Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Αλ. Χαρίτσης: «Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης «στον αέρα» κρίσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια στον τομέα του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς για 2 συνεχόμενα έτη»

Δελτίο Τύπου

«Με αποκλειστική ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η χώρα απώλεσε το έτος 2023 πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια όσον αφορά τον κρίσιμο τομέα του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς, από την ΚΑΠ 2023-2027» επισημαίνει ο Πρόεδρος της Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και Βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, σε επίκαιρη ερώτησή του που κατέθεσε στην Βουλή, και προσθέτει ότι η πολύμηνη καθυστέρηση για τα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) θέτει σε κίνδυνο τους πόρους και για το 2024.

Όπως σημειώνει στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησής του ο Αλ. Χαρίτσης «Η σχετική υπουργική απόφαση που ρυθμίζει τη διαδικασία για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μόλις στις 15 Ιουλίου 2024, θέτοντας ασφυκτική προθεσμία μόλις 15 ημερών για να υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις από τις ΟΕΦ».

Ο Αλ. Χαρίτσης υπογραμμίζει ότι «Είναι σαφές ότι μετά την απαράδεκτη αδράνεια για το έτος 2023, η πολύμηνη καθυστέρηση και οι ασφυκτικές προθεσμίες για το τρέχον έτος έχουν δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στους ελαιοκομικούς φορείς, σύμφωνα με τους οποίους μόνο αν κάποιος έχει εσωτερική πληροφόρηση είναι σε θέση να υποβάλει τον σχετικό φάκελο εμπρόθεσμα». Και προσθέτει: «Ακόμα, όμως, και στην ιδεατή περίπτωση που όλα κυλούσαν γρήγορα και ομαλά, η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων για το έτος 2024 πρέπει πάλι να γίνει σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια ενώ οι συγκεκριμένοι πόροι δεν μπορούν να μεταφερθούν σε επόμενο έτος».

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ τονίζει ότι τα προγράμματα αυτά «που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση της καλλιέργειας της ελιάς και των προϊόντων» και σημειώνει ότι «Ειδικά σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, με παρατεταμένους καύσωνες, ξηρασία και ανομβρία, υψηλού ενεργειακού κόστους και πληθωριστικής κρίσης, τα προγράμματα αυτά λαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία».

Καταλήγοντας ο Αλ. Χαρίτσης υπενθυμίζει ότι «Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει ούτε ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους και δη στον κρίσιμο τομέα του ελαιόλαδου και της ελιάς» και καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει στην Βουλή στα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Ποια τα αναλυτικά στοιχεία της προόδου υλοποίησης της τρέχουσας διαδικασίας (αριθμός αιτήσεων, ημερομηνίες ορισμού επιτροπών και αριθμός αυτών, πρόοδος της διαδικασίας αξιολόγησης, αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της τρέχουσας διαδικασίας λαμβανομένης υπόψη και της τυχόν άσκησης ενδικοφανών προσφυγών);
  2. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί σχετικά με την πλήρη αδράνεια που οδήγησε σε απώλεια πόρων για το έτος 2023 και πολύμηνη καθυστέρηση για την έναρξη της διαδικασίας για το έτος 2024 προκειμένου να διασφαλισθεί η πλήρης απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων έως το 2027;

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2024

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Μετά την απαράδεκτη απώλεια πόρων από την ΚΑΠ 2023-2027 για το 2023, η πολύμηνη καθυστέρηση για τα προγράμματα των ΟΕΦ θέτει σε κίνδυνο και τους πόρους για το 2024».

Με αποκλειστική ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η χώρα απώλεσε το έτος 2023 πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια όσον αφορά τον κρίσιμο τομέα του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς, από την ΚΑΠ 2023-2027. Για το έτος 2024, μετά από αδικαιολόγητη πολύμηνη καθυστέρηση, η σχετική υπουργική απόφαση που ρυθμίζει τη διαδικασία για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μόλις στις 15 Ιουλίου 2024. Χωρίς καν να έχει

προηγηθεί προδημοσίευση, η εν λόγω απόφαση έθεσε ασφυκτική προθεσμία μόλις 15 ημερών για να υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις από τις ΟΕΦ. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) ο Υπουργός προχώρησε στην τροποποίηση της ανωτέρω απόφασης δίνοντας παράταση μόλις 48 ωρών (!) για την υποβολή των αιτήσεων. Είναι σαφές ότι μετά την απαράδεκτη αδράνεια για το έτος 2023, η πολύμηνη καθυστέρηση και οι ασφυκτικές προθεσμίες για το τρέχον έτος έχουν δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στους ελαιοκομικούς φορείς, σύμφωνα με τους οποίους μόνο αν κάποιος έχει εσωτερική πληροφόρηση είναι σε θέση να υποβάλει τον σχετικό φάκελο εμπρόθεσμα. Ακόμα, όμως, και στην ιδεατή περίπτωση που όλα κυλούσαν γρήγορα και ομαλά, η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων για το  έτος 2024 πρέπει πάλι να γίνει σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια ενώ οι συγκεκριμένοι πόροι δεν μπορούν να μεταφερθούν σε επόμενο έτος.

Επειδή τα επιχειρησιακά προγράμματα εργασίας των ΟΕΦ που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση της καλλιέργειας της ελιάς και των προϊόντων. Ειδικά σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, με παρατεταμένους καύσωνες, ξηρασία και ανομβρία, υψηλού ενεργειακού κόστους και πληθωριστικής κρίσης, τα προγράμματα αυτά λαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αναπροσαρμόζοντας τη στοχοθεσία τους.

 

Επειδή η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει ούτε ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους και δη στον κρίσιμο τομέα του ελαιόλαδου και της ελιάς.

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποια τα αναλυτικά στοιχεία της προόδου υλοποίησης της τρέχουσας διαδικασίας (αριθμός αιτήσεων, ημερομηνίες ορισμού  επιτροπών και αριθμός αυτών, πρόοδος της διαδικασίας αξιολόγησης, αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της τρέχουσας διαδικασίας λαμβανομένης υπόψη και της τυχόν άσκησης ενδικοφανών προσφυγών);
  1. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί σχετικά με την πλήρη αδράνεια που οδήγησε σε απώλεια πόρων για το έτος 2023 και πολύμηνη καθυστέρηση για την έναρξη της διαδικασίας για το έτος 2024 προκειμένου να διασφαλισθεί η πλήρης απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων έως το 2027;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Πρόεδρος Κ.Ο ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Βουλευτής Μεσσηνίας