ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χαιρετίζουμε τις μαθητικές κινητοποιήσεις των μαθητών της Καλαμάτας που από την αρχή της σχολικής χρονιάς συζητούν και διεκδικούν για ένα καλύτερο σχολείο, που δεν θα είναι απλά ένα πανάκριβο και ατελείωτο εξεταστικό κέντρο για όποιον αντέξει, αλλά ένα σχολείο που θα μορφώνει ουσιαστικά και ολόπλευρα όλους τους μαθητές.
Σε αυτό το διάστημα αναδεικνύονται ξανά οι διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα των μαθητών ώστε να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που αφήνει εκτός πανεπιστημίου χιλιάδες μαθητές και κάνει το σχολείο εξεταστικό μαραθώνιο. Βγαίνουν στην επιφάνεια τα προβλήματα με τις ελλείψεις καθηγητών και τις αναγκαίες προσλήψεις που πρέπει να γίνουν, το απαράδεκτο ζήτημα με τις κάμερες στα σχολεία που πρέπει άμεσα να ξηλωθούν. Αντίστοιχα αναδεικνύονται και τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα σε ορισμένα σχολεία που χρονίζουν και γιγαντώνονται, με μέτρα προστασίας της υγείας για τον κορονοϊό που είναι ανύπαρκτα κ.α.
Την ίδια ώρα την κατάσταση δυσκολεύει η εντεινόμενη ακρίβεια καθώς έχουν εκτοξευτεί κατά 40% οι τιμές στα σχολικά είδη, ενώ 1,2 δις δίνουν τον χρόνο οι οικογένειες στην Ελλάδα για τα φροντιστήρια.
Οι μαθητές έχουν επομένως κάθε λόγο να μην συμβιβάζονται και να διεκδικούν. Η προσπάθεια αυτή πρέπει και μπορεί να ακουστεί ακόμα περισσότερο, να δυναμώσει. Ο συντονισμός των σχολείων και η κοινή δράση των μαθητών για αυτά τα σοβαρά προβλήματα είναι επιλογή. Η στήριξη από την υπόλοιπη σχολική κοινότητα, τους συλλόγους καθηγητών, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τα σωματεία των εργαζομένων κλπ επίσης μπορεί να συμβάλλει σε αυτή τη προσπάθεια αποφασιστικά.
Φαινόμενα με καταλήψεις χωρίς καμία συλλογική συζήτηση, με εξωσχολικούς να μπαινοβγαίνουν στα σχολεία με full face για να κρύβουν την ταυτότητα τους και χωρίς αιτήματα όχι απλά δε συμβάλλουν αλλά αντίθετα υπονομεύουν την αγωνιστική διάθεση των μαθητών, βοηθούν στη συκοφάντηση των αγώνων από την κυβέρνηση και άλλους προθύμους που βολεύονται με τέτοιες ενέργειες.
Καλούμε όλους τους μαθητές να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους εκλέγοντας αγωνιστικά μαθητικά συμβούλια (5μελή και 15μελή) όποτε το αποφασίσουν οι ίδιοι. Μαθητικά συμβούλια που θα βγαίνουν μπροστά στα προβλήματα που έχουν τα σχολεία και θα παλεύουν να τα λύνουν, που βασικά τους στοιχεία θα είναι η συλλογικότητα, η συζήτηση, η αλληλεγγύη μεταξύ των μαθητών και θα απομονώνουν κάθε μορφή εκφυλισμού του αγώνα τους.
Τομεακό Συμβούλιο Μεσσηνίας της ΚΝΕ