση των τερματοφυλάκων.»
-Οι σκέψεις των αρμόδιων Ποδοσφαιρικών Αρχών περί αλλαγής του κανονισμού για καθυστέρηση της συνέχειας του αγώνα από τον τερματοφύλακα, στα 8΄΄ να δίδεται κόρνερ αντί για έμμεσο, πως το αξιολογείς; Θα ωφελήσει το άθλημα ή θα φορτώσει με μια άνευ ουσίας, ευθύνη τη θέση;
«Η πρόταση αυτή, αν υλοποιηθεί, μπορεί να έχει θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Από τη μια πλευρά, μπορεί να μειώσει την καθυστέρηση του παιχνιδιού και να επιταχύνει τη ροή του αγώνα, κάνοντάς τον πιο θεαματικό. Από την άλλη, μπορεί να προσθέσει ένα ακόμα επίπεδο πίεσης στους τερματοφύλακες, οι οποίοι ήδη έχουν αρκετό άγχος κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο περιορισμός του χρόνου για την εκτέλεση ενός χτυπήματος από τον τερματοφύλακα απαιτεί μεγαλύτερη συγκέντρωση και ταχύτητα αντίδρασης, αλλά ενδέχεται να δημιουργήσει και ανισορροπία σε κάποιες φάσεις του παιχνιδιού.»
– Τι θα πρέπει να γνωρίζει πρώτα, να αντιμετωπίσει με σιγουριά και να ξεπεράσει δίχως δισταγμό ο σύγχρονος τερματοφύλακας;
«Ο σύγχρονος τερματοφύλακας πρέπει να γνωρίζει πρώτα πώς να διαχειρίζεται την πίεση και να παραμένει ήρεμος σε κρίσιμες στιγμές. Η ψυχολογία είναι το πρώτο που πρέπει να διαχειρίζεται. Παράλληλα, η ικανότητα να παίξει με τα πόδια και να συμμετέχει στην ανάπτυξη της ομάδας είναι εξαιρετικά σημαντική, όπως και η γρήγορη αντίληψη του παιχνιδιού. Επίσης, πρέπει να έχει γρήγορες αντιδράσεις και να είναι σε άριστη φυσική κατάσταση για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.»
-Υπάρχει κουλτούρα τερματοφυλάκων στη Μεσσηνία;
«Η κουλτούρα τερματοφυλάκων στη Μεσσηνία υπάρχει και είναι σε ανάπτυξη. Υπάρχει ενδιαφέρον για τη θέση. Παρά ταύτα, όπως και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, η θέση του τερματοφύλακα ενδέχεται να μην έχει τη στήριξη που έχουν άλλες θέσεις, όσον αφορά την εξειδίκευση και την εκπαίδευση. Η κουλτούρα αναπτύσσεται με αργά αλλά σταθερά βήματα.»
-Υπάρχουν ταλαντούχοι γκολκίπερ σήμερα;
«Ναι, υπάρχουν ταλαντούχοι γκολκίπερ στη χώρα μας, οι οποίοι διαθέτουν αρκετό ταλέντο και ικανότητες. Ωστόσο, η ανάπτυξή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις υποδομές και τις ευκαιρίες που τους δίνονται. Η επένδυση στην εκπαίδευση και η στήριξή τους είναι το κλειδί για να φτάσουν στην κορυφή εκτός βέβαια και από την προσωπική θέληση και δουλειάς!»
– Τι θα συμβούλευες ένα νέο παιδί που θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και δη με τη θέση του τερματοφύλακα;
«Να είναι σίγουρος για την επιλογή του, καθώς η θέση του τερματοφύλακα απαιτεί υπομονή και σκληρή δουλειά. Να ξεκινήσει αποδεχόμενος την ιδιαιτερότητα της θέσης, που απαιτεί ψυχραιμία, αντίληψη και αυτοπεποίθηση. Να εξασκείται συνεχώς και να δουλεύει πάνω σε όλους τους τομείς: τεχνική, φυσική κατάσταση, ψυχολογία και αντίληψη του παιχνιδιού. Επιπλέον, να μην φοβάται να κάνει λάθη, γιατί από αυτά θα μάθει και θα εξελιχθεί.»
ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ 1ο ALL STAR GOALKEEPERS CAMP
Παράλληλα διοργανώνει στις 24 με 26 Ιουνίου το 1ο All Star Goalkeepers Camp. Ένα τριήμερο δράσης για τερματοφύλακες ηλικίας από 9 ετών και άνω, το οποίο διοργανώνει ο κάτοχος διπλώματος UEFA National Goalkeeper. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο όπου δραστηριοποιείται, το River West Sport Park, στην Καλαμάτα και αναμένεται να συμμετέχουν επαγγελματίες προπονητές τερματοφυλάκων με δίπλωμα UEFA A Goalkeeper, καθώς και εξειδικευμένοι επιστήμονες που θα πραγματοποιήσουν ενημερωτικά σεμινάρια.
Αξίζει να σημειωθεί πως θα υπάρχει ιατρική κάλυψη καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης και θα δοθεί αθλητικό υλικό στους συμμετέχοντες για τις ανάγκες του τριημέρου.
Σ. Τριάντου