Η πλατφόρμα του Μητρώου Αθλητικών Φορέων (Μ.Α.Φ.), που αποτελεί τη συνέχεια της ψηφιακής μεταρρύθμισης η οποία υλοποιείται εδώ και τρία χρόνια στο Υφυπουργείο Αθλητισμού με πρώτη εφαρμογή το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, τίθεται σε λειτουργία από τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου.
Εντυπωσιακή ήταν και η ανταπόκριση των εκπροσώπων των αθλητικών Ομοσπονδιών στην πρόσκληση για να λάβουν μέρος σε ενημερωτική συνάντηση – παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τύπου του ΟΑΚΑ, για την «Εγγραφή αθλητικών ομοσπονδιών στο Μητρώο Αθλητικών Φορέων (Μ.Α.Φ.): Καθορισμός στοιχείων που απαιτείται να καταχωρίζονται από τις αθλητικές ομοσπονδίες για την εγγραφή τους στο ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Φορέων του άρθρου 24 του ν. 4373/2016» (ΚΥΑ 42709, ΦΕΚ Β’ 558, 06/02/2023).
Λ. Αυγενάκης: «Απαραίτητη η ψηφιακή επανάσταση για να πάει ακόμη πιο ψηλά ο αθλητισμός μας»
Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μίλησε για την «ψηφιακή επανάσταση» που συντελείται τα τελευταία χρόνια στον αθλητισμό, η οποία είναι «απαραίτητη για να πάει ακόμη πιο ψηλά ο αθλητισμός μας» και για τις πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί για την περαιτέρω ψηφιακή αναβάθμισή του.
Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών μας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και αν είχαμε περισσότερη βοήθεια, κυρίως από τις μεγάλες –σε αριθμό σωματείων- Ομοσπονδίες, θα είχαμε κάνει ακόμη περισσότερα στον τομέα της ψηφιακής επανάστασης.
Υλοποιήσαμε το ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και παρά τις δυσκολίες και τις αντιδράσεις που συναντήσαμε στο ξεκίνημά του, καταφέραμε και με την αμέριστη στήριξη των υπηρεσιακών και των διευθύνσεων του Υφυπουργείου, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω δημόσια, να αξιοποιήσουμε τα ψηφιακά εργαλεία και να βάλουμε τάξη στο αθλητικό οικοδόμημα της χώρας.
Πλέον, γνωρίζουμε άπαντες πόσα σωματεία διαθέτει η χώρα μας, πόσες αθλητικές εγκαταστάσεις υπάρχουν (μέσα από τον «Πέλοπα») και προχωρούμε ολοταχώς για την εφαρμογή του μεγάλου μητρώου, του Μητρώου Αθλητικών Φορέων. Είναι κι αυτό ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο θα βελτιώσει πάρα πολύ τη ζωή όλων όσων εμπλέκονται με τον αθλητισμό.
Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, τα αυτονόητα κάνουμε, αλλά γι’ αυτά τα αυτονόητα έπρεπε να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια, να πείσουμε τους προκατειλημμένους, τους πιο αρνητικούς, τους πιο διστακτικούς, ότι δεν θέλουμε το κακό κανενός, ούτε θέλουμε να παρακολουθούμε τι κάνει το κάθε σωματείο.
Σε αρμονική συνεργασία με τους υπηρεσιακούς μας αλλά και με την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας, είδαμε τον μεγάλο στόχο που δεν ήταν άλλος από το πώς θα εκσυγχρονίσουμε το οικοδόμημα του αθλητισμού, και τον πετύχαμε.
Θέλουμε να εκσυγχρονιστεί η υπηρεσία μας και να γίνει και η δική σας δουλειά, πιο εύκολη, πιο γρήγορη, να «κουμπώνει» με άλλες υπηρεσίες υπουργείων ώστε να απλοποιούνται διαδικασίες.
Είμαι βέβαιος ότι με τη συνεργασία σας θα τρέξουμε πολύ γρήγορα και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αθλητισμού.
Πρόσφατα είχαμε μία σύσκεψη με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία προέδρων και μελών των ΔΣ των Ομοσπονδιών μπάσκετ, βόλεϊ, υγρού στίβου και χάντμπολ.
Συζητήσαμε για την περαιτέρω ψηφιακή αναβάθμιση του αθλητισμού, με την καθολική χρήση ηλεκτρονικού φύλλου αγώνα, την τοποθέτηση καμερών για live streaming των αγώνων, αλλά και για την ψηφιακή «Κάρτα αθλούμενου».
Ξεκινάμε από τις τέσσερις ομοσπονδίες ομαδικών αθλημάτων και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ομοσπονδίες με τα ολυμπιακά αθλήματα, τα μη ολυμπιακά κ.ο.κ.
Έτσι γίνεται ο εκσυγχρονισμός. Όχι με θεωρία, αλλά με πράξεις, δουλειά και αποτέλεσμα! Η ψηφιακή επανάσταση είναι απαραίτητη για να πάει ακόμη πιο ψηλά ο αθλητισμός μας.
Στόχος μας ήταν και είναι να είμαστε χώρα πρότυπο σε θέματα αντιντόπινγκ, αντιμετώπισης χειραγωγημένων αγώνων με την Ε.Π.ΑΘΛ.Α., αλλά και στα θέματα ψηφιακής λειτουργίας των υπηρεσιών του Υφυπουργείου Αθλητισμού και των φορέων του».
Γ. Μαυρωτάς: «Στα θέματα χρηστής διακυβέρνησης θέλουμε να αποτελούμε πρότυπο διεθνώς με ακρογωνιαίο λίθο το Μ.Α.Φ.»
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών για την «πάνδημη συμμετοχή τους» σημείωσε, μεταξύ άλλων:
«Είναι πολύ σημαντικό να σας έχουμε κοντά μας σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα που είναι το Μητρώο Αθλητικών Φορέων, το οποίο βάζει τις βάσεις για να μπορέσουμε να έχουμε σε πολλά επίπεδα όχι μόνο πληροφορία, αλλά καλύτερη επικοινωνία και εξυπηρέτηση.
Στο πρόσωπο των Ομοσπονδιών έχουμε βρει κάποιους πολύ καλούς συμπαίκτες στο να περάσουμε την αθλητική πολιτική της χώρας, διότι τα θέματα διακυβέρνησης, με τα οποία εσείς ασχολείστε στο 70% με 80% του χρόνου σας, είναι πολύ υψηλά και στη διεθνή ατζέντα.
Στα θέματα χρηστής διακυβέρνησης θέλουμε να αποτελούμε πρότυπο διεθνώς. Ακρογωνιαίος λίθος αυτής της προσπάθειας είναι το Μητρώο Αθλητικών Φορέων κάτι το οποίο νομοθετήθηκε πριν από επτά χρόνια και τώρα θα αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες της ΓΓΑ που έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο πρότζεκτ και συγκεκριμένα την Εύη Τσολάκου, Προϊστάμενη του Τμήματος Υποδομών και Συστημάτων, τον Ξενοφώντα Κοσμίδη, ο οποίος έχει αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι από το Μητρώο Αθλητικών Φορέων και βεβαίως τη Διεύθυνση Αγωνιστικού Αθλητισμού, με επικεφαλής τον Βασίλη Κάκκο, που είναι στην πρώτη γραμμή αυτών των μεταρρυθμίσεων και των καινοτομιών.
Και φυσικά όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ και μας δίνετε κουράγιο και δύναμη να προχωράμε».
Οι εκπρόσωποι των 53 Ομοσπονδιών ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού, Βασίλη Κάκκο και την Προϊσταμένη του Τμήματος Υποδομών και Συστημάτων της Διεύθυνσης Υποστήριξης Αθλητισμού, Εύη Τσολάκου, για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να εισάγουν τα στοιχεία που απαιτούνται στην πλατφόρμα, ώστε να εγγραφούν, έλυσαν απορίες και έκαναν επισημάνσεις, οι οποίες σημειώθηκαν προκειμένου να διευθετηθούν σχετικά.