Δευτέρα
20
Ιανουάριος
TOP

Αύξησαν τον πλούτο τους οι δισεκατομμυριούχοι το 2024 – Το 44% της ανθρωπότητας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας

Κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια αυξήθηκε η περιουσία που συγκεντρώνουν οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη το 2024, τρεις φορές ταχύτερα από το 2023 ήτοι κατά 5,7 δισ. δολάρια την ημέρα, γεγονός ενδεικτικό και της ταχύτητας με την οποία οξύνονται οι ανισότητες στον πλανήτη.

Αυτό αποκαλύπτει η πιο πρόσφατη έκθεση της Oxfam για την ανισότητα, που δημοσιοποιείται στη σκιά της φετινής σύναξης της αφρόκρεμας του παγκόσμιου τραπεζικού και επιχειρηματικού κεφαλαίου του πλανήτη, σύμφωνα με την οποία έχει ήδη δρομολογηθεί ήδη η δημιουργία τουλάχιστον 5 τρισεκατομμυριούχων μέσα σε μια δεκαετία.

Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή της περσινής πρόβλεψης για έναν τρισεκατομμυριούχο στο ίδιο χρονικό διάστημα, γεγονός ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία εξελίσσεται η υπερσυγκέντρωση πλούτου που διευρύνει τις παγκόσμιες ανισότητες.

Η έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τα περιουσιακά στοιχεία των δισεκατομμυριούχων συμπίπτει επίσης με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως 47ου προέδρου των ΗΠΑ. Ο Τραμπ αναμένεται να συμπεριλάβει αρκετούς δισεκατομμυριούχους στην ομάδα στενών συμβούλων του και να εκχωρήσει μεγάλης κλίμακας φορολογικά προνόμια στα μεγαλύτερα εισοδήματα.

Το πλουσιότερο 1% κατέχει τον μισό παγκόσμιο πλούτο

Στον αντίποδα της αύξησης του πλούτου των δισεκατομμυριούχων, με το πλουσιότερο 1% των ανθρώπων να κατέχει σχεδόν το 45% του συνόλου του παγκόσμιου πλούτου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 44% της ανθρωπότητας, περίπου 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας που ορίζεται στα 6,85 δολάρια την ημέρα.

Μία στις 10 γυναίκες ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με κάτω από 2,15 δολάρια την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι 24,3 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, επισημαίνει η Oxafam.

Διαμετρικά αντίθετα, μάλιστα, με τους ρυθμούς αύξησης της συγκέντρωσης πλούτου, η πρόοδος στη μείωση της φτώχειας έχει σταματήσει. Σύμφωνα, δε, με τους συντάκτες της έρευνας, η ακραία φτώχεια θα μπορούσε να τερματιστεί τρεις φορές γρηγορότερα εάν μειώνονταν οι ανισότητες.

Η Βρετανία έχει το υψηλότερο ποσοστό πλούτου δισεκατομμυριούχων μεταξύ των χωρών της G7, όπου ο πλούτος αυξανόταν κατά 35 εκατομμύρια στερλίνες την ημέρα στα 182 δισεκατομμύρια στερλίνες το 2024.

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.in.gr πατώντας ΕΔΩ