Στο μικροσκόπιο του ΟΟΣΑ βρίσκονται οι αγροτικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν στις χώρες μέλη του κατά το 2022 – 24, αλλά και την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2023 – 27 εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), εκτιμώντας ότι αν και η στήριξη προς την γεωργία σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει υψηλή, έχει μειωθεί σε σχέση με την αγροτική παραγωγή.
Την ίδια στιγμή σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η ευρωπαϊκή γεωργία, καθώς σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ παρατηρείται στασιμότητα στην αγροτική ανάπτυξη, παρά τις υψηλές επιδοτήσεις. Ο συνολικός δείκτης στήριξης προς τους παραγωγούς στην ΕΕ υπολογίζεται σε 17% του ακαθάριστου αγροτικού εισοδήματος την περίοδο 2022-2024
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που δημοσιεύονται στην ετήσια έκθεσή του για το 2025, η συνολική στήριξη προς τον αγροτικό τομέα στις 54 χώρες παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας κατά μέσο όρο σε 842 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως κατά την περίοδο 2022-24.
Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του in.gr πατώντας εδώ