
«Η συμβολή της κατάρτισης των νέων γεωργών στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στην περιφέρεια Πελοποννήσου» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που οργάνωσαν ο Δήμος Μεσσήνης και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ χθες Τετάρτη 7 Μαΐου στο αίθριο του Δημαρχείου Μεσσήνης με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης νέων αγροτών. Όπως επισημάνθηκε από όλους τους συμμετέχοντες η εκπαίδευση των νέων αγροτών κρίνεται απαραίτητη ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σύγχρονης γεωργίας.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, υπογράμμισε ότι η κατάρτιση των νέων αγροτών αποτελεί επένδυση για το μέλλον τους και για την ανάπτυξη της γεωργίας και χαρακτήρισε τα προγράμματα απαραίτητα για να προσαρμοστούν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της σύγχρονης γεωργίας.
Ο κ. Αθανασόπουλος είπε ότι από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή επιδιώκει την βελτίωση των υποδομών και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Μίλησε για την αναγκαιότητα ανάπτυξης έργων υποδομής που θα διευκολύνουν τους αγρότες στις καλλιέργειές τους και έκανε λόγο για χρηματοδότηση μεγάλων έργων άρδευσης, βελτίωσης επαρχιακών, δημοτικών και αγροτικών οδών. Πρόσθεσε επίσης ότι ο Δήμος στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική επιχειρηματικότητα. Τέλος συνεχάρη τον Οργανισμό για την υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης, αλλά και τους νέους γεωργούς που επέλεξαν να παραμείνουν στην περιφέρεια, να επενδύσουν στη γνώση και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.
Ο β΄ Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου στον χαιρετισμό του τόνισε ότι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ υλοποιεί σήμερα ένα μεγάλο δίκτυο μεταφοράς γνώσης σε όλη την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός αναπροσαρμόζει συνεχώς τα προγράμματα και τις δράσεις του για να ανταποκριθεί στις σύνθετες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ασχολούμενοι με τον αγροτικό τομέα.
Ο Γεωπόνος Msc, Προϊστάμενος του Κέντρου «Δήμητρα» Κυπαρισσίας, περιφερειακός υπεύθυνος Πελοποννήσου Γιώργος Τσουμάνης μίλησε για τα προγράμματα κατάρτισης στην Π.Ε. Μεσσηνίας. Όπως επεσήμανε το τελευταίο πρόγραμμα στην περιφέρεια Πελοποννήσου ολοκλήρωσαν 1639 δικαιούχοι, σημαντικός αριθμός νέων ωφελούμενων αρκετά αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Ακολούθως αναφέρθηκε στα ποσοστά των ωφελούμενων ανά νομό της περιφέρειας, τονίζοντας ότι στη Μεσσηνία ο αριθμός των καταρτιζομένων είχε ανοδική πορεία. Στρατηγική επιλογή του Οργανισμού, όπως είπε ο κ. Τσουμάνης ήταν οι εκπαιδεύσεις να γίνουν στην περιοχή των ωφελούμενων όπου τα προγράμματα φιλοξενήθηκαν σε δημοτικούς χώρους, τονίζοντας ότι από το 71% των εκπαιδεύσεων που έγιναν εκτός των δομών του Οργανισμού το 42% έγινε στον Δήμο Μεσσήνης.
Την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης παρουσίασαν οι ωφελούμενοι του προγράμματος νέων αγροτών: Ευφροσύνη Μπάλλα μελισσοκόμος και ελαιοπαραγωγός και Δημήτρης Πλακονούρης παραγωγός και έμπορος θερμοκηπιακών προϊόντων.
Ακολούθως, ο κ. Χατζηνικολάου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Μεσσήνης για την φιλοξενία, αντάλλαξαν δώρα και αναμνηστικά και τέλος επιδόθηκαν στους συμμετέχοντες του τελευταίου προγράμματος οι βεβαιώσεις συμμετοχής τους.
Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Κέλλυ Δημητρούλια, παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος (απηύθυνε χαιρετισμό), ο οποίος κατά την προηγούμενη θητεία του στην περιφέρεια Δ. Ελλάδας διετέλεσε αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, οι διευθυντές ΔΑΟΚ Τριφυλίας και Μεσσηνίας Αντώνης Παρασκευόπουλος και Έφη Γεωργακοπούλου αντίστοιχα, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Πύλου Νέστορος αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Καλύβας και ωφελούμενοι.