Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ενοχοποιείται για 11.000 θανάτους ετησίως στην Ελλάδα

Αποδίδονται στις υψηλές συγκεντρώσεις λεπτόκοκκων αιωρούμενων σωματιδίων, διοξειδίου του αζώτου και όζοντος. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη. Τι λέει νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ενοχοποιείται για τον θάνατο 11.620 πολιτών στην Ελλάδα το 2020. Και είναι οι υψηλές συγκεντρώσεις λεπτόκοκκων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο κάτω των 2,5 μm (fine particulate matter – PM 2,5), διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) και όζοντος (O3) που ενοχοποιούνται για όλους αυτούς τους θανάτους, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) στην έκθεσή τους για την «Ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη» που δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη. Και ενώ τα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων στην ατμόσφαιρα έχουν περιοριστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις 33 ευρωπαϊκές χώρες που ελέγχει ο ΕΟΠ (ΕΕ-27 και άλλα έξι κράτη της Ευρώπης), η ποιότητα του αέρα παραμένει κακή σε πολλές περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, το 96% του αστικού πληθυσμού στην Ευρώπη έχει εκτεθεί σε συγκεντρώσεις PM2,5, πολύ πάνω από τα ανεκτά επίπεδα των 5 µg/m3 που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το 2021. Μάλιστα, τα στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση δείχνουν ότι η έκθεση του πληθυσμού στους συγκεκριμένους ρύπους αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το 2020 να καταγραφούν 238.000 πρόωροι θάνατοι στην ΕΕ-27. Η ατμοσφαιρική ρύπανση επίσης προκαλεί και νοσηρότητα, γεγονός που συνεπάγεται και σημαντικό κόστος υγειονομικής περίθαλψης.


Σε κάθε περίπτωση, τα νέα δεδομένα καταδεικνύουν ότι έχει φέρει αποτέλεσμα το σχέδιο δράσης της ΕΕ για μηδενική ρύπανση, το οποίο έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του αριθμού των πρόωρων θανάτων λόγω έκθεσης σε λεπτόκοκκα σωματίδια κατά 55% έως το 2030, σε σύγκριση με το 2005. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020, οι πρόωροι θάνατοι που αποδίδονται στη σωματιδιακή ρύπανση μειώθηκε κατά 45% στην ΕΕ-27, σε σχέση με το 2005. Ωστόσο, όπως διαπιστώνουν οι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες θα χρειαστούν περαιτέρω προσπάθειες ώστε η ατμοσφαιρική ρύπανση να μειωθεί σε επίπεδα που δεν θεωρούνται επιβλαβή για τη δημόσια υγεία.

Διαβάστε την συνέχεια στο in.gr