
Τα… κακώς κείμενα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, καθώς το αποτύπωμά της δεν φθάνει -όπως θα έπρεπε- στην πραγματική οικονομία έθιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, με παρέμβασή του το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST.
Στο ερώτημα γιατί δεν γίνονται επενδύσεις στη χώρα, εξήγησε πως αυτές που γίνονται δεν είναι… ορατές στους πολίτες αναλύοντας την διάσταση της έλλειψης της αντιστοίχισης με την παραγωγικότητα, την στιγμή που η κοινωνία από την άλλη… γονατίζει από την ακρίβεια. Eίναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία πως με ποσοστό επενδύσεων 15,3% του ΑΕΠ της το 2024, η Ελλάδα απέχει 6 ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο της Ε.Ε., παραμένοντας ουραγός, παρά την αύξηση των τελευταίων ετών και παρά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ποσοστό είναι «ανησυχητικά χαμηλό», σύμφωνα με την έκθεση για την Ελλάδα που παρουσιάσθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου την περασμένη Τετάρτη, και ειδικά αν απομονωθούν οι επιχειρηματικές επενδύσεις κατεβαίνει στο 7,7% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του 2023, πάντα το χαμηλότερο στην Ε.Ε.
Ο πληθωρισμός από την άλλη αποτελεί ένα σημείο αναφοράς μια και στην χώρα μας “καλπάζει”, ξεκινά από τα τρόφιμα και αγγίζει μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες και ασκεί ασφυκτική πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. «Δεν έχουν υπάρξει, θεωρούμε εμείς, οι λύσεις που θα έπρεπε να δοθούν, με την έννοια ριζικών λύσεων και σε συνεργασία τουλάχιστον με τα 4-5 συστηματικά σούπερ μάρκετ» σημείωσε ο κ. Ξυγκώρος επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημα μείωσης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά. Το γεγονός ότι «η αγοραστική δύναμη των Ελληνων έχει πέσει πάρα πολύ χαμηλά» επηρεάζει και τον επιχειρηματικότητα και την «ανάπτυξη που περιμένουμε κι εμείς στις επιχειρήσεις», πρόσθεσε. Ενώ, με αφορμή την κατάργηση του πλαφόν είπε με νόημα πως «Θα το δούμε τον επόμενο μήνα. Ελπίζω να μην έχουμε περαιτέρω αύξηση. Εισάγουμε πολλά προϊόντα, ο πληθωρισμός έρχεται διπλός». Ενώ, στον τομέα των επενδύσεων εξήγησε πως γίνονται αλλά «σε συγκεκριμένους κλάδους. Δεν είναι επενδύσεις που έχουν άμεση σχέση με το οτιδήποτε αντιμετωπίζει ένα νοικοκυριό.» Εκτιμώντας πως «θα αργήσουμε να δούμε παραγωγικές επενδύσεις ώστε να απολαύσουμε αυτά τα μειωμένα κόστη όπως βλέπουμε σε άλλες χώρες της Ευρώπης».
Όσο για την γενικότερη κατάσταση της οικονομίας και δη στις επιχειρήσεις ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας τόνισε πως φαίνεται φέτος να κινείται με πιο αργούς ρυθμούς «έχει αργήσει ένα μήνα στο να κινηθεί η αγορά, υπάρχει θέμα κυρίαρχα με τον τουρισμό, τον εσωτερικό, γιατί δεν υπάρχει εισόδημα» . Εξηγώντας πως πλέον όλα τα ζητήματα συνδέονται και «επηρεάζουν ως ντόμινο πάρα πολλά πράγματα».
Αναφερόμενος σε μια σειρά από ζητήματα που αποτελούν τροχοπέδη ανάπτυξης ο κ. Ξυγκώρος στάθηκε πρωτίστως «στη βίαιη ψηφιακή μετάβαση» και τα προβλήματα που αυτή έχει προκαλέσει. Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει και τις διαστάσεις του ψηφιακού πελατολογίου για το οποίο πληθαίνουν οι αντιδράσεις -χαρακτηριστικά τα όσα αφορούν τον κλάδο των επισκευαστών αυτοκινήτων- παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται η λειτουργικότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Με νόημα είπε πως «η ψηφιακή αυτή γραφειοκρατία δυστυχώς δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί στο επίπεδο που θα έπρεπε», χαρακτηρίζοντας το ψηφιακό πελατολόγιο ως «άλλη μια βίαια εφαρμογή. Είναι συνέχεια όλης αυτής της βίαιης ψηφιακής μετάβασης που αντιμετωπίζει κάθε μικρή επιχείρηση σε όλη τη χώρα. Δεν θα μπορέσουν κάποιες να το αντέξουν…”, συμπλήρωσε.
Επίσης, σχολιάζοντας τα τοπικά προβλήματα με την έξαρση της παραβατικότητας που αποτρέπει επενδύσεις, υπογράμμισε πως «Ευελπιστούμε να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο σκέψεις αυτών που έχουν την εξουσία στα χέρια τους, γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό».