Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης εξαγοράς των καταπατημένων εκτάσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έπειτα από πολλούς μήνες καθυστέρησης, φαίνεται ότι θα είναι έτοιμη να ανοίξει τη νέα εφαρμογή και να υποδεχθεί τις αιτήσεις. Έτσι, λοιπόν, όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα μπορούν το φθινόπωρο να ξεκινήσουν τις διαδικασίες υποβάλλοντας τα σχετικά δικαιολογητικά και καταβάλλοντας το σχετικό παράβολο.
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από το σύνολο των καταπατημένων εκτάσεων (ξεπερνούν τις 150.000), αίτηση εξαγοράς μπορούν να υποβάλουν περί τους 50.000 πολίτες, χωρίς να αποκλείεται να εμφανιστούν περισσότερες αιτήσεις, καθώς η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου δεν είναι καταγεγραμμένη στο σύνολό της. Αυτό που μένει να δούμε είναι πόσοι εκ των καταπατητών θα υποβάλουν αίτηση, αλλά κυρίως το θα γίνει με όσους έχουν καταπατήσει εκτάσεις του Ελληνικού Δημοσίου και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου. Δηλαδή εάν θα εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα απομάκρυνσης. Από το υπουργείο υποστηρίζουν ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες έξωσης από τις εκτάσεις του Ελληνικού Δημοσίου, ωστόσο τόσα χρόνια δεν έχει γίνει εντελώς τίποτα.
Η τιμή εξαγοράς των καταπατημένων ακινήτων ορίζεται η αντικειμενική αξία, επί της οποίας εφαρμόζεται σειρά εκπτώσεων που μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 80%. Στα καταπατημένα δημόσια κτήματα έχουν ανεγερθεί κατοικίες, ακόμα και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, αγροτικά ακίνητα, εργαστήρια και κτίρια για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση που είτε ιδιοκατοικούνται είτε εκμισθώνονται σε τρίτους.