Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για την παραβατικότητα ανηλίκων -Η δέσμη μέτρων που προωθεί το υπ. Προστασίας του Πολίτη

Μέτρα και μηχανισμούς αντιμετώπισης της παραβατικότητας των ανηλίκων στη χώρα μας προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στις αρχές του 2024, σε μια προσπάθεια να βάλει «φρένο» στα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά των τελευταίων μηνών.

Τα στοιχεία συγκλονίζουν καθώς μόνο τον Σεπτέμβριο του 2023 υπήρξαν 1.553 συλλήψεις ανήλικων παραβατών και σχηματίστηκαν 1.201 δικογραφίες, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην Αττική.

Ξανασυστήνεται το Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας -Στις 10/ 2 η πρώτη συνεδρίαση με την ΚΕΔΚΕ
Το υπουργείο απασχολεί κυρίως η εφηβική παραβατικότητα, ένα κοινωνικό πρόβλημα για το οποίοι ειδικοί κρούουν, εδώ και καιρό, τον κώδωνα του κινδύνου.

Στο πλαίσιο αυτό, ορίστηκε και ξανασυστήνεται το Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας και στις 10 Φεβρουαρίου αναμένεται η πρώτη συνεδρίαση των μελών του Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν δικηγόροι, εγκληματολόγοι και έγκριτοι ακαδημαϊκοί με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

Στόχος είναι η πρόληψη και όχι μόνο η καταστολή μέσω της ενεργοποίησης των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης και Παραβατικότητας που υποχρεούται να συστήσει κάθε δήμος ξεχωριστά. Σ’ αυτά, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, εκπρόσωποι των συλλόγων των Καθηγητών, αστυνομικοί από το οικείο αστυνομικό τμήμα και διάφοροι άλλοι φορείς και σύλλογοι με σχετικό αντικείμενο.

Στήριξη των Τοπικών Συμβουλίων που θα συμμετέχουν γονείς, δάσκαλοι αλλά και εκπρόσωπος του τοπικού Α.Τ.
Στα Τοπικά Συμβούλια θα γίνεται μια πρωτογενής συζήτηση για τα προβλήματα παραβατικότητας που αντιμετωπίζει ο δήμος και οι γειτονιές του και θα υπάρχουν εισηγήσεις προς το Κεντρικό Συμβούλιο, το οποίο με τη σειρά τους θα λαμβάνει αποφάσεις και θα βγάζει τους κατευθυντήριους άξονες και τις πολιτικές γύρω από τρόπους αντιμετώπισης φαινομένων παραβατικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι κάτι αντίστοιχο με τα συμβούλια Πολιτικής Προστασίας που υπάρχουν σε κάθε δήμο.

Δράσεις για μια σειρά από ζητήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία και το bullying
Σύντομα αναμένονται δράσεις ανά την Ελλάδα που θα έχουν να κάνουν με την ενδοοικογενειακή βία, το μπούλινγκ, τη χρήση ναρκωτικών, το ηλεκτρονικό έγκλημα κ.α. Κοινωνικά φαινόμενα που απασχολούν τις κοινωνίες. Στόχος, όπως επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου, είναι -μεταξύ άλλων- η ευαισθητοποίηση των νέων παιδιών για τους κινδύνους.

Αρμόδιες πηγές σχολιάζουν ότι πρόκειται για ένα σύνθετο και δύσκολο εγχείρημα που θα στηριχθεί στην κινητοποίηση των δήμων και στη δυναμική και ευαισθητοποίηση που θα δείξουν στην πάταξη του φαινομένου.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, οι ηλικίες των ανήλικων παραβατών τείνουν να μειώνονται καθώς έχουν καταγραφεί περιστατικά με παραβάτες μικρότερους των 10 ετών. Οι ανήλικοι παραβάτες φαίνεται να εμπλέκονται σε περιστατικά εκφοβισμού, ξυλοδαρμών, κλοπών και ληστειών.

Πηγή: iefimerida.gr