Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Αναβολή στα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ- Νέοι συντελεστές και κλιμάκια

Το εγχείρημα του νέου ΕΝΦΙΑ με την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στο κύριο και την ένταξη των περιοχών που μέχρι σήμερα ήταν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων φαίνεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα.

Η παρουσίαση του ΕΝΦΙΑ του 2022 αν και αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί μαζί με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, μετατίθεται για μερικούς μήνες αργότερα. Όπως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου μέχρι στιγμής έχουν ενσωματωθεί οι νέες αντικειμενικές αξίες στις υφιστάμενες ζώνες ωστόσο εκκρεμεί η ένταξη στο φόρο κάποιων περιοχών που μπαίνουν για πρώτη φορά στο σύστημα. Ταυτόχρονα, τρέχουν τα σενάρια που θα οδηγήσουν στη μείωση του φόρου. Ένα από τα αγκάθια είναι η συγχώνευση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο φόρο τα οποία ακόμα δεν έχουν επιλυθεί.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού οι ιδιοκτήτες θα έχουν κέρδος 70 εκατ. ευρώ το επόμενο έτους από τον ΕΝΦΙΑ χωρίς να συνυπολογισθεί το όφελος που θα προκύψει από την ένταξη των 3.463 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει την είσπραξη εσόδων 2,503 δισ. ευρώ από ΕΝΦΙΑ το επόμενο έτος έναντι συνολικών βεβαιωμένων εσόδων 2,570 δισ. ευρώ φέτος.

Όπως διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο δημοσιονομικός χώρος των 70 εκατ. ευρώ ο οποίος αξιοποιείται το επόμενο έτος μεταβάλλει τη δέσμευση της κυβέρνησης για ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών προς όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι συνολικά θα κληθούν τελικά να πληρώσουν λιγότερα. Πάντως, στους τόμους τους προϋπολογισμού όπου αναλύονται όλοι οι κωδικοί εσόδων και εξόδων τονίζεται ότι οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ για το 2022 θα ανέλθουν στα 2,577 δισ. ευρώ!

Οι αλλαγές στον νέο ΕΝΦΙΑ

1. Περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν μεγάλες επιβαρύνσεις.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο 2,5 δισ. ευρώ, όσα και ο ΕΝΦΙΑ του 2021.Το ποσό είναι πιθανό να περιορισθεί στα 2,3 δισ. ευρώ εφόσον δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος 200 εκατ. ευρώ για την μείωση κατά 8% μεσοσταθμικά του φόρου.

2. Εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ.

Οι εκπτωτικοί συντελεστές ξεκινούν από το 30% για τους έχοντες περιουσία έως 60.000 ευρώ, περιορίζονται στο 27% για τους έχοντες περιουσία από 60.000 έως 80.000 ευρώ και στο 25% για τους έχοντες περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ. Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%, ενώ από το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%. Οι εκπτωτικοί συντελεστές προγραμματίζεται να αυξηθούν από το 2022 για να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την αναπροσαμρογή των των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

3. Αρκετοί ιδιοκτήτες θα πληρώσουν μειωμένο φόρο μετά την ανακατανομή των φορολογικών βαρών.

Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα μικρής αξίας της τάξης των 50.000 – 100.000 ευρώ το καθένα θα δουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να μειώνεται το επόμενο έτος λόγω της συγχώνευσης του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων με τον κύριο φόρο. Αντίθετα ο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας άνω των 250.000 ευρώ το καθένα με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες και ειδικά για τους έχοντες ακίνητη περιουσία σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα θα είναι υψηλότερος, αλλά δεν θα ξεπερνά για τους περισσότερους ιδιοκτήτες το ποσό που καταβάλλουν σήμερα.

4. Από το νέο έτος ο κύριος και ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση μία νέα ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

5. Διατηρούνται οι μειώσεις 50% και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

6. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε 9 ή 10 δόσεις, από Μάιο η Ιούνιο μέχρι Φεβρουάριο.

Με στόχο την καταβολή του φόρου επί των ακινήτων σε 10 δόσεις η καταβολή της πρώτης δόσης θα πρέπει να γίνει το αργότερο στα τέλη Μαΐου. Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που εισπράττει ετησίως το ελληνικό δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ θα σπάσει σε 10 δόσεις.