Σάββατο
19
Απρίλιος
TOP

Αλ. Χαρίτσης: «Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την επιβολή δασμών 20% στις ελληνικές επιτραπέζιες ελιές από τις ΗΠΑ»

Δελτίο Τύπου

Η πρόσφατη ανακοίνωση της επιβολής δασμών 20% από τις ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών και των επιπτώσεων στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς,  ήταν η αφορμή για κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης του Προέδρου της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και Βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση και Βουλευτών του κόμματος, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτικής Πολιτικής της ΝΕ.ΑΡ. και Βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Εξωτερικών.

Όπως αναφέρουν στο κείμενο της ερώτησης τους ο Πρόεδρος και οι βουλευτές της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ «…η επιτραπέζια ελιά αποτελεί το πρώτο εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ, με εξαγωγές που αγγίζουν τα 214 εκατ. ευρώ ετησίως. Το 30% της συνολικής αξίας των εξαγωγών του προϊόντος κατευθύνεται στην αμερικανική αγορά. Οι δασμοί αυτοί, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο δασμολογικό καθεστώς (10%) που ισχύει για ανταγωνίστριες χώρες εκτός ΕΕ (όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία και το Μαρόκο), εντείνουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών.»

Παράλληλα όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ «…η ελληνική αγροτική παραγωγή – και ειδικά ο τομέας της επιτραπέζιας ελιάς –  βρίσκεται ήδη υπό πίεση λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, της έλλειψης εργατών γης, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των ανεπαρκών μέτρων στήριξης, όπως φαίνεται και από την εξαίρεση της ελαιοκαλλιέργειας  από τις καλλιέργειες που θα αποζημιωθούν μέσω του σχεδιαζόμενου Μέτρου 23 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).  Η επιβολή των νέων δασμών, παρά την αναστολή που έδωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για 90 ημέρες,  έρχεται να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση και να απειλήσει τη βιωσιμότητα χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 15.04.2025

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Εξωτερικών

 Θέμα: Αντιμετώπιση των συνεπειών από την επιβολή δασμών 20% στις ελληνικές επιτραπέζιες ελιές από τις ΗΠΑ

Η πρόσφατη ανακοίνωση της επιβολής δασμών 20% από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) στα ευρωπαϊκά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών – επιβολή δασμών που τελικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να αναστείλει αλλά μόνο προσωρινά (για 90 ημέρες) – έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στον αγροτικό κόσμο της χώρας. Όπως υπογραμμίζει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), το πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών είναι άμεσο και σοβαρό.

Η επιτραπέζια ελιά αποτελεί το πρώτο εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ, με εξαγωγές που αγγίζουν τα 214 εκατ. ευρώ ετησίως. Το 30% της συνολικής αξίας των εξαγωγών του προϊόντος κατευθύνεται στην αμερικανική αγορά. Οι δασμοί αυτοί, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο δασμολογικό καθεστώς (10%) που ισχύει για ανταγωνίστριες χώρες εκτός ΕΕ (όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία και το Μαρόκο), εντείνουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών.

Η ελληνική αγροτική παραγωγή – και ειδικά ο τομέας της επιτραπέζιας ελιάς –  βρίσκεται ήδη υπό πίεση λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, της έλλειψης εργατών γης, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των ανεπαρκών μέτρων στήριξης.

Η επιβολή των νέων δασμών έρχεται να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση και να απειλήσει τη βιωσιμότητα χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Επειδή η ελληνική αγροτική παραγωγή και η διατήρηση των εξαγωγικών επιδόσεων του αγροδιατροφικού τομέα δεν μπορούν να αφεθούν στο έλεος των διεθνών εμπορικών εντάσεων, αλλά απαιτείται άμεση παρέμβαση,

Επειδή η ελαιοκαλλιέργεια δεν έχει λάβει τη στήριξη που θα έπρεπε από την κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από την εξαίρεση της από τις καλλιέργειες που θα αποζημιωθούν μέσω του σχεδιαζόμενου Μέτρου 23 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ),

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση για την άμεση στήριξη των παραγωγών, μεταποιητών και εξαγωγέων του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς, ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες από την επιβολή των δασμών;
  2. Έχει ζητηθεί παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση ή αντισταθμιστικά μέτρα για τις πληγείσες χώρες;
  3. Υπάρχει σχεδιασμός για τη διπλωματική παρέμβαση της χώρας, με σκοπό την άρση ή αναθεώρηση της απόφασης των ΗΠΑ;
  4. Ποια διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία προτίθεται η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει για τη στήριξη του κλάδου;
  5. Πώς σκοπεύει να ενισχυθεί η εξωστρέφεια και η πρόσβαση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε νέες αγορές, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από μία μόνο χώρα;

                                                 Οι ερωτώντες Βουλευτές